Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SINT-JOSEPH PLAATST BOUWKETEN IN BINNENTUIN

Den Bongerd wacht grote renovatie

MARC CLEUTJENS

Met het plaatsen van enkele bouwketen heeft woonstichting Sint-Joseph gisterochtend een voorschot genomen op de grote renovatie van Den Bongerd. Het appartementencomplex aan de Annastraat wordt in september onder handen genomen, een klus die volgens Sint-Joseph ongeveer vier maanden gaat duren.

Medewerkers van bouwbedrijf Moonen takelden de bouwketen met hulp van een telescoopkraan van de firma Van Riel in de lommerrijke tuin bij Den Bongerd. De keten waren afkomstig van een ander bouwproject van Sint-Joseph: de renovatie van de etagewoningen aan de straten Hof ter Aa en Harperhof. In kort tijdsbestek werden de elementen van de parkeerplaats over een plantsoen op het gazon gehesen. Het meubilair stond er nog, de bouwtekeningen en zelfs een kruisbeeld hingen nog aan de wand.

Den Bongerd werd in 1988 gebouwd en bestaat uit 66 etagewoningen die allemaal met een lift bereikbaar zijn. Momenteel wonen er volgens de woonstichting voornamelijk een- tweepersoons huishoudens. Een van de opvallende onderdelen van de renovatie belooft de aanpak van de buitenzijde van het complex te worden. ,,Een architect heeft een kleurvoorstel gedaan voor de buitenzijde. Dat plan delen we binnenkort met de bewoners", aldus een woordvoerster van Sint-Joseph.

Alle bewoners hebben bij de woonstichting aan kunnen geven welke aanpassingen ze zelf willen laten uitvoeren in hun woning. Men kon onder meer kiezen voor een nieuwe keuken, badkamer en/of toilet. ,,De komende maanden wordt de renovatie verder voorbereid en gaan we met alle bewoners in gesprek om hun individuele wensen in kaart te brengen", vertelt de woordvoerster. De werkzaamheden starten in september.

Een van de bewoonsters sloeg de werkzaamheden gisterochtend met belangstelling gade. ,,Het is goed dat er na 27 jaar een renovatie komt", meent ze. ,,Ik kies trouwens niet voor heel veel extra's. Ik heb al een nieuwe keuken en de badkamer vind ik prima. Ik zie bovendien op tegen al die troep."

FOTO BOVEN: De eerste bouwkeet wordt op zijn plaats gehesen bij appartementencomplex Den Bongerd aan de Annastraat. In september start een vier maanden durende renovatie. (Foto: Peter de Koning).


RAAD VAN STATE VELT OORDEEL IN 'LOOPGRAVENOORLOG'

Boxtel eindelijk verlost van Moorwijk

Een loopgravenoorlog. Zo omschreef Brabants Centrum meer dan twaalf jaar geleden het slepende juridische conflict dat de gemeente Boxtel voerde met projectontwikkelaar Toon van Esch van Vastgoed Moorwijk. Het gemeentebestuur en Van Esch gingen meer dan twee decennia rollebollend over straat en troffen elkaar met grote regelmaat voor talrijke juridische instanties, van bezwaarschriftencommissie tot Raad van State.

De kiem voor het conflict werd gelegd met de sluiting van vormingscentrum Moorwijk, dat in 1987 werd gekocht door twee Boxtelse ondernemers: Cees van der Velden en Cees van Dooremalen. Die besloten in 1993 hun eigendom te verkopen aan Van Esch. Dat leverde echter bezwaren op van omwonenden en milieuvereniging Het Groene Hart.

Een planwijziging maakte het wel mogelijk om in 2000 een appartementencomplex te bouwen. De afronding van het plan leverde tal van conflicten op, mede doordat Boxtel de projectontwikkelaar verweet tal van werkzaamheden illegaal te hebben uitgevoerd. Het leverde vele rechtszaken op. Oud-burgemeester Jan van Homelen stelde in 2001 dat in Moorwijk 'heel veel zaken gebeuren die niet door de beugel kunnen'.

De Raad van State bepaalde begint deze eeuw dat het hotelplan kansloos was omdat Van Esch niet aannemelijk kon maken dat hij het ooit zou realiseren. Boxtel ging later wel mee in zijn ideeën om appartementen en vrijstaande woningen te realiseren en ging, zo erkende wethouder Van de Wiel deze week, mee in de procedure die tot nieuwbouw moest leiden. Maar ook dat ging vaak mis; er moest zelfs een bemiddelingspoging ondernomen worden om beide partijen aan tafel te krijgen.

Vorig jaar werd duidelijk dat Vastgoed Moorwijk was geliquideerd en er in de ogen van Boxtel 'feitelijk geen onderhandelingspartner meer was'. ,,Om die reden besloot de gemeenteraad volgens de Raad van State terecht om geen bouwvergunning te verlenen en geen nieuw bestemmingsplan vast te stellen", aldus wethouder Van de Wiel.