Afbeelding
Foto: Rick den Besten

Nieuw in De Wilgenbroek: JRL Learning Lab

Het gebouw van brede school De Wilgenbroek aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel krijgt na de herfstvakantie een nóg bredere invulling. Het Jacob-Roelandslyceum (JRL) huurt meerdere lokalen van de gemeente Boxtel voor een 'Learning Lab'. De ruimtes worden benut om te experimenteren met nieuwe onderwijsvormen, aldus rector Leon Spaan van het JRL.

Dat de middelbare school een groot voorstander is van onderwijs op maat voor de leerlingen, is bekend. Met het JRL Learning Lab wordt hier nóg meer vorm aan gegeven, verwacht Spaan. ,,We denken constant na over nieuwe manieren om het onderwijs in te richten. Op onze school is ruimte voor 1.300 leerlingen. De komende jaren krijgen we te maken met een lichte stijging, waardoor we in overleg met de gemeente hebben gekeken naar andere mogelijkheden om leerlingen onder te brengen. Het hoofddoel van de extra ruimtes is echter dat we het onderwijs kunnen doorontwikkelen. Soms zullen de lokalen dienen om een aantal leerlingen op te vangen, maar het JRL Learning Lab komt er met name voor nieuwe projectactiviteiten."

Brede school De Wilgenbroek, waar momenteel een klein dozijn lokalen leegstaan, kwam vervolgens in beeld als locatie. Het Jacob-Roelandslyceum gaat in dit gebouw vijf leslokalen en één grote ruimte huren, die te vergelijken is met vier lokalen. Spaan geeft aan dat het huurcontract binnenkort wordt ondertekend en dat de directie en het docententeam momenteel nadenken over de invulling van de ruimtes. ,,Onlangs zijn we met het team naar Etten-Leur geweest om inspiratie op te doen. Daar is een 'Lab to learn'. Inmiddels ontstaan er allerlei wilde plannen en zal de komende tijd duidelijk worden wat we gaan realiseren", vertelt Spaan. Voorbeelden zijn nieuwe ICT-materialen en andere vormen van onderwijs, zoals groepswerk. ,,Het zullen in ieder geval geen standaard leslokalen worden."

Op pagina 7: 'JRL Learning Lab wordt feestje voor leerlingen'.