Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONDERNEMER VINCENT SMITS OP DE BRES VOOR 'AGAINST CANCER'

Kinderen gaan racen in Boxtelse BMW

MARC CLEUTJENS

De BMW waarin hij gaat rijden is een oud gebakje. Eentje uit de befaamde 3-serie, pakweg twintig jaar oud. Maar helemaal pico bello in orde om woensdag 15 juli mee te doen aan de jaarlijkse Circuitdag van de stichting Against Cancer in Assen. Boxtelaar Vincent Smits gaat er de hele dag racen met ernstig zieke kinderen, die met hun gezin een stoere verwendag gaan beleven op het roemruchte TT-circuit. ,,Als je zo'n dag eenmaal hebt meegemaakt, wil je elk jaar meedoen."

Een vriend bracht Vincent enkele jaren geleden voor het eerst in contact met Against Cancer. Dat is een stichting die sinds 2005 jaarlijks meerdere evenementen organiseert om kinderen die kanker hebben samen met hun familie een leuk uitstapje of een welverdiende vakantie te bezorgen. ,,Mijn vriend werkte bij Sanders Heftrucks en hielp belangeloos mee bij de opbouw van de Circuitdag. Ik wilde hem ondersteunen en beleefde zo'n indrukwekkende dag dat ik besloot om mee te gaan doen."

ROLKOOI

Vincent was eigenaar van Autoservice Boxtel en heeft in 's-Hertogenbosch inmiddels een nieuw autobedrijf opgericht: Cars & Joy. ,,Ik werk al een tijdje in deze branche en heb veel contacten. Om die reden was het tamelijk makkelijk om een geschikte auto vinden om mee te doen aan de Circuitdag", vertelt de Boxtelaar. Hij stuitte op een snelle BMW, die weliswaar al zo'n twee decennia oud was maar uitermate geschikt voor het doel: racen op een circuit.

,,Natuurlijk moest wel een heleboel werk verricht worden omdat de auto honderd procent veilig moet zijn, voor de bestuurder en vooral voor de kinderen die mee mogen rijden." Vincent nam binnen- en buitenkant onder handen, schroefde het vermogen een beetje op, monteerde een rolkooi en koos voor extra veilige racestoelen en gordels. ,,En sinds deze week staat 'ie in Boxtel, te wachten op de racedag in Assen", glundert de ondernemer. ,,Ik kan bijna niet wachten om naar de Circuitdag te gaan en kinderen een heerlijk dagje te gaan bezorgen."

EXCLUSIEF

Against Cancer organiseert de Circuitdag en alle andere evenementen exclusief voor gezinnen waarvan een kind is getroffen door kanker. Het programma is veelomvattend. En eigenlijk kunnen kinderen meedoen aan alle spannende uitdagingen die maar bedacht kunnen worden. Zoals scheuren in een Maserati of Ferrari met echte coureurs.

Achterop de motor stappen om het circuit te verkennen. Over het nabijgelegen militaire terrein crossen in een tankwagen of Dakartruck. Een helikoptervlucht maken, in een politieboot varen, vissen, zelf een kart besturen, spelletjes doen met de politie, brandweer en ANWB.

Maar ook voor de kleintjes is er genoeg te doen: een draaimolen, springkussen, schminken, trapauto's besturen, interactieve spelletjes doen. ,,Wat me aanspreekt dat alle aandacht gericht is op het kind en dat alle geld dat wordt ingezameld rechtstreeks naar het goede doel gaat. Er blijft niets aan de strijkstok hangen", zegt Vincent, dien onder wordt gesponsord door De deugniet, het restaurant van echtgenote Leonie aan de Rechterstraat in Boxtel.

HARTVERWARMEND

De Boxtelse ondernemer maakte zelf het nodige mee in zijn leven, maar zegt vooral enthousiast te zijn geraakt door het plezier dat kinderen beleven. ,,Wat je ziet op de Circuitdag is hartverwarmend. Gezinnen die hele moeilijke tijden beleven, worden een dag in de watten gelegd en beleven hele stoere dingen."

Als coureur wil Vincent zijn bijrijders een bijzondere ervaring op een echt circuit laten beleven. ,,Elk kind mag een rondje over het TT-circuit racen. Hoe hard dat gaat? Dat mag het kind zelf aangeven. De een zal supersnel willen rijden, de ander vindt een beetje rustig toeren misschien leuker. Mijn passagier mag het zeggen."

Wie meer wil weten over de activiteiten van Against Cancer of een sponsorbijdrage wil storten, kan website www.againstcancer.nl bezoeken.

FOTO BOVEN: Vincent Smits poseert bij de BMW-racewagen waarmee hij op 15 juli gaat meedoen aan de Circuitdag van de stichting Against Cancer. (Foto: Peter de Koning).


voorarrest 'pyromaan' verlengd

Verdachte binnen drie maanden voor rechter

MARIËLLE WIJFFELAARS

De 35-jarige vrouw die wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks autobranden in Boxtel, ontkent elke betrokkenheid bij de tien branden in haar woonplaats zo meldde haar advocaat deze week. Vorige week werd het voorarrest van de verdachte met negentig dagen verlengd. Volgens het openbaar ministerie is dit in belang van het onderzoek.

Ook stelt de officier van justitie dat er een groot recidive-gevaar is. Binnen drie maanden zal de Boxtelse voor de rechtbank verschijnen en wordt bekeken of ze nog langer zal worden vastgehouden en of ze definitief wordt vervolgd.

Tot op heden is er nog geen bekentenis afgelegd en ontkent de verdachte iets met de brandstichtingen te maken te hebben. Haar advocaat zou hoger beroep hebben aangetekend tegen verlenging van het voorarrest en stelt dat er geen aanleiding of bewijzen zijn om de vrouw vast te houden.

De 35-jarige verdachte werd op zaterdag 13 juni gearresteerd in haar woning aan de Van Hugenpothstraat en zit sindsdien in hechtenis. De vrouw werd verdacht van brandstichting in de periode tussen 3 en 12 juni in Boxtel. De politie onderzoekt nog of ook de laatste autobrand - op de hoek van de Vorsenpoel en Europalaan in Boxtel-Oost - in deze reeks past.

Vooral in en rond de wijk Breukelen vonden in tien dagen diverse autobranden plaats. De 35-jarige Boxtelse kwam in de loop van het onderzoek in beeld bij de politie, onder meer na getuigenverklaringen. Sinds zaterdag 13 juni hebben er in Boxtel geen autobranden meer plaatsgevonden, tot grote opluchting van de inwoners. Met name bij buurtbewoners in de wijk Breukelen zat de schrik er na de vele branden goed in.


Wandelingen

met VVV-gids

in Boxtel

In de maanden juli en augustus houdt de VVV zes verschillende wandelingen in Boxtel. Volgende week worden de eerste twee tochten gehouden.

Woensdag 8 juli staat de route Heilig Hartkerk op het programma. De wandeling begint om19.00 uur bij het gebouw dat in januari aan de eredienst werd onttrokken.

Donderdag 9 juli wandelt de gids vanaf het VVV-kantoor aan de Markt naar Stapelen voor een in kijkje in en rond het kasteel.

AANMELDEN

Wie graag wil meelopen, kan zich aanmelden bij de VVV aan de Markt 36 in Boxtel, telefoon (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. Tijdig aanwezig zijn kan ook. Deelname kost twee euro per persoon.