Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

basisschool viert 40-jarig jubileum met bijzondere feestweek

Vorsenpoel gaat uit van eigen kracht

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'Hi-ha supercool, wij zijn van De Vorsenpoel', was dinsdag te lezen op één van de zelfgemaakte spandoeken. Het veertigjarig bestaan van educatief centrum De Vorsenpoel in Boxtel-Oost ging deze week niet ongemerkt voorbij. Integendeel, de leerlingen en leerkrachten stonden met 'Knapworkshops', een sportdag en afsluitende presentatie uitgebreid stil bij het jubileum.

,,De laatste weken voor de zomervakantie zijn altijd druk en met het jubileum hebben we ons nog eens extra werk op de hals gehaald", grinnikte directeur Michel van der Kraan van De Vorsenpoel. Hij staat sinds augustus aan de leiding van het educatief centrum en is een echte onderwijsman. ,,Ik heb bijna alle functies bekleed: van leerkracht tot intern begeleider en van adjunct-directeur tot directeur van een basisschool."

Het einde van het schooljaar betekent voor Van der Kraan ook een afsluiting van een kennismakingsperiode. ,,Als je directeur wordt in een andere omgeving, is alles nieuw. Ik heb dan ook behoorlijk wat mensen uitgenodigd op school om ze te leren kennen. En nu is dan de periode aangebroken om gas te geven."

Vijf jaar geleden, nadat de renovatie van de school in Boxtel-Oost werd afgerond, veranderde De Vorsenpoel de naam in 'educatief centrum'. ,,Je kunt het vergelijken met de opzet van een brede school", legt Van der Kraan uit. ,,Zo is De Kindertuin hier al gevestigd. Toch kunnen we nog veel invulling geven aan het begrip educatief centrum." De directeur noemt de feestweek voor het veertigjarig jubileum als voorbeeld. ,,Je kunt een circus laten komen, maar je kunt ook kiezen voor educatieve activiteiten."

Zo werd gekozen voor speciale workshops om de meervoudige intelligentie van leerlingen aan te spreken, zoals 'beweegknap', 'natuurknap', 'taalknap', 'rekenknap' en 'beweegknap'. Zo kregen ze de kans een prentenboek in elkaar te zetten, een stripverhaal of spandoek te knutselen, hapjes te maken voor het feest en bruggen te bouwen. Chiara en Fabienne zijn in de schooltuin aan de slag met een bloementuin. ,,We zaaien planten en bloemen die goed zijn voor de vlinders

Boxtel

Braderie op Dennenoord

Op camping Dennenoord wordt zondag 26 juli een braderie en rommelmarkt gehouden. Van 10.00 tot 17.00 uur worden meer dan vijftig kramen opgesteld waar oude en nieuwe spulletjes te koop zijn. Voor kinderen is er een springkussen en trampoline. Ook kunnen ze spelen in de speeltuin én lekker smullen bij de poffertjeskraam. Entree en parkeren zijn gratis.

en de bijen", vertelt Chiara. ,,En verderop wordt een kleine poel gemaakt voor de kikkers, dat past toch bij De Vorsenpoel", voegt Fabienne toe. De leerlingen uit groep 5 weten precies waarom ze deze week een feestweek hebben. ,,Dat heeft de directeur ons zelf verteld. We bestaan niet 10, niet 20, niet 30, maar 40 jaar", lacht het duo. Gisteren werd een sportdag georganiseerd voor alle leerlingen, vandaag vond nog een workshopdag plaats en morgen wordt de feestweek afgesloten met een presentatie voor de familie van de kinderen van alle resultaten uit de workshops.

PARTNERS

,,De activiteiten tijdens de feestweek zijn leuk om te doen, tegelijkertijd worden kinderen beter, en dus knapper, op bepaalde onderdelen", legt Van der Kraan uit. ,,Ik vind het belangrijk dat we activiteiten kiezen die passen bij de missie en visie van onze school." Hij noemt de kunstweek, die onlangs werd georganiseerd, als voorbeeld. ,,Naast basisvakken als rekenen en taal moet je constant op zoek naar andere manieren om kinderen uit te dagen, te prikkelen en hun talenten te ontdekken."

Ook is het de bedoeling dat leerkrachten de leerlingen en ouders steeds meer als partner gaan zien, aldus Van der Kraan. ,,Als je aangeeft wat het doel is van de les en hoe lang kinderen nodig denken te hebben voordat ze iets onder de knie hebben, gaan ze uit zichzelf aan de slag en blijft het sneller hangen. Ook ouders nemen we mee. Zo hebben we onlangs een informatieavond over woordenschat georganiseerd met tips en handvaten voor ouders." Bovendien worden komend schooljaar een nieuwe website en een digitaal portaal voor ouders gepresenteerd. ,,Natuurlijk heb je te maken met allerlei veranderingen die van bovenaf, bijvoorbeeld door de overheid, worden doorgevoerd", zegt Van der Kraan. ,,Ons hoofddoel is echter het onderwijs voor de kinderen zo goed mogelijk te regelen. We gaan uit van onze eigen kracht."

AANTAL LEERLINGEN

Op de geluiden dat een groot aantal leerlingen De Vorsenpoel na dit schooljaar zou verlaten, geeft Van der Kraan aan dat er jaarlijks kinderen zijn die de school verruilen voor een andere. ,,Er gaan wat leerlingen weg, tegelijkertijd krijgen wij ook weer kinderen van andere scholen. Bovendien kun je het nooit iedereen naar de zin maken." De directeur noemt de introductie van een combinatieklas van de groepen 5 en 6 na de zomervakantie als voorbeeld. ,,Er zijn altijd mensen die het daar niet mee eens zijn. We houden echter regelmatig een tevredenheidsenquête en daar kwamen onlangs goede resultaten uit. We proberen altijd zo open mogelijk te communiceren. Toch staan op een grote school nooit alle neuzen dezelfde kant op."

FOTO BOVEN: Leerlingen van educatief centrum De Vorsenpoel maakten dinsdag tijdens één van de workshops van de feestweek een beeldverhaal met zelfgemaakte foto's. Achterin kijkt directeur Michel van der Kraan mee. (Foto: Peter de Koning).