De ambassadeurs: Gerard Schalkx, Siep Schukken, Toin Saris, Jan van de Wiel, Mark Buijs, Jack van Geel en Geoffrey de Jong.
De ambassadeurs: Gerard Schalkx, Siep Schukken, Toin Saris, Jan van de Wiel, Mark Buijs, Jack van Geel en Geoffrey de Jong. Foto: Marc Cleutjens

AMBASSADEURS AAN INWONERS BOXTEL, LIEMPDE EN LENNISHEUVEL: DOE MEE OP 12 EN 13 SEPTEMBER

'Samenloop voor Hoop mag uitbundig feest worden'

MARC CLEUTJENS

Het dorpshart van Liempde staat zaterdag 12 en zondag 13 september in het teken van Samenloop voor Hoop, een 24 uur durend wandelevenement dat zoveel mogelijk sponsorgeld in het laatje moet brengen voor KWF Kankerbestrijding. Nu al staat vast dat minstens zeventig teams meedoen die samen zo'n 1.400 wandelaars op de been gaan brengen. Tot groot genoegen van de acht ambassadeurs van Samenloop voor Hoop, die rekenen op nóg meer teams en vooral: heel veel supporters! Burgemeester Mark Buijs: ,,Wij staan er straks met z'n allen om onze dorpsgenoten te steunen en te laten zien: we zijn er allemaal voor jullie."

Amper zes maanden nadat de eerste plannen voor de Samenloop voor Hoop in Liempde gepresenteerd werden, is een grote groep vrijwilligers erin geslaagd een evenement neer te zetten dat ogenschijnlijk iedereen in het dorp mobiliseert. Onder voorzitterschap van Jan Claassen is een bestuur actief dat bijgestaan door een aantal commissies alles details van het evenement tot in de puntjes voorbereidt. ,,En dat is nodig omdat de historische kern van Liempde het decor zal zijn van een zeer groot evenement waaraan niet alleen veel mensen gaan meedoen, maar ook nog eens duizenden bezoekers op afkomen", zegt Claassen.

De Liempdenaar ontving vrijdag de ambassadeurs die de Samenloop voor Hoop in hun netwerk promoten en gezamenlijk hun best doen om zoveel mogelijk inwoners van de hele gemeente Boxtel bij het wandelevenement te betrekken. ,,Samenloop voor Hoop is een evenement bij uitstek waarbij alle inwoners kunnen laten dat zien dat ze samen graag in deze gemeenschap wonen en bereid zijn om de ander te helpen, te ondersteunen en - als het nodig is - een hart onder de riem te steken", zegt burgemeester Buijs. ,,Zulke grote gebaren zijn grensoverstijgend, dus ik hoop straks in Liempde ook heel veel mensen uit Boxtel en Lennisheuvel te begroeten."

BETROKKEN ZIJN

Naast Buijs bestaat de groep ambassadeurs uit zeven 'min of meer bekende' inwoners van Boxtel en Liempde, die samen optrekken om Samenloop voor Hoop op de kaart te zetten. Het zijn directeur Hans Barelds van Rabobank Hart van de Meierij, voormalig ondernemer Jack van Geel, kapelaan Geoffrey de Jong van de Sint-Jans Onthoofdingkerk, oud-leerkracht, fotograaf en gangmaker Gerard Schalkx, ondernemer en werkgeversbestuurder Siep Schukken, makelaar Toin Saris van Saris & Partners en oud-ondernemer en 'verenigingsdier' Jan van de Wiel. ,,We doen niet zozeer mee omdat we ons 'prominent' voelen, maar omdat we betrokken zijn, meeleven met mensen die moeten worstelen met de ziekte kanker", zegt Saris.

De makelaar, die geboren en getogen is in Liempde, denkt dat Samenloop voor Hoop bij uitstek een evenement is dat troost en hoop kan geven. ,,Zowel in mijn familie- als klantenkring heb ik meegemaakt dat mensen ziek zijn en ik merk dat mensen het altijd lastig vinden om hiermee om te gaan. Tijdens Samenloop voor Hoop bestaan er geen drempels en leggen we de arm op de schouders van een ander."

Tijdens het wandelevenement zullen minimaal veertig zogenaamde genodigden aanwezig zijn. Het zijn mensen die kanker hebben of de ziekte hebben overwonnen en een speciaal verwenprogramma krijgen aangeboden. ,,We doen het voor al die mensen, maar ook de mensen die er helaas niet meer kunnen zijn", zegt kapelaan De Jong. ,,Ik ben nu een jaar werkzaam in Liempde en voel me gezegend dat ik in mijn eigen omgeving nog niet ben geconfronteerd met kanker."

Hij vervolgt: ,,Als priester heb ik er vrijwel dagelijks mee te maken en zie ik hoe diep mensen geraakt worden. En dat is een enorme motivatie om als ambassadeur aan de slag te gaan voor Samenloop voor Hoop. Mensen kunnen eenzaam en verdrietig zijn als ze iemand verliezen en dan moeten we er voor ze zijn. Kanker veroorzaakt enorm veel pijn en verdriet, woede soms. Juist daardoor is het belangrijk hoop te zoeken. En die gaan we vinden op 12 en 13 september."

