LOFAVOND IN SINT-PETRUSBASILIEK

'Letten in Boxtel om het evangelie te verkondigen'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Een groep van twintig gelovige Letse jongeren verblijft van 13 tot en met 19 juli in de pastorie in Liempde. Tijdens die week bezoeken zij parochies in Eindhoven, Drunen, Tilburg, 's-Hertogenbosch en Zaltbommel. De Sint-Petrusbasiliek in Boxtel vormt donderdag 16 juli het decor voor een zogeheten praise en worship-avond, waarbij de Letse band Ex Animo (gospel)nummers speelt en ook ruimte is voor stilte en gebed. Pastoor Jacques Grubben van de Heilig Hartparochie en pastor Stefan Schevers uit Esch hebben als organisatoren samen met een werkgroep een afwisselend programma samengesteld voor het gezelschap uit Letland.

Grubben en Schevers, die actief is als pastor in de Franciscusparochie in de Bommelerwaard, hebben een bijzondere band met Letland. Nadat ze in 2009 gezamenlijk vakantie vierden in de hoofdstad Riga waarbij ze kerken bezochten, een tocht maakten naar de bedevaartsplaats Aglona en met veel gelovige jongeren en collega-priesters in contact kwamen raakten ze verknocht aan het Baltische land aan de Oostzee. ,,Stefan en ik waren zo enthousiast dat we een jaar later, in 2010, zijn teruggegaan. Toen we destijds weer voet op Letse bodem zetten,voelde dat echt heel erg goed; als een thuiskomst. We wisten meteen: hier zit meer achter."

Grubben vervolgt: ,,In die zomer van 2009 hebben Stefan en ik de basis gelegd van wat in de jaren daarna zou uitgroeien tot een echte missie: een oecumenische uitwisseling tussen Nederlandse en Letse jongeren op het gebied van geloof en cultuur. Verschillende groepen jongeren zijn in de loop der jaren bij elkaar op bezoek geweest en intussen is er ook een vaste locatie voor de uitwisseling ingericht: the House of Unity in Riga."

GEBED

House of Unity is een vijfkamerappartement met een oppervlakte van 96 vierkante meter in het centrum van de Letse hoofdstad waar onder meer catechesebijeenkomsten gehouden worden. Het huis wordt regelmatig door jongeren bezocht voor gebed, zang en workshops, maar ook voor ontmoeting en gezelligheid. Grubben: ,,Tegen deze achtergrond zijn er goede contacten ontstaan met zowel het Lutheriaanse als het RK jongerencentrum en met de bandleden van Ex Animo die over een paar weken deel uitmaken van de groep die in Liempde verblijft. De band bezoekt samen met een groep jongeren een aantal landen. Behalve Nederland gaat het om Polen, Duitsland, België en Luxemburg. In lijn met het verzoek van paus Franciscus en op verzoek van hun aartsbisschop Zbignevs Stankevics trekken de twintig jongeren uit Letland in totaal een maand door Europa om het evangelie te verkondigen.

VRIJE INLOOP

Tijdens de praise en worship-avond in de Sint-Petrusbasiliek op donderdag 16 juli is iedereen welkom. Tussen 19.00 en 21.30 uur is er vrije inloop. Grubben: ,,Een deel van de groep uit Letland is die avond op de Markt te vinden om mensen in het centrum te vragen naar de bijeenkomst te komen. We hopen op een grote opkomst. Daarom hebben we ook posters opgehangen in de kerken in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch, de gemeenschapshuizen, de basisscholen en het Jacob-Roelandslyceum en onder anderen tachtig vormelingen uitgenodigd om langs te komen."


Fotoactie van

Boukje Canaan

en Angela Haas

De fotografen Boukje Canaan en Angela Haas hebben samen hun schouders gezet onder het initiatief Make You Smile. ,,Het gaat om een unieke actie", aldus Canaan, die in Boxtel actief is als afscheidsfotograaf. Komend weekeinde, zaterdag 4 en zondag 5 juli hebben mensen de mogelijkheid een fotosessie te laten maken bij Hof van Vijfeijken op Nergena 32, waarbij ze tegelijkertijd een donatie kunnen geven aan het goede doel: stichting KanjerGuusje.

De stichting KanjerGuusje zet zich in om langdurig zieke kinderen blijer te maken. Canaan en Haas, die een fotostudio heeft aan de Veemarktkade in 's-Hertogenbosch, willen met hun eenmalige actie bij velen een glimlach op het gezicht toveren. ,,Herinneringen zijn onbetaalbaar", stelt Canaan. ,,De fotografen wensen de fotosessie en de eerste herinneringsfoto van de actie betaalbaar te maken. De sessie is met de waarde van 149 euro nu voor slechts 49 euro te boeken. De focus ligt hierbij op moeders. Zij zijn de belangrijkste personen in ons leven. Daarom vragen wij aan belangstellenden om hun moeder mee te nemen of dat zij hun kinderen meenemen naar het Hof van Vijfeijken. Is het je wens om mooi op de foto gezet te worden? Dat kan komend weekeinde, met én zonder moeder."

Meer informatie over de fotoactie, die op 4 en 5 juli gehouden wordt tussen 10.00 en 17.00 uur, is te vinden op de website www.makeyousmile.nl.