Afbeelding
Foto: Peter de Koning

techniek & mechanisatie en green engineering

'Heliconners' ontvangen diploma's

De jaarlijkse diploma-uitreiking van Helicon MBO had afgelopen dinsdag een bijzonder karakter. Onder de 122 studenten die hun opleiding met succes afrondden, bevonden zich de eerste zeven geslaagden van de nieuwe opleiding Green Engineering. Ook de eerste lichting van de opleiding Techniek & Mechanisatie kreeg dinsdag het diploma.

Drie jaar geleden startte de Boxtelse locatie van Helicon MBO Den Bosch met de opleiding Green Engineering. In een biobased economy, waar duurzaamheid en groen innoveren steeds belangrijker zijn, signaleerde Helicon dat alleen het hoger onderwijs opleidingen bood voor deze arbeidsmarkt. De introductie van de mbo-opleiding op niveau 4 zorgt voor praktijkgerichte mbo'ers die duurzame technieken en innovaties kunnen implementeren, analyseren en aanscherpen.

De zeven geslaagden mogen zich nu 'specialist teelt en techniek' noemen. Zij kunnen doorstuderen op hbo-niveau of aan de slag gaan bij teeltbedrijven, biomassacentrales, composteerbedrijven of in de onderzoekwereld. Zo zoeken glastuinbouwbedrijven technische medewerkers die de klimaatbeheersing kunnen instellen en optimaliseren. Hierbij hebben de green engineers niet alleen oog voor de technische installaties. In het bedrijfsproces beoordelen zij ook mensen, middelen en materialen, om te bepalen hoe ze het teeltproces en de energiehuishouding kunnen verbeteren.

Afvalstroom

Ook buiten de teeltsector is duurzaam innoveren belangrijk. Een groot vraagstuk is hoe bedrijven en instanties slim kunnen omgaan met een continue afvalstroom. Tijdens concrete projecten op school hebben de green engineers veel geleerd over het verwerken van organisch afvalmateriaal en het omzetten ervan in bruikbare stoffen.

In samenwerking met de gemeente Boxtel is een experiment opgezet waarbij elektriciteit wordt opgewekt uit groene reststromen middels houtvergassing en vergisting. Studenten van Green Engineering onderzoeken momenteel hoe het organische afval van de gemeente benut kan worden voor biogasproductie.

De opleiding Green Engineering is uniek in Europa. In het buitenland bestaat de wens om soortgelijke mbo-opleidingen te gaan starten. Deense, Finse, Hongaarse en Duitse mbo's kijken al langs de zijlijn mee. Om nog meer scholen verder te helpen, neemt de opleiding Green Engineering deel aan een internationaal samenwerkingsproject. De bijdrage van Helicon aan dit project bestaat onder andere uit het aanleveren van lesmateriaal in de vorm van experimenten. Onderwerpen die hierbij aan bod komen, zijn onder andere composteren, het kweken van algen, biogas, zonne- en windenergie.

AVENTUS

In 2011 tekenden Helicon Opleidingen en ROC Aventus een samenwerkingsovereenkomst voor de opleiding Techniek & Mechanisatie. Dit maakte het voor leerlingen mogelijk om de niveau 4-opleiding volledig in Boxtel te volgen. Voorheen werd de opleiding afgerond bij het ROC in Apeldoorn. Vier jaar later stonden 22 trotse leerlingen klaar om hun diploma in Boxtel in ontvangst te nemen. Alle 22 Boxtelse examenkandidaten zijn geslaagd voor hun beroepsproeven en mogen zich vanaf nu technicus landbouwmechanisatie noemen.

Helicon heeft de voorbije jaren veel geïnvesteerd in praktijkgericht onderwijs. Zo zijn in de afgelopen vier jaar tractoren, machines en hydrauliekopstellingen aangeschaft. Ook is het metaalbewerkingslokaal uitgebreid. In het lokaal is nu beter overzicht en meer capaciteit voor grotere groepen. Momenteel worden de laatste onderhandelingen gevoerd over een nieuwe praktijkhal en een laslokaal.

Dit schooljaar is in het gebouw aan de Schouwrooij in Boxtel ook een niveau 3 klas van Techniek & Mechanisatie gestart. Deze leerlingen worden opgeleid tot allround monteur mobiele werktuigen. Het starten van niveau 3 vergroot de opleidingsmogelijkheden van vmbo'ers in Zuid-Nederland met interesse in de agro-techniek. En de interesse blijkt er zeker te zijn. Na de zomervakantie start zowel op niveau 3 als 4 weer een volle klas met nieuwe eerstejaars leerlingen.

OP DE FOTO: De eerste zeven geslaagden van Green Engineering zitten klaar om hun diploma te ontvangen. Van links naar rechts: Stef Roodenburg, Johan Rijnen, Chris Renders, Bjorn de Beer, Niels Bakker, Pim van de Belt en Marc Verstraten. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Speel-o-theek

Speel-o-theek De Eendenkring is zaterdag 11 juli voor het laatst geopend. Bezoekers zijn welkom van 10.30 tot 12.30 uur op de eerste verdieping van de bibliotheek. De speel-o-theek doet het speelgoed onder het mom van het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' in de uitverkoop tegen aantrekkelijke prijzen.