Scouting Boxtel zocht zaterdag verkoeling in Sparrenrijk. Met allerlei waterspelletjes en de beschutting van de bomen was het in het bos prima uit te houden. (Foto's: Peter de Koning).
Scouting Boxtel zocht zaterdag verkoeling in Sparrenrijk. Met allerlei waterspelletjes en de beschutting van de bomen was het in het bos prima uit te houden. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Marielle Wijffelaars

Inwoners houden zich rustig tijdens snikheet weekend

Barbecuen, zwemmen, ijsjes eten en vooral: rustig aan doen...

MARIËLLE WIJFFELAARS

De recordtemperatuur van 40 graden Celsius werd niet gehaald. Maar met zo'n 37 graden was het zaterdag toch heet genoeg in Boxtel. Inwoners hielden zich vooral rustig en zochten thuis de schaduw op. Natuurlijk met een lekker ijsje, verkoelende drankjes, een zwembadje én de barbecue aan...

Scouting Boxtel zocht zaterdagochtend verkoeling in het tegenovergelegen Sparrenrijk. Een groepje jongens én begeleiders deden allerlei spelletjes waarbij de waterballonnen niet ontbraken. De bomen zorgden voor veel beschutting tegen de felle zon. ,,Enkele ouders opperden ook dat we misschien naar De Langspier konden gaan, maar dat is nu écht te warm", vertelde een leidster. ,,Met ruim dertig graden besloten we naar het bos te gaan, voor de kinderen is dat ook fijner." Wel werd er extra goed gecontroleerd op tekenbeten, want met warm weer én tussen de bomen en struiken is daar extra kans op.

De jongens vermaakten zich opperbest met allerlei spelletjes. ,,Na elk spel moesten we wel een beker water drinken", zei de achtjarige Thomas. ,,Dat mondde natuurlijk uit in een flink watergevecht." Jelle (7) bekeek zijn kletsnatte shirt: ,,Ik kreeg een beker vol over me heen. Maar dat was eigenlijk wel lekker." Ook Victor (11) kreeg een flinke plens water te verduren. ,,Maar dat is juist lekker als je zoveel zweet! Het was heel leuk in het bos. Alleen jammer dat sommige waterballonnen niet kapot gingen..."

Het drietal doet het vooral rustig aan met de hitte. Thomas ging in de middag naar z'n opa en oma om daar lekker in de tuin te zitten en Jelle bereidde zich voor op het verjaardagsfeest van zijn vader. Victor koos voor een middagje bioscoop: ,,Ik ga naar de film Minions", vertelde hij enthousiast. ,,Of het niet jammer is om binnen te zitten met die mooie weer? Nee hoor. In de bioscoop is het lekker koel."

WESPENSTEEK

Twee jaar geleden behaalde recreatieplas De Langspier het hoogste bezoekersaantal ooit. 4.500 zonaanbidders kwamen toen naar het natuurzwembad om af te koelen. Dit hoge aantal werd dit weekeinde niet behaald, maar toch was uitbater

John Brusselers niet ontevreden. ,,Vanaf dinsdag was het al druk en ook het weekeinde was het vol", meldde Brusselers. ,,Er staan ons nog wat mooie dagen te wachten, daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee."

Als de zon zo fel is, wordt door de medewerkers van de EHBO-post goed gecontroleerd. Er is extra zonnebrandcrème aanwezig om mensen die dat vergeten zijn te helpen. ,,Als we zien dat mensen echt rood worden, melden we dat natuurlijk", legde Brusselers uit. ,,De EHBO'ers hebben het nog niet extreem druk. Alleen zijn er wel een aantal bezoekers die een wespensteek willen laten behandelen."

WATERRATTEN

In de middag was het gezellig druk bij De Langspier. Vooral de plekjes in de scha-

duw waren erg in trek, ook namen velen een parasol mee. ,,Ik moet er niet aan denken om nu in de volle zon te zitten", stelde Vera (12). ,,Ik verbrand sowieso heel snel, hopelijk valt het vandaag een beetje mee." Vriendin Olivia (11): ,,We liggen eigenlijk vooral veel in het water. Zodra we weer op onze handdoek liggen, hebben we het wéér warm. Maar dan eten we wel wat extra ijsjes."

