Voorzitter Marjo Spee en coördinator André Pulskens coeren overleg achter de toonbank van de Wereldwinkel aan de Rechterstraat in Boxtel. (Foto: Stefan Latijnhouwers).
Voorzitter Marjo Spee en coördinator André Pulskens coeren overleg achter de toonbank van de Wereldwinkel aan de Rechterstraat in Boxtel. (Foto: Stefan Latijnhouwers). Foto: Stefan Latijnhouwers

WERELDWINKEL BOXTEL OP ZOEK NAAR NIEUWE VRIJWILLIGERS

'Doel is eerlijke prijs voor producenten'

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Vrijwilligers zijn de kurk waar wij op drijven. We zouden onze ploeg graag uitbreiden met een aantal jongere mensen die bereid zijn om een substantiële en structurele bijdrage te leveren." Voorzitter Marjo Spee en coördinator André Pulskens van de Wereldwinkel Boxtel aan de Rechterstraat lieten deze week weten dat de vrijwilligers een winkeltraining krijgen waarbij een rollenspel met verschillende typen klanten gespeeld wordt, óók lastige bezoekers.

,,Nieuwe vrijwilligers die zich aanmelden bij de Wereldwinkel krijgen ook zo'n training", aldus Pulskens, sinds een haar actief als coördinator en ook betrokken bij de inkoop van artikelen. ,,We zijn zeventien jaar geleden een nieuwe weg ingeslagen, waarbij de winkel een herstart gemaakt heeft."

TRANSFORMATIE

De medewerkers werkten aan een transformatie die in 2001 zijn beslag kreeg, waarna de toenmalige minister Evelien Herfkens in april van dat jaar de eerste Wereldwinkel nieuwe stijl opende. De instelling groeide sindsdien uit van een organisatie die zich vooral bezighield met bewustwording tot een volwaardige onderneming die eerlijke producten aanbiedt voor een eerlijke prijs. ,,We willen dat onze producenten een menswaardig bestaan op kunnen bouwen", benadrukt Spee. ,,We werken op een professionele manier, waarbij we als het ware tussen detailhandel en ontwikkelingssamenwerking inzitten. Door de inzet van vrijwilligers zijn we in staat om de kosten te drukken. Zonder hun bijdrage kunnen we niet. We zijn daarom heel dankbaar voor hun inzet en toewijding."

De Wereldwinkel is zes dagen in de week geopend. ,,Tel daarbij de koopzondagen tijdens evenementen als de Herfstfair en de Oranjebraderie op en je begrijpt dat we veel vrijwilligers nodig hebben om de zaak te bemensen en draaiende te houden. Elk dagdeel zijn twee medewerkers aanwezig om de klanten van dienst te zijn, dat zijn er dus vier per dag", aldus Spee, die leiding geeft aan een zeskoppig bestuur. ,,We zoeken vooral mankracht voor de koopavond op vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur en zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. We zijn op zoek naar gemotiveerde mensen die het leuk vinden om dit werk te doen en affiniteit met de Wereldwinkel hebben. Belangrijk is dat de vrijwilligers meedenken met de klanten, de weg kennen in de winkel en weten wat het publiek zoekt en aanvoelt hoe je klanten moet benaderen."

JONG VAN GEEST

Op dit moment zijn ongeveer veertig vrijwilligers actief voor de Wereldwinkel. Pulskens: ,,Dat lijkt en is ook veel, maar we kunnen vooral ook wat jonger personeel goed gebruiken. Nu hebben we een qua leeftijd heel diverse ploeg van vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van iets boven de zestig jaar. Het gros bestaat overigens uit vrouwen, mannen zijn daarom zeer welkom om ons team te versterken."

De oudste vrijwilliger is rond de tachtig jaar, terwijl bij de Wereldwinkel ook studenten actief zijn die invulling geven aan hun maatschappelijke stage. Pulskens: ,Als wij het hebben over 'jongere' vrijwilligers praten we over een brede groep van personen tussen de pakweg 20 tot 55 jaar. Het gaat ons eigenlijk niet eens zozeer om de leeftijd, maar vooral dat de vrijwilligers jong van geest zijn."

Volgens Spee en Pulskens is het van belang dat de vrijwilligers het fairtrade-principe omarmen en uitdragen. Pulskens: ,,Mensen die het als een uitdaging zien om bij ons op vrijwillige basis in de winkel te komen werken, zijn van harte welkom. Dat geldt overigens ook voor mensen die belangstelling hebben om aan de slag te gaan als penningmeester."

FOTO BOVEN: Voorzitter Marjo Spee en coördinator André Pulskens voeren overleg achter de toonbank van de Wereldwinkel aan de Rechterstraat in Boxtel. (Foto: Stefan Latijnhouwers).


Stef Schellekens

exposeert in

Croonpassage

De bekende Boxtelse fotograaf Stef Schellekens exposeert sinds vandaag in een leegstaand winkelpand aan de Markt en de Croonpassage.

Schellekens is eigenaar van De Firma Fotografie en maakte ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Stationsstraat een fraaie fotoreportage van de straat, waaraan zijn fotozaak al vele jaren gelegen is.

Hij maakte opzienbarende zwart-wit foto's die een beetje zijn ingekleurd met groene en blauwe tinten. ,,Ik heb louter digitale technieken gebruikt om de foto zo af te drukken. Maar ook met Photoshop kun je technieken gebruiken die aansluiten bij het ambachtelijk werk dat vroeger in de donkere kamer heel gebruikelijk was."

HEEMKUNDEKRING

Medestraatbewoner Dik Bol, die eerder met de Heemkundekring Boxtel exposeerde in het winkelpand, bracht Schellekens in contact met eigenaar Bouwfonds. De projectontwikkelaar, die het pand graag wil verhuren, gaf toestemming voor de expositie. Schellekens toont in de verschillende etalages ongeveer dertig vierkante foto's van de Stationsstraat.


Proeverijen

tijdens wijnfestijn

in Croonpassage

Lunchroom Brownies & Downies, delicatessenzaak Proef! Culinair en restaurant En Garde! organiseren op zondag 27 september de eerste editie van het Boxtelse wijnfestijn.

Lokale wijnaanbieders laten bezoekers die dag van 15.00 tot 19.00 uur hun beste wijnen proeven. Het evenement vindt plaats op het pleintje nabij de Croonpassage. Toegang tot het wijnfestijn is gratis, een proefglaasje kost 1,25 euro.