Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SCHOLEN IN REGIO BOXTEL VOEREN TROPENROOSTER IN

Brandweer koelt dak Hobbendonken

De Boxtelse brandweer heeft vanochtend het dak van basisschool De Hobbendonken gekoeld met bluswater. Met hulp van de leerlingen van groep 8 werd een dun laagje water op het dak gespoten, zodat de extreme zomerhitte enigszins bestreden kan worden. Veel scholen nemen maatregelen.

Brandweerman Bob Leermakers bood met zijn team hulp aan schooldirecteur Henk Verhoeven van De Hobbendonken. Hij kwam met dé oplossing om de ondraaglijke hitte in de klaslokalen te bestrijden. ,,Door het dak nat te spuiten, kan de eerste warmte opgevangen worden en wordt het gebouw gekoeld. Daardoor is het voor de kinderen en de leerkrachten beter vol te houden in de klas", zegt Verhoeven.

De schoolverlaters van groep 8 staken graag de handen uit de mouwen en hielpen mee bij het uitrollen van slangen en het bevochtigen van het dak. De brandweer rolde vanaf de kazerne aan de Brederodeweg een slang uit van 120 meter lengte; halverwege werd met hulp van de leerlingen een koppelstuk geplaatst. ,,Zo kunnen we met twee slangen tegelijk water op het dak spuiten", legt Leermakers uit. ,,We komen niet met een brandweerauto. Die moet paraat blijven in de kazerne voor calamiteiten."

Na een korte instructie werd per minuut ruim 500 liter water op het dak gespoten. ,,We hebben toestemming van Brabant Water gekregen om deze eenmalige actie te doen", vertelt Verhoeven. ,,De brandweer moet kunnen verantwoorden waarvoor leidingwater gebruikt wordt en dit staat niet te boek als een calamiteit." Leermakers: ,,Het water halen we uit een leiding bij de kazerne, die water naar bedrijventerrein Ladonk transporteert. Zo blijven we van de watervoorziening in de woonwijk Oost af."

30-MINUTENROOSTER

Het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege werken vanaf vanochtend volgens een tropenrooster. De scholen worden vanaf zes uur 's ochtends geventileerd. De lessen duren slechts dertig minuten en daarmee is iedereen om uiterlijk twee uur 's middags uit. Het rooster van de toetsweek op het JRL, die morgen start, is aangepast: alle toetsen zijn twee uur vervroegd. Het JRL bekijkt vrijdag of de maatregelen ook volgende week voortgezet moeten worden.

OP DE FOTO: Leerlingen van groep 8 van De Hobbendonken helpen een handje bij het koelen van het schooldak. (Foto: Peter de Koning).