De familie Vermeersen is op vakantie en verruilde zaterdag de camping voor een bezoek aan de recreatieplas. ,,Het zwembad op de camping hadden we wel gezien", vertelde de tienjarige Lotte.

Sam van zeven vulde aan: ,,En hier kunnen we ook lekker met onze boot op het water. Papa kan goed roeien en wij mogen eruit springen als we het te warm hebben." Maar om dat te kunnen, moet je wel heel goed kunnen zwemmen. Volgens Lotte en Sam is dat geen probleem: ,,We zijn echte waterratten!"

TE WARM...

Bij het Leijsenven in Boxtel zitten eigenlijk altijd veel vissers. Zaterdag was daar weinig van te merken. Slechts een enkeling zat met een hengel langs de waterkant. Wel zaten er wat mensen lekker in de schaduw van de bomen. Zo ook Tim van Oerle (14) en Willy van Esch (13). De twee leerlingen van het Baanderherencollege zijn er vaker te vinden zo vertelden ze. ,,Veel lekkerder dan bij De Langspier", oordeelde Tim. ,,Ik hou niet zo van zwemmen dus ik lig liever hier lekker rustig in de schaduw."

Met wat te eten en te drinken en een muziekspelers hielden de vrienden het prima uit. Maar moeten ze zich eigenlijk niet voorbereiden op de aankomende proefwerkweek. ,,Oh nee, dat komt wel goed hoor", zei Willy. Ook Tim heeft alle vertrouwen in een goede afloop van het schooljaar. ,,Ik sta er goed voor dus dat gaat zeker lukken. Het is nu te warm om te leren..."

SJAALTJES UIT

Bij de supermarkten was er de afgelopen week vooral een run op ijsjes en spullen om te barbecueën. De vulploegmedewerkers hadden het erg druk en kregen de voorraad bijna niet aangesleept. ,,Het vliegt er echt uit, het is bijna niet bij te houden", vertelde assistent-bedrijfsleider Jermaine Nettekoven van Plus Van der Horst. ,,We hebben de maximale voorraad ijs in het magazijn liggen, meer kunnen we gewoon niet kwijt."

Over omzet heeft de Plus tijdens de hittegolf niet te klagen. Sommige supermarkten besloten eerder open te gaan vanwege de hitte, maar volgens Nettekoven is dat niet nodig. ,,Mensen zien een bezoek aan de supermarkt nu echt als uitje. Het is er namelijk heerlijk koel." Voor de medewerkers is die koelte echter maar van korte duur. In de bedrijfskleding is het toch best warm. ,,Maar met deze dagen mogen de sjaaltjes en stropdassen uit, dat scheelt wel iets", aldus de assistent-bedrijfsleider.

Eric Heerkens en Hetty van den Heuvel kozen een lekkere barbecueschotel uit. Want met dit weer in de keuken staan, is voor hen geen optie. ,,We hebben ook wat nieuwe meubeltjes voor in de tuin gehaald, want we zitten er nu heel veel", vertelde Heerkens. Van den Heuvel vulde aan: ,,We doen het met deze dagen vooral rustig aan. Je moet je niet te druk maken, daar krijg je het alleen maar warmer van..."

ZOMERFOTO'S

En dat laatste leek te gelden voor de meeste inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde. Op de Facebookpagina van Brabants Centrum kwamen dit weekeinde veel foto's binnen van mensen die op verschillende manieren verkoeling zochten. In het zwembad, met een koud drankje of gewoon rustig in de achtertuin. Maar niet alleen volwassenen en kinderen genoten van het warme weer, ook de huisdieren werden niet vergeten. Een zwembad in de tuin is ook dé plek waar honden af kunnen koelen...

Tim en Willy genieten van de schaduw en de rust in park Molenwijk.
Lekker barbecuen hoort bij de zomer. Eric Heerkens en Hetty van den Heuvel zoeken een vleespakket uit.