Leo Konings uit Esch is 60 jaar lid van Sint-Willibrordus. Hij draagt een trommel die ten tijde van de oprichting van de vereniging werd gebruikt. (Foto: Albert Stolwijk).
Leo Konings uit Esch is 60 jaar lid van Sint-Willibrordus. Hij draagt een trommel die ten tijde van de oprichting van de vereniging werd gebruikt. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

budget voor initiatieven van inwoners

Leefbaarheid extra hoog op de agenda in Haaren

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Dat de gemeente Haaren zich met name focust op de leefbaarheid in de vier dorpen Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel is niet nieuw. Wel worden er nóg meer acties ondernomen om voorzieningen op peil te houden en initiatieven van inwoners te financiëren. Zo is te lezen in de perspectiefnota dat er een extra budget van 40.000 euro wordt vrijgemaakt om initiatieven en ontwikkelingen in de dorpen te ondersteunen.

Wethouder Eric van den Dungen laat weten dat er de laatste tijd toch meer druk ligt op de ambtelijke organisatie. Hij verwijst naar de onzekerheid over de toekomst van de gemeente Haaren sinds het opschorten van de fusieplannen met Boxtel en Sint-Michielsgestel. Vanavond, donderdag 9 juli, wordt het raadsvoorstel 'Scenario-onderzoek toekomst Haaren' besproken tijdens het Raadsplein, een week later besluit de gemeenteraad welke fusiescenario's verder worden onderzocht.

Onlangs werd in de gemeente een krant verspreid waarin alle mogelijke scenario's werden genoemd. Inwoners konden via een antwoordkaart aangeven of ze nog opties misten. Dat leverde 187 reacties op, van wie 50 mensen aangaven wat ze nog misten. De rest van de inzendingen stelde een referendum voor of gaf aan waarom de gemeente voor een bepaald scenario moesten kiezen. ,,Natuurlijk is het belangrijk om vooruit te kijken. Tegelijkertijd gaat het leven gewoon door en gebeurt er van alles in de dorpen. Daar moet je als gemeente invulling aan blijven geven", aldus wethouder Van den Dungen.

digitaal

En dat lukt goed, merken hij en wethouder Johan van den Brand. ,,Zo hadden we zes jaar geleden nooit gedacht dat de woningbouw in de gemeente zo in beweging zou zijn. Er komen allerlei projecten los, waardoor we nu zelfs weer wat voorzichtiger moeten zijn", aldus Van den Dungen. ,,Bovendien merk je ook dat onze inwoners aan het veranderen zijn", voegt Van den Brand toe. ,,Zij pakken steeds meer zelf op. We krijgen dan ook regelmatig verzoeken van mensen die een initiatief zijn gestart." Hij noemt Esch voor Elkaar, dat ouderen uit hun isolement wil halen, en HaarenEEN, een digitaal platform dat een verbinding legt tussen mensen in het dorp Haaren, als voorbeelden. Van den Brand: ,,Waar vroeger gold: als er iets in het ene dorp werd gerealiseerd, dan ook in de andere drie kernen, hoeft dat niet meer per se. Mensen kunnen zelf met ideeën bij de gemeente terecht."

Ook worden inwoners bij allerlei initiatieven van de gemeente betrokken. Zo wordt binnenkort gestart met een onderzoek naar de digitale dienstverlening in de gemeente Haaren. De gemeenteraad besloot onlangs hier 17.000 euro voor uit te trekken. Er wordt gekeken naar wat er is en wat er volgens de bewoners beschikbaar moet zijn.


leo konings 60 jaar bij sint-willibrordus

'Muziek zorgt áltijd voor vrolijke mensen'

De Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus sluit zaterdag 11 juli het seizoen af met een gratis buitenconcert op het terrein van de familie Lijten aan De Wertjes 8 in Esch. Traditioneel worden die avond de jubilarissen in het zonnetje gezet. Anky Meulendijk en Bob van Huijssteeden vieren hun koperen jubileum, terwijl Marina van Grinsven liefst veertig jaar lid is van Sint-Willibrordus. Slagwerker Leo Konings (67) maakt het nog bonter. Hij sloot zich als jochie van zeven jaar oud bij de muziekvereniging en is zestig jaar later nog steeds actief...

Voetbalclub Essche Boys bestond zestig jaar geleden nog niet. ,,En de hengelsportvereniging en toneelclub trokken me niet zo. Bovendien was ik op jonge leeftijd altijd al onbewust aan het trommelen en tikken op tafels", grinnikt Konings. Hij zocht Martijn van Vucht, de toenmalige voorzitter en beschermheer van Sint-Willibrordus, op en sloot zich aan bij de vereniging. ,,Waar de jeugd nu start met muziekles en daarna kiest voor een instrument, konden wij vroeger meteen een keuze maken. Dat ik voor slagwerk koos, was natuurlijk geen verrassing."

In 1954, vijf jaar na oprichting van de fanfare, werd de drumband opgericht en Konings kwam in deze groep terecht. De naam is inmiddels veranderd in de slagwerkgroep. ,,We hadden wekelijks een gezamenlijke repetitie, daarnaast kreeg ik les van een oud-leerling in de schuur van mijn ouderlijke huis", vertelt Konings. Eén keer speelde Konings mee bij de fanfare, maar dat hield hij snel voor gezien toen duidelijk werd dat hij het notenschrift niet beheerste. ,,Pas in de jaren tachtig veranderde de opzet van lesgeven en startte de jeugd met leren van het muziekschrift. Ik wilde daar graag meer over weten en leerde ook noten lezen. Toen ik dit had geleerd, kon ik ook andere instrumenten bespelen in de slagwerkgroep, zoals de hihat." De slagwerkgroep bestaat momenteel uit veertien leden, daarnaast is er de jeugdslagwerkgroep die uit tien leerlingen bestaat. Leider van beide groepen is Coen Blokx.

OLIETONNEN

Konings is ook op andere fronten actief in de muziekvereniging. Zo was hij voorzitter van de Uniformencommissie en de opleidingscommissie en is hij sinds 1999 bestuurslid van de stichting Vrienden van de Muziekvereniging Sint-Willibrordus. Bovendien zorgt hij voor de verkoop van oude instrumenten van de vereniging en zamelt hij non-ferro materialen in om een zakcentje voor Sint-Willibrordus te verdienen.

De Esschenaar bewaart vooral goede herinneringen aan de winterconcerten van de muziekvereniging. ,,Het publiek verwacht inmiddels dat de slagwerkgroep met iets ludieks komt", grinnikt Konings. ,,Zo hebben we al eens een Chinese keuken als decor gehad waarbij we op pannen sloegen en gebruikten kliko's als instrument." In 2004 vond, in samenwerking met andere slagwerkgroepen in de regio, een tonnenspektakel plaats waarbij olietonnen werden omgebouwd tot slagwerkinstrumenten. ,,Deze halen we regelmatig nog van stal. Zo treden we zaterdag 11 juli met de olietonnen op tijdens Africanbeat on the Beach bij recreatieplas De Langspier." Onlangs trad de Essche slagwerkgroep zelfs op met Pater Moeskroen in openluchttheater De Kersouwe, 'een geweldige ervaring' volgens Konings. ,,Zolang ik nog lol beleef aan muziekmaken, blijf ik het doen. Je merkt dat mensen altijd vrolijk worden van muziek, dat is leuk om te zien."

Tijdens het concert, dat om 19.00 uur van start gaat, treden de jeugdslagwerkgroep, het opleidingsorkest, de slagwerkgroep en de fanfare op. Bij slecht weer vinden de optredens binnen plaats.