Het voormalige snookercentrum aan de Passage Riche staat al jaren leeg. Boxtel's Harmonie gaat het verbouwen tot repetitielokaal. (Foto: Henk van Weert).
Het voormalige snookercentrum aan de Passage Riche staat al jaren leeg. Boxtel's Harmonie gaat het verbouwen tot repetitielokaal. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

ZATERDAG HULDIGINGSCONCERT ONDER NIEUWE DIRIGENT

Boxtel's Harmonie naar snookercentrum

Boxtel's Harmonie verruilt repetitielokaal De Dishoek op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle voor het voormalig snookercentrum aan Passage Riche. De zaal achter het vroegere restaurant Le Marécage kan worden aangekocht dankzij een anonieme geldschieter. Dat meldt woordvoerder Wim Tiellemans van de muziekvereniging.

De ledenvergadering van Boxtel's Harmonie heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van het bestuur om een geldlening aan te gaan en de leegstaande horecazaal aan te kopen van de eigenaar, drankenhandel De Leijer. Deze week is een voorlopige koopovereenkomst gesloten.

Na de zomervakantie steken de leden de handen uit de mouwen om de zaal geschikt te maken voor repetities en uitvoeringen. Maar ook voor individuele muzieklessen. De harmonie heeft al jaren een succesvolle eigen leerlingenopleiding met professionele docenten en wordt daardoor nauwelijks getroffen door het faillissement van MIK Kunsteducatie.

EIGEN HOME

Een eigen clubhuis is al lang een wens van Boxtel's Harmonie die na een catastrofale brand bijna tien jaar geleden zaal De Comsche Hoeve - tegenover het toekomstige repetitielokaal - moest verlaten. ,,De Dishoek was in die periode een prima alternatief, maar een eigen home werd

het naar het gevoel van onze leden nooit", aldus zegsman Tiellemans, die trompet speelt in het harmonieorkest en projectleider is van de huisvestingscommissie.

Plannen om - samen met anderen - de voormalige wasserij Blanca (hoek Baroniestraat/Spoorstraat) om te vormen tot een cultuurcentrum strandden vorig jaar omdat dit plan financieel niet haalbaar bleek. De zoektocht naar een andere locatie ging door en resulteerde uiteindelijk in contacten met Roeland de Leijer van de gelijknamige drankenhandel. Die is bezig met een renovatie van het leegstaande Le Marécage en het appartement erboven aan de Stationsstraat. De zaal erachter wordt afgescheiden en bleek te koop. Dankzij een lening van een trouwe steunpilaar kan de aankoop worden gerealiseerd.

Hoe lang het gaat duren voordat Boxtel's Harmonie het nieuwe onderkomen kan betrekken, is op dit moment nog onduidelijk volgens Tiellemans. Hoewel het pand constructief in goede staat verkeert, moet het interieur flink worden opgeknapt. Saillant detail: de zaal was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw het repetitielokaal van zustervereniging Gildenbondsharmonie.

NIEUWE DIRIGENT

Zaterdag 11 juli verzorgt Boxtel's Harmonie een huldigingsconcert tegenover het toekomstige repetitielokaal. Voor het eerst speelt het muziekkorps weer in zaal De Comsche Hoeve, die ruim 65 jaar haar onderkomen was; totdat in december 2005 het bijbehorende café De Kom uitbrandde. Tijdens het concert worden rustend lid en oud-tamboer Huub Verhoeven en trompettist René Hoffmans in het zonnetje gezet omdat zij respectievelijk 60 en 25 jaar aan het muziekkorps zijn verbonden. Het gratis optreden begint om 14.30 uur. De muzikale leiding is in handen van Jules van de Loo, sinds enkele weken waarnemer op de dirigeerbok. Inmiddels heeft Boxtel's Harmonie besloten deze in Vught woonachtige musicus definitief aan te wijzen als opvolger van William Linssen, die in mei - na bijna veertien jaar - stopte als artistiek leider.

FOTO BOVEN: Het snookercentrum achter voormalig restaurant Le Marécage staat al enkele jaren leeg. De zaal wordt afgescheiden en betrokken door Boxtel's Harmonie. (Foto: Henk van Weert).

Jules van de Loo (34) uit Vught is de nieuwe dirigent van Boxtel's Harmonie. (Foto: Piet van Oers).