Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

op de foto voor kanjerguusje in hof van vijfeijken

'Foto's zijn een perfecte herinnering'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Hof van Vijfeijken aan Nergena in Boxtel was zaterdag ingericht als fotostudio. In de tuin van de conferentieboerderij zetten de fotografen Boukje Canaan uit Boxtel en Angela Haas uit 's-Hertogenbosch kinderen met hun moeders op de foto. Onder de naam Make You Smile zamelden de fotografen hiermee geld in voor stichting KanjerGuusje.

Stichting KanjerGuusje is opgericht door Lowie van Gorp naar aanleiding van het overlijden van zijn dochtertje Guusje. De stichting zet zin om langdurig zieke kinderen blijer te maken. Onder meer door het sponsoren van activiteiten. Zo wil Van Gorp onder meer knutselspullen en -lessen sponsoren in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. ,,Voor ernstig zieke kinderen is het heel frustrerend dat ze nog maar weinig leuke dingen kunnen doen. Met knutselen en spelletjes zijn ze even meer dan alleen maar ziek", legt Canaan uit.

WAARDEVOL

De Boxtelse fotografe kent Van Gorp erg goed en besloot een actie te organiseren om zijn stichting te ondersteunen. Tegen een gereduceerd bedrag konden ouders bij Hof van Vijfeijken een mooie fotoserie van moeders met hun kind laten maken. Ook was het mogelijk om een alleen hun zoon of dochter vast te laten leggen. ,,Foto's zijn ontzettend waardevol", zegt Canaan. ,,Mijn ervaring is dat het na een overlijden vaak moeilijk is om een echt mooie foto van iemand te vinden. En het is al helemaal lastig om een foto van jezelf met een dierbare te hebben. Maar ook in het dagelijks leven fotograferen we te weinig en als we het doen, is dat vaak met een mobiele telefoon. De kwaliteit is dan wel iets anders."

Zowel zaterdag als zondag hadden Canaan en Haas het erg druk, veel mensen maakten gebruik van de mooie aanbieding. Niet alleen was de fotoshoot goedkoper, ook konden belangstellenden een speciale herinneringsdoos aanschaffen met daarop hun favoriete foto.

BEROEMD WORDEN

Mendy Kwaks en dochter Mijs uit 's-Hertogenbosch kwamen naar Boxtel om zichzelf vast te leggen. Maar ook werden foto's van Mijs alleen gemaakt. Ze poseerde als een volleerd fotomodel in de prachtige tuin van de conferentieboerderij. Na afloop mocht het tweetal hun favoriete prenten uitkiezen. Dat bleek nog een hele klus te zijn... Uiteindelijk waren ze allebei weg van een foto waarop Mijs te zien was met op de achtergrond een boom. ,,Die takken lijken haast wel veren van een pauw", vond Canaan. ,,En je kijkt ook zo trots als een pauw." Mijs knikte instemmend en rende daarna weer de tuin in. Want daar stond een watersproeier waar ze heerlijk kon afkoelen.

De Boxtelse Wies van Vught won op de Bazaar Boxtel een fotoshoot en mocht ook bij Hof van Vijfeijken poseren. De elfjarige Wies vond het allemaal heel interessant en liet zich op allerlei manieren vereeuwigen. Volgens haar moeder had Wies er vooral veel zin in. ,,Of ze fotomodel wil worden? Dat niet echt, ze wil vooral beroemd worden. Met wat maakt haar niet zoveel uit..."

Fotografe Canaan was blij met de grote belangstelling voor de fotosessies waarvan de opbrengst bestemd is voor KanjerGuusje. ,,Het is mooi om op deze manier geld in te kunnen zamelen voor zo'n mooi doel. En dankzij de zon levert het ook nog eens prachtige prenten op. We kunnen alleen maar heel tevreden zijn."

FOTO BOVEN: Boukje Canaan in actie terwijl ze Wies van Vught op de foto zet. (Foto: Peter de Koning).


VVV wandelt naar

Sint-Petrusbasiliek

en Stationskwartier

In de maanden juli en augustus houdt de VVV zes verschillende wandelingen in hartje Boxtel. Woensdag 15 juli wandelt de gids naar de Sint-Petrusbasiliek, donderdag 16 juli voert de tocht naar het Stationskwartier. De wandelingen beginnen om 19.00 uur.

De route Sint-Petrusbasiliek neemt deelnemers mee langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern, waar het dorp is ontstaan. Men zal ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwen lang met elkaar versmolten waren. De kanunniken en de zusters Clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van het Rijke Roomsche Leven. Het bloedwonder met zijn bloedprocessie die door de eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden. Als toegift gaan de kerkdeuren open en kan men zich even laven aan het interieur van de schitterende basiliek.

Tijdens de wandeling door het Stationskwartier zullen deelnemers ontdekken hoe de Industriële Revolutie in Boxtel heeft toegeslagen. De komst van de spoorwegen halverwege de 19e eeuw zorgden voor een enorme omslag. Het gebied Stapelen heeft heel wat grond afgestaan om de ontwikkeling van Boxtel mogelijk te maken.

Wie graag meeloopt met de VVV-gids, kan zich vooraf aanmelden via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. E-mail: rondleidingen@vvvboxtel.nl. Deelname kost twee euro per persoon.

PROGRAMMA

De VVV-zomeravondrondleidingen worden tot en met 20 augustus gehouden. Hieronder een overzicht.

Route Sint-Petrusbasiliek: 15 juli, 30 juli en 12 augustus. Molenroute: 23 juli en 6 augustus. Route kasteel Stapelen: 5 en 27 augustus. Route Stationskwartier: 16 juli en 26 augustus. Binnendommeltjestocht: 29 juli en 13 augustus. Route Heilig Hartkerk: 22 juli en 20 augustus.