VIJF PROJECTEN VOOR STAATSSECRETARIS

Zorggroep Elde ijvert voor betere verpleegzorg

MARC CLEUTJENS

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en & Sport is vrijdag in Utrecht overspoeld met zo'n 750 innovatieve ideeën om de verpleeghuiszorg in Nederland te verbeteren. Zorggroep Elde uit Boxtel presenteerde vijf vernieuwende projecten die in deze regio bijdragen aan kwaliteitsverbetering van de zorg. ,,We zijn erg tevreden over deze projecten en willen de kennis en ervaring die we ermee opdoen graag delen met anderen", zegt woordvoerster Catrien Verhoeven.

Van Rijn deed eerder dit jaar een oproep aan zorginstellingen in heel Nederland om met ideeën te komen die de verpleeghuiszorg zouden kunnen vernieuwen. Het leverde een stortvloed aan reacties op, ook van Zorggroep Elde die graag gehoor wil geven aan de oproep om te laten zien hoe in Boxtel en omgeving gewerkt wordt aan betere verpleegzorg waarbij de cliënt centraal staat. ,,De cliënt is het middelpunt van ons handelen en niet het systeem", zo legt Verhoeven uit.

Tijdens de Voice of Care Day die vrijdag in Utrecht werd gehouden, presenteerde een delegatie van Zorggroep Elde de vijf ideeën aan een groot publiek, dat onder meer bestond uit zorgprofessionals en medewerkers van het ministerie van VWS. Op 21 juli wordt bekendgemaakt welke voorstellen worden opgenomen in het door de minister op te stellen kwaliteits- en vernieuwingsprogramma. ,,Als een of meerdere van onze projecten uitgekozen worden, rekenen we in eerste instantie niet op financiële steun", legt Verhoeven uit. ,,Deze projecten kunnen rekenen op landelijke bekendheid, gaan meelopen in campagnes en zijn bedoeld om andere zorgaanbieders meer kennis te geven."

BUITENHUIS

Een van de vijf projecten die Zorggroep Elde heeft ingediend, heeft alles te maken met het Buitenhuis dat in het dorp Esch is gerealiseerd. Volgens woordvoerster Verhoeven hét toonbeeld van innovatieve verpleeghuiszorg omdat er in deze bed & breakfast voor ouderen een combinatie bestaat van reguliere en private financiering. ,,Vernieuwend is ook dat heel bewust is gekozen voor een heel open karakter van het Buitenhuis."

Een ander project dat in Utrecht is gepresenteerd, is Obesicare. dat is een behandelings- en begeleidingsmethodiek voor mensen met morbide obesitas. Het project Oleander stond ook in de schijnwerpers tijdens de Voice of Care Day. In verpleeghuis Liduina in Boxtel werkt Elde met een afdeling gedragsproblematiek voor cliënten met dementie. ,,Op deze afdeling verblijven mensen met gedragsproblemen tijdelijk tot het gedrag voor henzelf en de omgeving weer hanteerbaar is en geen risico meer vormt. Na behandeling kan de cliënt weer verhuizen naar een reguliere zorgplek", aldus Verhoeven.

EXPEDITIE ELDE

Een vierde project dat de Boxtelse zorggroep lanceerde, was Expeditie Elde. Om 'topzorg' te kunnen blijven bieden, wil de organisatie inspelen op externe ontwikkelingen en zichzelf blijven verbeteren. ,,Om medewerkers hierin te begeleiden, is Expeditie Elde ontstaan", legt de woordvoerster uit. In een tweejarig programma leren alle medewerkers dat ze vanuit vijf kernwaarden werken: liefdevol, gastvrij, ruimdenkend, bevlogen en professioneel. ,,Expeditie Elde is een ontdekkingstocht die door elk team en elk individu wordt ingevuld op een manier die het beste past", stelt Verhoeven.

Als laatste werd in Utrecht de trom geroerd over het project duaal leren. ,,We hebben tijdens de verschillende presentaties aan ronde tafels filmpjes en foto's laten zien en de bezoekers van de Voice of Care Day laten reageren op onze plannen", vertelt Verhoeven. ,,Dat gebeurde aan ronde tafels waar professionals uit alle windstreken vragen konden stellen en reacties konden plaatsen. Nu zijn alle 750 projecten voorgelegd aan het ministerie. Hopelijk wordt ook een of meer van onze plannen in de schijnwerpers gezet."


Nul-op-de-meter

De gemeente Boxtel heeft vandaag in het provinciehuis te 's-Hertogenbosch meegedaan aan het symposium Nul-op-de-meter. Met andere overheden, bouwbedrijven, woningcorporaties en scholen zijn afspraken gemaakt om de komende drie jaar duizend bestaande woningen in Brabant energieneutraal te maken.