Woestijnbuizerd Louha laat zich graag verleiden door een lekker hapje. De woestuinbuizerd is de meest sociale roofvogel. (Foto: Gerard Schalkx).
Woestijnbuizerd Louha laat zich graag verleiden door een lekker hapje. De woestuinbuizerd is de meest sociale roofvogel. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Marielle Wijffelaars

rob baaijens imponeert met roofvogelshow bij jacobushof

Oehoe, buizerd en valk vliegen over Lennisheuvel

MARIËLLE WIJFFELAARS

Wel eens een echte oehoe op je hand gehad? Of een nieuwsgierige schildraaf in je haar? Tijdens de maandelijkse roofvogelshow van Rob Baaijens (19) bij de Jacobushof in Lennisheuvel kunnen bezoekers kennismaken met deze en nog veel meer vogelsoorten. De laag overvliegende roofvogels zijn al een spectaculair gezicht, maar nóg leuker wordt het als je zelf zo'n indrukwekkende vogel op je arm hebt zitten.

,,Eigenlijk is het ooit begonnen met het houden van vogeltjes als hobby", vertelt Rob. ,,Ik ben me uiteindelijk gaan verdiepen in roofvogels en met ze gaan trainen. Het idee ontstond om bij de stallen van de Jacobushof maandelijks een show te geven. En die lopen eigenlijk behoorlijk goed." Ruim zeventig mensen - met een uitschieter over de honderd - bezoeken maandelijks het spektakel. Afgelopen zondag was het door de voorspelde regenbuien een stuk rustiger. Maar de aanwezige bezoekers keken hun ogen uit.

Zittend op hooibalen met een paar pasgeboren kalfjes op de achtergrond toonde Rob zijn vogels aan het publiek. De indrukwekkende Canadese oehoe Nees keek met een kalme blik in zijn ogen over het aanwezige publiek. Uilen zien er vaak intelligent uit en ook in kinderverhalen wordt vaak naar de vogels verwezen als zijnde wijs. Maar dat is volgens Rob een fabeltje: ,,Het zijn juist géén slimme dieren", legde hij uit. ,,Ze kunnen geruisloos vliegen en hoeven dus geen moeite te doen om een prooi te vangen. Slimme oplossingen bedenken hebben deze vogels nooit geleerd."

AANDACHT

Alle vogels hebben een zendertje om zodat Rob en zijn assistente Amber de dieren altijd terug kunnen vinden. Dat bleek ook zondag geen overbodige luxe. Want de nieuwste aanwinst Ave, een Amerikaanse torenvalk, vloog na een hard applaus voor haar goede prestaties weg en keek in een hoge boom neer op het publiek. De kleine vogel van zes weken oud is pas een week in training en moest nog even wennen aan alle aandacht. Uiteindelijk kreeg Rob de torenvalk te pakken en kon Ave in de volière rustig bijkomen van haar avontuur.

Wel kon het publiek ook genieten van Ave. De vogel landde bij iedereen die dat wilde om te genieten van een lekkere meelworm. Vrolijke vloog de torenvalk rond om zoveel mogelijk hapjes te krijgen. Zelfs de nietsvermoedende verslaggeefster werd vereerd met een bezoekje van Ave. ,,Ze associeert handen met eten en reageert daar meteen op", vertelde Rob. ,,Ze weet dat handen voor voedsel zorgen, dus daar gaat ze meteen op af."

,,Dit is onze grootste herrieschopper." Zo werd de schildraaf Raf geïntroduceerd. En dat is duidelijk want de snavel van Raf stond geen moment stil. Twaalf weken oud is de schildraaf, die niet onder de roofvogels maar onder de zangvogels valt. ,,Hij is dus volkomen ongevaarlijk", legde Rob uit. Raf gaf een mooie vliegshow weg, maar toen er een windvlaag onder zijn vleugels sloeg, had de raaf zijn vlucht niet meer onder controle.

De prachtige woestijnbuizerd Louha verscheen vervolgens ten tonele. Deze roofvogelsoort is de enige waar Rob een goede band mee heeft kunnen opbouwen. ,,Ze zijn de enige sociale soort", verklaarde hij. ,,Omdat ze in groepsverband leven, zorgen ze voor elkaar." Bezoekers die dat wilden mochten Louha ook even op hun arm houden. De grote vogel landde beheerst op de handschoenen, maar na een paar keer hield hij het voor gezien. Een paar slagen met zijn grote vleugels en ook hij vloog prachtig rond boven de bezoekers. Maar door de harde wind bleek de woestijnbuizerd er niet zoveel zin in te hebben. ,,Daar houden ze niet zo van", aldus Rob.

BESTE MAATJE

Tarzan de Europese oehoe werd op 1 april geboren en met het dons nog onder zijn veren, zorgde dat voor een aandoenlijk tafereel. ,,Wat schattig!" klonk het vanuit het publiek. Tarzan mocht nog niet meedoen aan de show, want daar moet eerst nog goed voor getraind worden. Ook Nieuw- Guinea Edelpapegaai Charlie kwam niet in actie. Rob: ,,Het is niet echt een allemansvriend, maar als je haar wat zonnebloempitjes geeft, wordt ze al snel je beste maatje."

De bezoekers roemden de roofvogelshow en vonden het vooral leuk om de grote vogels ook op hun arm te mogen houden. ,,Een hele belevenis", vonden ze. ,,Het is écht een aanrader om eens te gaan kijken."

De roofvogelshow wordt elke eerste zondag van de maand gehouden bij de Jacobushof en begint om 15.00 uur.

De Canadese oehoe Nees geniet na een vlucht boven het publiek van een smakelijk stukje rat... (Foto Gerard Schalkx).