JOP en Kiosk krijgen nieuwe plek

Uitgebreide wensenlijst voor wijk Boxtel-Oost

MARIËLLE WIJFFELAARS

Nadat in de zomer van 2014 klachten binnenkwamen van kindercentrum Kindertuin over de nabijgelegen jongerenontmoetingsplaats (JOP) aan de Dr. de Brouwerlaan, werd deze twintig meter verplaatst. Maar in de nieuwe plannen van de gemeente Boxtel krijgt de JOP opnieuw een andere plek in de omgeving. Daarnaast omvatten de plannen een andere indeling van het gebied tussen de Kinderboerderij aan het Apollopad en het park bij de retentievijver aan de Hendrik Verheeslaan.

In de plannen die door het gemeentebestuur in overleg met Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost (SWBO) én bewoners zijn gemaakt, is ook een plek ingeruimd voor de door Paul Strik ontworpen muziekkiosk die tot 2009 op de Boxtelse Markt stond. Het veld aan de Hobbendonkseweg is in beeld als nieuwe locatie voor de kiosk. Al jarenlang wordt hierover gesproken en als het aan de gemeente Boxtel ligt, worden de plannen nu doorgezet. ,,Het is wél van belang dat het wijkorgaan aantoont dat er écht draagvlak voor is", meldt beleidsmedewerker Gijs Schampers. ,,We gaan de kiosk daar alleen plaatsen als dat breed gesteund wordt."

Dat geldt ook voor andere plannen die er zijn in de wijk Oost. Het wensenlijstje van gemeente, SWBO én inwoners is uitgebreid en inmiddels is hiervoor een plan opgesteld. De JOP krijgt een andere plaats en dat moet zorgen voor minder overlast. Ook komen er voor jongeren graffitiwanden en wordt de skatevoorziening aangepast én verplaatst. Het voetbalveld blijft gehandhaafd. In het park rond de retentievijver aan de Hendrik Verheeslaan worden speelelementen voor de jeugd geplaatst en komt een terrein waar jeugdige fietsers kunnen crossen. Aan de Hobbendonkseweg moeten een hondenspeeltuin en uitlaatzone komen. Schampers: ,,Dat trekt hondenbezitters en dat komt de sociale cohesie ten goede."

Sociale cohesie is sowieso de insteek van het wensenlijstje waar het college van B. en W. en de gemeenteraad op korte termijn een besluit over gaan nemen. Beleidsmedewerkers Schampers wil de plannen zo snel mogelijk presenteren aan omwonenden en de nodige procedures voor onder meer de aanvraag van vergunningen in gang zetten. ,,Er zijn nog wat hobbels te gaan, maar de grote lijnen zijn uitgezet."

Er wordt bekeken of werkzaamheden aan bijvoorbeeld de JOP of wandelroute kunnen worden gecombineerd met de herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan die in 2016 op de planning staat.

Op pagina 5: 'Boxtel-Oost: Van slaapwijk naar leefwijk'.