Afbeelding
Foto: Robin Utrecht/ANP

KOEN DE KORT IN VIJFDE TOUR DE FRANCE

'Onvergetelijk, kletsen met de koning'

MARC CLEUTJENS

Koen de Kort beleeft een bijzondere Tour de France. Na de twee zegetochten door Frankrijk in 2013 en 2014 - ploegmaat Marcel Kittel won tweemaal vier etappes - verloor De Korts ploeg Giant-Alpecin met Tom Dumoulin een van de belangrijkste pionnen. De zonnige Grand Départ in Utrecht was daarmee alweer snel vergeten, zeker toen kopman John Degenkolb net niet als eerste over de streep kwam in Cambrai en ook in Amiens de slag net miste...

De Kort baalde zichtbaar als een stekker toen hij dinsdag 43 seconden na de finish van Tony Martin over de streep kwam. De Liempdenaar had Degenkolb nochtans in een zetel naar de eindstreep gebracht en de meeste commentatoren zetten hun geld al op de Duitser Degenkolb. Totdat die andere Duitser Martin er vandoor ging en niet meer achterhaald kon worden. Met een voorsprong van slechts drie seconden reed hij over de finish en veroverde hij de gele trui.

De Kort reed ontzet en met de handen op het hoofd over de finish in Cambrai. Op Twitter sprak hij kort na aankomst al over een foute beslissing. ,,Deze nederlaag doet meer pijn dan alle andere nederlagen", verzuchtte de Liempdenaar. ,,Een foute beslissing in de finale van deze etappe heeft ons de zege gekost."

Later gaf hij meer tekst en uitleg. ,,Het was een inschattingsfout om Tony Martin te laten rijden. Ik dacht dat anderen achter hem aan zouden fietsen. Als ik was gegaan - ik had er de benen voor! - dan kan ik geen lead-out meer doen. John (Degenkolb - red.) riep ook niet en toen heb ik Warren (Barguil - red.) op kop gezet en daarna heb ik maar voluit gereden. Ik kreeg daarbij geen steun. De tweede plaats van John is nu waardeloos als je ziet hoe dichtbij de overwinning was."

KIPPENVEL

De Tour de France was zaterdag onder tropische weersomstandigheden nog zinderend van start gegaan. Net als veel andere renners genoot De Kort van de geweldige entourage in de Domstad en de honderdduizenden wielerfans die hem - en alle andere wielrenners - luidkeels aanmoedigden. ,,Het was een dag vol hoogtepunten", twitterde de wielrenner na binnenkomst. ,,Kippenvel!"

Bijzonder was de verrassende ontmoeting die De Kort had met koning Willem-Alexander. Tijdens de warming-up voor de eerste etappe, bereidde de Liempdenaar zich bij de bus van Giant-Alpecin voor op zijn rit over bijna 14 kilometer. Gehuld in een ijsvest en het hoofd verstopt onder een natte handdoek draaide hij zijn rondjes. ,,Toen ik stemmen hoorde en de handdoek weglegde, stond ineens koning Willem-Alexander voor mijn neus."

De Kort had een geanimeerd gesprek met de koning, onder meer over de warming-up en de manier waarop wielrenners omgaan met tropische weersomstandigheden. Daarbij was ook burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en teamcaptain Iwan Spekenbrink aanwezig. Op Twitter schreef de Liempdenaar euforisch over de ontmoeting met 'zijn' koning. ,,Met de koning kletsen tijdens de warming-up was onvergetelijk."

TUNNEL VAN GELUID

Om meerdere reden zal De Kort de openingsrit van zijn vijfde Tour de France niet makkelijk vergeten. ,,Het was erg mooi om in eigen land door een haag van mensen te rijden", blikt de Liempdenaar terug. ,,Een tunnel van geluid vanaf de start tot aan de finish". De Kort ging als laatste renner van Giant-Alpecin van start en eindigde in de door de Australiër Rohan Dennis gewonnen tijdrit als 153e op 1 minuut en 37 seconden.

Ploeggenoot Tom Dumoulin werd ietwat teleurstellend vierde en miste de van tevoren voor hem gereserveerde gele trui. De rit van maandag naar Huy was Dumoulin ook op het lijf geschreven, maar hij was een van de slachtoffers van de massale valpartij, waarbij zo'n dertig renners op het Belgische asfalt vielen. Dat de wedstrijd tijdelijk werd geneutraliseerd, kon rekenen op steun van De Kort. ,,Er waren door die valpartijen geen ambulances beschikbaar en dan is het een goed besluit om de koers even te neutraliseren", zo twitterde de Liempdenaar.

Gistermiddag zette het peloton koers richting Amiens. De wielrenners hadden geen oog voor de slagvelden van de Grote Oorlog en koersten over spekglad asfalt naar de finishlijn waar André Greipel - winnaar van de laatste Ster ZLM Toer - naar de zege sprintte. De Korts ploegmaat Degenkolb was in de buurt, maar liet weer zien geen afmaker te zijn in vlakke ritten. De Kort draait prima mee en steekt in goede vorm, maar komt met zijn team net te kort. Maar tot Parijs zijn er nog kansen...

Bij de start van de etappe naar Le Havre vanochtend stond de Liempdenaar op de 45e plaats in het algemeen klassement, op 10 minuten en 59 seconden van gele truidrager Tony Martin. Ook deze rit langs de kust biedt kansen voor de sprinters.

FOTO BOVEN: Koen de Kort kletst met koning Willem-Alexander in Utrecht. (Foto: Robin Utrecht/ANP).

De renners van Giant-Alpecin in een bootje over de gracht, op weg naar de ploegenpresentatie in Utrecht. (Foto: Giant-Alpecin).