De herinneringsbank wordt geplaatst in het groenperkje bij de parkeerplaats van de Sint-Lambertuskerk in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).
De herinneringsbank wordt geplaatst in het groenperkje bij de parkeerplaats van de Sint-Lambertuskerk in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

NIEUWE VOORZIENING BIJ PARKEERPLAATS KERK IN GEMONDE

'Zitbank herinnert aan gerooide eiken'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Het groenperkje bij de parkeerplaats van de Sint-Lambertuskerk in Gemonde vormt sinds gisteravond het decor voor een speciale herinneringsbank. De strak vormgegeven voorziening zonder rugleuning is vervaardigd uit het hout van één van de negen markante eiken die de Sint-Lambertusweg tot eind maart een fraaie aanblik gaven.

Het dorp verloor dit voorjaar een aantal beeldbepalende bomen die 140 jaar de binnenbocht van de weg opvulden. De eiken waren ziek en konden niet meer gered worden. Bovendien vormden ze een gevaar voor de verkeersveiligheid. De negen eiken worden in het najaar vervangen door zes lindebomen, een proces waarbij de plaatselijke Leefbaarheidsgroep nauw betrokken is. De leden vonden, net als veel dorpsgenoten, dat de gerooide eiken een blijvende herinnering verdienden. Ze nodigden iedereen uit om met suggesties te komen, waarna uit de meeste reacties bleek dat de Gemondenaren een voorkeur hadden voor een zitbank.

,,Wij zijn blij dat de mensen van boomrooijerij Weijtmans bereid waren om een stevig stuk eik met een lengte van twee meter veilig te stellen voor onze plannen", aldus Douwe Korting van de Leefbaarheidsgroep. ,,Vervolgens hebben verschillende dorpsgenoten de stam op vrijwillige basis en kosteloos omgevormd tot een fraaie zitbank. Omdat een rugleuning ontbreekt kunnen mensen zelf bepalen waar ze gaan zitten en welke kant ze op willen kijken. Dit is een prima locatie, zo vlakbij de plek waar de negen eiken stonden."

Twee van de drie bomen die nog gezond zijn, staan nog fier overeind nabij de kerk, ter hoogte van de dorpswinkel en vakzaak van Joris Schellekens. De andere oude eik die gespaard is gebleven, bevindt zich bij de inrit van de pastorie. Het gat tussen de drie bomen wordt opgevuld met twee lindebomen, terwijl even verderop in de binnenbocht vier linden geplant worden.

NAAMBORDJE

Het plaatsen van de speciale zitbank werd gisteravond gadegeslagen door verschillende belangstellenden. Daaronder waren behalve Korting nog meer leden van de leefbaarheidsgroep, zoals Hans Slegers én Jean-Sébert van der Doelen die interieurbouwer Willian Schellekens een handje hielp met de werkzaamheden. De twee kartrekkers Maria van den Oever en Femke Loos, die eind maart het rooien van de bomen namens de groepering van nabij volgden, moesten gisteren verstek laten gaan. ,,Waar een klein dorp groot in kan zijn", merkte Slegers op. ,,De mensen die het zitbankje mogelijk gemaakt hebben, zeiden meteen ja en wilden graag hun steentje bijdragen. Ze zijn terecht vernoemd op het naambordje dat op de bank bevestigd is: boomrooierij Weijtmans, de houtspecialisten van Teredo, Willian Schellekens, Theo Megens, de Leefbaarheidsgroep Gemonde en Bergman Bestratingen. De bestrating bij het bankje volgt overigens op een later moment."

FOTO BOVEN: De herinneringsbank wordt geplaatst in het groenperkje bij de parkeerplaats van de Sint-Lambertuskerk in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).


Leden bieb in

Gemonde naar

Sint-Michielsgestel

Leden van het bibliotheekpunt te Gemonde zijn welkom in de bibliotheek in Sint-Michielsgestel of een andere vestiging van bibliotheek De Meierij. Zoals bekend sluit de voorziening in dorpshuis De Kei per 1 augustus de deuren.

Vanaf woensdag 15 juli hebben leden de mogelijkheid om in de vestiging in Sint-Michielsgestel gereserveerde en aangevraagde materialen op te halen. Twee weken later, vanaf woensdag 29 juli, kunnen alle geleende materialen daar weer ingeleverd worden.

Alle bibliotheekleden uit Gemonde worden overgeschreven naar de voorziening in Sint-Michielsgestel. Wie ingeschreven wil worden bij een andere vestiging van De Meierij kan dit - onder vermelding van het lenersnummer - door geven aan de afdeling klantenservice via de website www.bibliotheekmeierij.nl of via telefoonnummer (073) 656 33 20. Leden uit Gemonde die slecht ter been zijn, maar wel gebruik willen blijven maken van de voorziening, kunnen zich aanmelden voor de bibliotheek-aan-huis service. Dit kan ook bij de klantenservice. Meer informatie is te vinden op bovenstaande website.

Eerder werd al duidelijk dat voor de basisschoolleerlingen in Gemonde komend schooljaar een bibliotheekpunt start in de Sint-Lambertusschool, waarbij de onderwijsinstelling en de bibliotheek structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en 'mediawijsheid' van de jeugd. Het doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school en thuis.