Notre Dame in de Dommel: het water, als Postillion d'amour, brengt haar bericht, de boodschap van haar stille overgave, overal omdat het water overal is... (Foto: Huub Thorissen).
Notre Dame in de Dommel: het water, als Postillion d'amour, brengt haar bericht, de boodschap van haar stille overgave, overal omdat het water overal is... (Foto: Huub Thorissen). Foto: Marc Cleutjens

KUNST OP STAPEL: WIM DORELEIJERS EN ALICE JETTEN

Notre Dame in Dommel bij Stapelen

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie Stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien professionele kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in park Stapelen. Het moet een tweejaarlijks terugkerend evenement worden. In een uitgebreide artikelenserie stelt beeldend kunstenaar en bestuurslid Huub Thorissen de kunstwerken voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: Notre Dame van Wim Doreleijers en Alice Jetten.

Als je naar dit beeld in de Dommel bij kasteel Stapelen kijkt, dan kan dat vele betekenissen en gevoelens oproepen. Multi-interpretabel. Het hart is uitgesneden en 'Notre Dame' heeft het aan een touwtje hangen. Geen loshangend haar, maar haar loshangend hart. Ze heeft een open hart in haar lijf. Je kijkt er doorheen naar omringende begroeiing. Deze symboliek nodigt je uit om te mijmeren. Liefde, water, natuur en religie. Het thema van de tentoonstelling Kunst op Stapel in het park.

Alice Jetten zegt er het volgende over: ,,Notre Dame is het landschap, moeder Natuur, een hedendaagse Maria: de mens in optima forma. Waar zij het hart gaf, straalt nu licht door." Wim Doreleijers en Alice's echtgenoot Bob hebben het van roestwerend staal gemaakte beeld geplaatst in de Dommel.

Het maakt bepaalde gevoelens los. ,,Ontroerd zijn, dat is ademhalen met je hart", meent bestuurslid Thorissen van de Kunststichting.