GROTE EER

Als geboren en getogen Liempdenaar zet Gerard Schalkx zich binnen de ambassadeursgroep vooral in op creatief vlak. Dat hij meedoet aan Samenloop voor Hoop vindt hij logisch. Schalkx verloor echtgenote Marij aan de ziekte en is er recentelijk ook zelf mee in aanraking gekomen. ,,Ik ben blij dat ik momenteel bij die 66 procent van de mensen hoor die overleeft en wil om die reden heel graag iets terugdoen. En inderdaad, dat zal iets worden met een creatieve inslag zoals mensen wel van me gewend zijn", grinnikt Schalkx. Wat hij gaat doen? ,,Nee, nee, ik zeg nog niets. het wordt een verrassing, al wil ik wel onthullen dat de muzikanten van Op Naor d'Honderd er iets mee te maken hebben."

Schalkx werkt nauw samen met Jan van de Wiel, oud-ondernemer en als Liempdenaar betrokken bij zo'n beetje alle verenigingen in het dorp. ,,Dat ik mee mag doen als ambassadeur, vind ik een grote eer", vertelt Van de Wiel. ,,Ik verloor mijn zoon Bart aan de ziekte toen hij 33 jaar was en weet als geen ander wat dit met een gezin kan doen. Als verenigingsdier wil ik me honderd procent inzetten om zoveel mogelijks clubs te mobiliseren. Niet alleen om wandelteams te vormen, maar ook om hand- en spandiensten te verrichten en natuurlijk het allerbelangrijkste: geld te doneren."

HAPPENING

Oud-ondernemer Jack van Geel uit Boxtel is als ambassadeur bij voorkeur een vraagbaak voor de organisatie. ,,Zowel als ondernemer als bestuurder van veel verenigingen ken ik het klappen van de zweep als het gaat om het opzetten van grote evenementen. Ik zal dus niet schromen om aan te pakken voor dit prachtige doel."

Een van de uitdagingen die de ambassadeurs de komende weken hebben is het mobiliseren van de inwoners van de kernen Boxtel en Lennisheuvel. ,,Ondanks dat er al veel wandelaars uit Boxtel meedoen, vind ik toch dat Samenloop voor Hoop te veel op Liempde is gericht. Dat is begrijpelijk omdat de bakermat daar ligt, maar ik vind dat Boxtel meer mee moet gaan doen."

Van Geel gaat om die reden met burgemeester Buijs aan de slag om Boxtel enthousiast te maken. ,,Er is nog plaats voor maximaal tien teams. Het zou dus mooi zijn als die allemaal uit Boxtel en Lennisheuvel komen." Buijs knikt instemmend. ,,En als heel Liempde straks meedoet, zou het geweldig zijn als bij wijze van spreken heel Boxtel komt aanmoedigen én doneren. We doen dit met de hele gemeenschap."

Ondernemer Van Geel, die in eigen familiekring nauw met de ziekte kanker te maken had én heeft, onderstreept dat Samenloop voor Hoop geen triest gebeuren moet zijn waar deelnemers en bezoekers 24 uur lang in alle somberheid door Liempde trekken. ,,Natuurlijk zal er verdriet zijn, maar moet een sprankje hoop ertoe leiden dat het een uitbundig feest wordt, een geweldige happening waaruit we heel veel positieve energie kunnen putten."

STAPSTEEN

Ondernemer Siep Schukken ziet zijn taak als ambassadeur vooral weggelegd in het zakelijk netwerk van bedrijventerrein Ladonk, waar hij twee bedrijven aanstuurt (Conval en Van de Wetering) en bestuurlijk actief is. ,,Mijn persoonlijke drijfveer is dat ik me graag inzet voor een goed doel dat dichtbij is. Samenloop voor Hoop is zo'n doel. En ik word er zelf ook mee geconfronteerd nu in mijn bedrijf een collega zeer ernstig ziek is."

Schukken wil zich vooral in zijn zakelijk netwerk sterk maken voor Samenloop voor Hoop. ,,Op Ladonk in Boxtel zitten zoveel bedrijven, die kunnen vast nog wat teams vormen of op een andere manier een bijdrage leveren, in geld of in natura. Het zou geweldig zijn als we als gezamenlijke werkgevers een grote duw kunnen geven, de financiële opbrengt kunnen opstuwen en zo een nieuwe stapstee leggen in de vijver en we zo dichter bij genezing komen."

Schukken staat er niet alleen voor. Via voorzitter Claassen krijgt hij steun van de ondernemers Eric van der Heijden, Filipe van den Borne en Michaél Michiels, die elk hun eigen netwerk gaan aanspreken. En er dus ook garen op de klos komt bij de winkeliers in het centrum van Boxtel en Liempde.

ONMOGELIJK MOGELIJK

Samenloop voor Hoop-voorzitter Claassen is blij met de inzet van de ambassadeurs. ,,Samen met een grote groep vrijwilligers gaan we in Liempde het onmogelijke mogelijk maken. Wie had amper een half jaar geleden kunnen denken..."

Het comité Boeremèrt in Liempde heeft Samenloop voor Hoop-voorzitter Jan Claassen en zijn team onlangs verrast met een donatie van 1.000 euro. (Foto: Gerard Schalkx). De bovenste foto is van Albert Stolwijk; hierop ontbreekt Hans Barelds.