Leerlingen uit groep 7 van de Prinses Amaliaschool onthulden het nieuwe insectenhotel in de tuin van waterschap De Dommel. Watergraaf Peter Glas gaf vervolgens uitleg over dit hotel. (Foto: Annelieke van der Linden).
Leerlingen uit groep 7 van de Prinses Amaliaschool onthulden het nieuwe insectenhotel in de tuin van waterschap De Dommel. Watergraaf Peter Glas gaf vervolgens uitleg over dit hotel. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

insecten nu ook welkom bij waterschap

Bijen kunnen rekenen op hotelketen in Brabant...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De bij maakt me blij

Zij vliegt van bloem tot bloem

Zij geeft ook nog eens een mooie zoem

Haar kleur is mooi fel

En zij heeft nu ook een mooi bijenhotel!

,,Je eerste officiële voordracht. Misschien word je later wel wethouder in de gemeente Boxtel", zei watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel tegen Samia Kissami. ,,Of watergraaf", voegde wethouder Peter van de Wiel grinnikend toe. Maandagmiddag werd in de kantoortuin van het waterschap een insectenhotel onthuld. De leerlinge uit groep 7 van de Prinses Amaliaschool won een dichtwedstrijd in haar klas. Haar rijmpje prijkt op het informatiepaneel van het hotel.

Samia glunderde maandag van trots. Samen met haar klasgenoten mocht ze het insectenhotel onthullen én gaatjes in de boomstammetjes boren. Hierin nestelen de bijen zich. ,,Iedereen mocht een gedichtje maken. Ik bedacht allerlei woorden die bij een bij horen. Uiteindelijk bedacht ik dat het dier ons blij maakt. Zonder deze dieren heb je bijvoorbeeld geen fruit", vertelde de tiener. En dat is exact de reden waarom de gemeente Boxtel, de provincie Noord-Brabant, stichting food4bees, Natuurwerkgroep Liempde en waterschap De Dommel de handen ineen hebben geslagen. ,,We hopen dat mensen uiteindelijk het belang van de bij inzien. Dit insect is belangrijk voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening, maar wordt met uitsterven bedreigd", zei Robby van Ruremonde van de provincie.

TEKORT AAN GAATJES

Watergraaf Glas en wethouder Van de Wiel gaven maandag aan dat mensen ook zelf een steentje kunnen bijdragen. ,,Als iedereen planten en bloemen in de tuin zet, raken we langzaam van de bijensterfte af." In de gemeente Boxtel wordt al hard gewerkt om de bijensterfte tegen te gaan, zei Eric Sessink, voorzitter van stichting food4bees. Dit burgerinitiatief, waarbij Sessink en Liempdenaar Eric van Oijen aan de basis staan, probeert het voedselaanbod te verbeteren voor honingbijen en andere bestuivers door de verbinding te leggen tussen grondeigenaren, natuurverenigingen, overheid, inwoners en andere belanghebbenden. ,,Boxtel doet het heel goed. Als je door deze gemeente rijdt, zie je heel veel grond met wilde planten en bloemen voor de bijen. Wel is er nog een tekort aan gaatjes voor de bijen, maar ook daar wordt aan gewerkt."

Waterschap De Dommel werkt daar in ieder geval actief aan mee. ,,We zetten ons dagelijks in om de natuur wat mooier te maken en hebben in ons gebied nu vier insectenhotels gerealiseerd, waardoor je wel kunt spreken van een hotelketen", aldus watergraaf Glas. ,,En daar komen er nog véél meer bij in Noord-Brabant", verzekerde Sessink van food4bees. Al zit het in Boxtel al goed, daar is de afgelopen tijd op bijna iedere basisschool een insectenhotel gerealiseerd.