Michel Zuidgeest verzorgde een lezing bij MuBo over het schaalmodel van het Boxtelse NS-station. Een flinke klus voor de modelbouwers... (Foto: Peter de Koning).
Michel Zuidgeest verzorgde een lezing bij MuBo over het schaalmodel van het Boxtelse NS-station. Een flinke klus voor de modelbouwers... (Foto: Peter de Koning). Foto: Marielle Wijffelaars

lezing over station Boxtel

Schaalmodel station op basis van foto uit 1930

MARIËLLE WIJFFELAARS

Museum MuBo mocht tijdens de festiviteiten rond 150 jaar spoorwegen in Boxtel een schaalmodel van het NS-station in de tentoonstelling opnemen. De maquette werd gemaakt door de Eindhovense Modelbouwvereniging en is een natuurgetrouwe weergave van het station dat gesloopt werd in 1998. Michel Zuidgeest - geboren in Boxtel - verzorgde zondag een lezing in het Boxtelse museum waarin hij vertelde over de totstandkoming van het schaalmodel.

,,Op het Jacob-Roelandslyceum kreeg ik een keer de opdracht om een huisje op schaal te bouwen. En eigenlijk ben ik dat blijven doen", antwoordde Zuidgeest op de vraag van voorzitter Jan van Homelen van MuBo waarom hij modelbouw zo leuk vindt. ,,Ik knutsel graag en om dat helemaal op kloppende schaal te doen is een échte uitdaging."

Zuidgeest - aangesloten bij de Eindhovense Modelbouwvereniging - stond aan de basis van het schaalmodel van het Boxtelse NS-station. Op verzoek van Heemkundekring Boxtel werd de maquette gemaakt, gebaseerd op een oude foto uit 1930. Een flinke uitdaging voor de 45 leden tellende vereniging, alles wordt namelijk met de hand gemaakt. ,,We hebben een lasersnijder en 3D-printer waar we veel mee werken. Maar er zijn ook leden die alle bomen maken, zich bezig houden met de techniek of schilderwerk verrichten. Het is een omvangrijke klus", vertelde Zuidgeest.

TANDJE GROTER

In november 2014 kreeg de vereniging de opdracht van de Heemkundekring Boxtel en in april 2015 was het schaalmodel klaar. Compleet met rijdende treintjes, geluidseffecten, reclameposters en verlichting. ,,We hadden eerder een dokterswoning en de stations van Gennep en Veghel nagemaakt. Maar die van Boxtel was wel een tandje groter." De vereniging is van plan om het hele Duits Lijntje na te bouwen en de eerste fase daarvan is al gereed. ,,Er staat ons nog veel werk te wachten, maar het is echt leuk om te doen", aldus Zuidgeest.

MuBo heeft het schaalmodel eigenlijk in bruikleen, maar heeft dit inmiddels cadeau gekregen van de Heemkundekring. Van de Modelbouwvereniging kreeg MuBo zondag ook de bestanden met geluidseffecten. ,,Want die horen er écht bij", zei Zuidgeest. ,,Die oude geluiden brengen het schaalmodel tot leven."