nieuwe lestijden in basisonderwijs

Drie scholen gaan van start met continurooster

MARIËLLE WIJFFELAARS

Op diverse scholen in Nederland wordt inmiddels geëxperimenteerd met een zogeheten continurooster. In zo'n rooster hebben kinderen elke dag dezelfde lestijden waarbij ze tussen de middag op school lunchen. De verwachting is dat in het nieuwe schooljaar 44 procent van de basisscholen overstapt naar nieuwe lestijden. In Boxtel en omgeving hebben inmiddels drie scholen besloten een nieuw rooster in te voeren.

De Sint-Petrusschool startte dit schooljaar al met een continurooster. Leerlingen gaan dagelijks van 08.30 tot 14.15 uur naar school, de onderbouw is op woensdagmiddag al om 12.00 uur uit. Volgens Rachel Bertens van de basisschool in het centrum van Boxtel bevallen de nieuwe lestijden erg goed. ,,De klassen gaan elke dag van 08.30 tot 14.15 uur naar school, alleen de onderbouw is op woensdagmiddag nog vrij", licht ze toe. ,,Voor de leerlingen is het prettig dat ze na school meer tijd hebben om af te spreken en te spelen. Ook hebben we gemerkt dat een half uur lunchpauze echt genoeg is. Ze blijven dan ook in het ritme en kunnen zich beter concentreren."

ANDERE BAND

Ook op De Hobbendonken gaat vanaf het nieuwe schooljaar een ander rooster van kracht. De basisschool aan de Beneluxlaan in de wijk Oost gaat nóg een stapje verder en kiest voor veertig gelijke schoolweken. Alle leerlingen gaan 940 uur naar school en hebben gelijke vakanties en schooltijden. ,,Dat heeft wel een overgangsperiode nodig", verklaart directeur Henk Verhoeven. ,,De komende jaren gaan we toe naar de gelijke lesweken, maar het continurooster gaat wel al van start. Kinderen krijgen dan meer vrije tijd." Verhoeven erkent dat het wel wat aanpassingen vergt, met name in de tussen- en naschoolse opvang. ,,We hebben dat goed ondervangen dus de nieuwe tijden kunnen ingevoerd worden."

Niet alleen twee Boxtelse basisscholen kiezen voor een continurooster, ook op de Sint-Willibrordusschool in Esch gaat een nieuwe werkwijze van start. ,,Alle leerjaren gaan op maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 tot 14.45 uur naar school. Op woensdag en vrijdag zijn ze om half één uit", vertelt directeur Wilma van der Pol. ,,Uit onderzoek dat we hebben uitgevoerd bleek dat zowel leerkrachten als ouders enthousiast waren over deze werkwijze. Door de pauze in te korten, kunnen de kinderen eerder naar huis. Het lunchen op school zorgt er ook voor dat de docenten en leerlingen een andere band met elkaar krijgen. En datzelfde geldt voor de kinderen onderling."

ONDERZOEK

De basisscholen De Beemden, Vorsenpoel, Molenwijk, Angelaschool, Sint-Lambertus (Gemonde), Sint-Theresia (Lennisheuvel) en De Oversteek (Liempde) handhaven hun huidige lesrooster. De meeste schooldirecteuren zeggen wel onderzoek te willen gaan doen naar andere vormen en verwachten daar in de toekomst niet aan te ontkomen. ,,Nu heeft het niet onze voorkeur, maar we willen het wel gaan bekijken", licht Kees van den Boom van De Beemden toe.

Op de Spelelier in Boxtel-Oost gaat studie doen naar een nieuw lesmodel. ,,Het komende schooljaar gaan we dit uitgebreid bekijken en onderzoeken hoe het staat met de wensen van ouders en medewerkers. De verschillende mogelijkheden worden dan ook in kaart gebracht", meldt directeur Liesbeth Prinsen. Datzelfde geldt voor de Prinses Amaliaschool. Directeur Stephan van de Vries wil in het begin van het schooljaar een enquête houden onder ouders. ,,De ouderraad heeft de kwestie bij mij aangekaart en ik denk dat we er zeker iets mee moeten", stelt Van de Vries. ,,Als we alles goed in beeld hebben, zouden we het schooljaar daarna van start kunnen gaan. Mits ouders en leerkrachten zich erin kunnen vinden."


Streekmarkt bij De Mus'donck

Zaterdag 11 juli vindt op camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 in Liempde een expositie van houten miniatuurkarren, -koetsen en -gereedschappen in combinatie met een streekmarkt plaats. De markt duurt van 10.30 tot 16.30 uur en is gratis toegankelijk.

Tijdens het evenement, dat gehouden wordt onder de regie van SPPiLL, wordt een creatieve markt georganiseerd met verkoop van producten gemaakt door hobbyisten. Ook is er gelegenheid tot het volgen van verschillende workshops voor jong en oud, zoals een bloementaartje maken en percussie.

De streekmarkt kan nog uitgebreid worden met hobbyisten/kunstenaars en mensen die streekproducten produceren uit Liempde, Boxtel en omgeving. Zij worden uitgenodigd deel te nemen.

Voor elke deelnemer is een presentatietafel beschikbaar; de kosten voor deelname bedragen vijf euro inclusief twee consumpties.


CDA-fractie uit zorgen over drugsoverlast in Boxtel

De Boxtelse afdeling van CDA heeft vragen gesteld aan het college van B. en W. over drugsoverlast in de gemeente Boxtel. De partij wil vooral weten wat het college doet om overlast en problemen tegen te gaan.

De vragen van de CDA-fractie richten zich vooral op de bevoegdheid van de burgemeester om panden te sluiten waar drugs is aangetroffen. In omliggende gemeenten zijn de afgelopen jaren al diverse panden gesloten en CDA vreest dat drugscriminelen zich verplaatsen naar dorpen en steden waar minder controle is. ,,We vragen ons af of in Boxtel al genoeg geregeld is om panden te kunnen sluiten en of hier voldoende geld voor beschikbaar is."

De gemeente Boxtel wilde deze week nog niet reageren op de brief van het CDA.