ULTIEME UITSPRAAK RAAD VAN STATE

Boxtel zet punt achter dik dossier Moorwijk

Boxtel kan met een schone lei beginnen aan de ontwikkeling van bosgebied Moorwijk. De Raad van State heeft gisterochtend uitspraak gedaan in een beroepszaak die was aangespannen door Vastgoed Moorwijk en enkele andere belanghebbenden. Nu alle verweren van tafel zijn geveegd, wil wethouder Peter van de Wiel in gesprek met de nieuwe eigenaar om de toekomst van Moorwijk in kaart te brengen.

Het hoofdpijndossier Moorwijk ligt al enkele decennia op het bordje van het gemeentebestuur. Op de plek waar vroeger een vormingscentrum en conferentieoord was gehuisvest, werden door projectontwikkelaar Toon van Esch uit Eersel appartementen gebouwd. In een tweede project wilde hij opnieuw een aantal appartementen en vrijstaande woningen realiseren. Die plannen stuitten op veel verzet, onder meer van omwonenden. Door de jaren heen verslechterde de verhouding tussen de gemeente en Vastgoed Moorwijk en troffen beide partijen elkaar steeds vaker voor de rechter.

GELIQUIDEERD

De Raad van State boog zich over een beroep dat onder meer door Vastgoed Moorwijk was ingediend. De projectontwikkelaar was van mening dat de gemeenteraad van Boxtel vorig jaar ten onrechte had besloten om geen nieuw bestemmingsplan vast te stellen. Boxtel deed dat omdat de firma geliquideerd was en formeel geen partij meer was in dit dossier. Het hoogste rechtsorgaan heeft nu bepaald dat de gemeenteraad juist heeft gehandeld.

Wethouder Van de Wiel toonde zich opgetogen over de 'ultieme' uitspraak van de Raad van State, die in zijn ogen een dikke punt zet achter het dossier dat al enkele decennia op tafel ligt. ,,Eerder was al duidelijk dat we terecht een bouwvergunning van Vastgoed Moorwijk hadden geweigerd, nu blijkt dat ook het raadsbesluit van 2014 juist is geweest. De gemeenteraad kon er vorig jaar van uitgaan dat een bestemmingsplan niet meer uitgevoerd zou worden en besloot zo'n plan om die reden niet vast te stellen."

De wethouder wil - na een eerste kennismaking die in 2014 plaatsvond - binnenkort aan tafel met de nieuwe eigenaar van Moorwijk en inventariseren welke wensen er zijn. Hij acht niet uitgesloten dat opnieuw een bouwplan op tafel komt. ,,Maar nu beginnen we met een schone lei en kunnen we de hele geschiedenis achter ons laten."

Lees verder op pagina 9.