Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

School viert zestigjarig bestaan én einde verbouwing

Kunstwerk en feest op jarige Molenwijk

MARIËLLE WIJFFELAARS

Als een school zestig jaar bestaat én ook nog eens grondig verbouwd is, dan is dat natuurlijk alle reden voor een week vol festiviteiten. Op maandagochtend ging op jenaplanschool Molenwijk dan ook een echte feestweek van start. Met de onthulling van een kunstwerk en een traktatie voor alle kinderen gaf burgemeester Mark Buijs het startsein voor de activiteiten.

,,Edelachtbare? Nou, zo hoeven jullie mij niet te noemen hoor." De beleefde aanspreekvorm waar leerkracht Martien voor koos was volgens Buijs écht niet nodig. ,,In vroeger tijden noemden inwoners de burgemeester inderdaad edelachtbare. Maar tegen hoef je dat echt niet te zeggen."

De burgemeester kwam naar de jenaplanschool aan de Achterberghstraat om het startsein te geven voor de feestweek én om de vernieuwde school te openen. ,,Het is hier vast een beetje een puinhoop geweest tijdens de verbouwing", meende Buijs. ,,Daarom hebben jullie zeker een feestje verdiend. Het is een bijzondere dag voor jullie school en daar mogen we best even bij stil staan."

WEEKAFSLUITING

De Molenwijkschool werd in 1954 opgericht aan het Ronduutje. In de jaren zeventig werd de basisschool uitgebreid met kleuterklassen en twee extra lokalen. ,,Ook werd toen een onderzoek gedaan naar wat voor soort school we eigenlijk wilden zijn", vertelde leerkracht Linsey. Uiteindelijk werd gekozen voor jenaplan-onderwijs en nog altijd staat de Molenwijk daar om bekend. In 2005 verhuisde de basisschool van het Ronduutje naar de Achterberghstraat en ook toen al stond een verbouwing op het wensenlijstje. Vorig jaar werd eindelijk gestart met de werkzaamheden.

Een grotere aula voor de weekafsluiting stond hoog op de prioriteitenlijst. Elke vrijdag wordt de week gezamenlijk afgesloten en het was een langgekoesterde wens om genoeg ruimte te hebben om daar ook de ouders bij te laten zijn. ,,Ook de klimaatbeheersing moest worden aangepast", legde leerkracht Elise uit. ,,Nu is er een goede luchtventilatie in alle klassen én door herinrichting zitten de verschillende groepen beter op hun plek." De onderbouw is voortaan gevestigd aan de kant van de Achterberghstraat. In de toekomst wil de school ook graag een peuterspeelzaal in het gebouw. ,,Door deze bij de onderbouw te situeren, ontstaat er een natuurlijke doorstroom."

NEGERZOEN

De verandering waar leerlingen, ouders en bezoekers het meest van zullen merken is de verplaatsing van de hoofdingang. Deze was eerst nog aan de Achterberghstraat, maar sinds de verbouwing moeten mensen aan de Speelmanstraat naar binnen. Om duidelijk te maken dat hier voortaan de ingang is gevestigd, ontwierp architect Sjef van Hooff een kunstwerk mét verlichting. Samen met burgemeester Buijs onthulden negen kinderen het kunstwerk. ,,Ik heb gekozen voor veel kleur omdat de Molenwijk een kleurrijke school is", vertelde Van Hooff. ,,In de avonduren is er verlichting zodat iedereen weet waar de ingang is."

Terwijl iedereen vervolgens het schoollied uit volle borst meezong, waren een paar kinderen druk aan het schrijven. En fotograaf Luna zorgde ervoor dat alles op beeld werd vastgelegd voor de schoolkrant. ,,En straks mogen we ook nog de burgemeester interviewen", vertelden de jonge journalisten trots.

WENSENLIJSTJE

Op de speelplaats van de school werden alle leerlingen vervolgens getrakteerd op een lekker soesje, mini-tompouce of negerzoen. Een mooie start van de feestweek waarbij onder meer het toneel door de ouders, het maken van een kunstwerk, een dansochtend én het grote schoolfeest op het programma stonden.

De verbouwing is naar volle tevredenheid gegaan, maar er staan nog wel wat wensen op het lijstje van de school. ,,Een goede verfbeurt kunnen we wel gebruiken", stelde juf Elise. ,,Maar we moeten iets te wensen over hebben, toch?"

FOTO BOVEN: De Boxtelse kunstenaar Ferdy Steger maakte vanochtend met kinderen van de Molenwijkschool een groot kunstwerk. De activiteit maakt deel uit van de grote feestweek. (Foto: Peter de Koning).

Burgemeester Mark Buijs opende de verbouwde school én gaf het startsein voor de feestweek. (Foto: Albert Stolwijk).