Koen de Kort vult onder toeziend oog van voorzitter Willy van Zuijlen van de organiserende Stichting Woudbloem Liempde als eerste deelnemer het formulier in van het extra Liempds Tourspel. (Foto: Albert Stolwijk).
Koen de Kort vult onder toeziend oog van voorzitter Willy van Zuijlen van de organiserende Stichting Woudbloem Liempde als eerste deelnemer het formulier in van het extra Liempds Tourspel. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

KOEN DE KORT AAN VOORAVOND VAN VIJFDE RONDE VAN FRANKRIJK

'Eerst de Tour en dan trouwen'

Het was maandagmiddag mooi om te zien hoe De Kort (32) en voorzitter Willy van Zuijlen van de organiserende Stichting Woudbloem op gemoedelijke wijze de lokale media informeerden over het vierde Liempds Tourspel. Geen officiële handelingen of interessant, nerveus en overspannen gedoe, maar gewoon een gezellig onderonsje met een drankje erbij op het zonovergoten terras van De Durpsherberg in de Dorpsstraat.

De Kort, volkomen op zijn gemak en casual gekleed met een t-shirt, korte broek en slippers, en Van Zuijlen zaten tegenover de vertegenwoordigers van de pers, die de plaatselijke wielertrots het hemd van het lijf vroegen. Over het in een anti-climax geëindigde NK in Emmen waarbij de zege in extremis aan de neus van zijn ploeggenoot Sinkeldam voorbijging, de komende Ronde van Frankrijk met de Nederlandse tijdritspecialist Tom Dumoulin en de Duitse alleskunner Degenkolb als belangrijkste troeven én de belangrijke rol van De Kort als zogeheten lead-out in de sprinttrein van Giant-Alpecin.

,,Het is natuurlijk heel jammer dat Marcel Kittel er dit jaar niet bij is in de Tour", benadrukte De Kort, die aan de vooravond staat van zijn vijfde Ronde van Frankrijk en zijn tiende grote ronde (drie keer Vuelta en twee keer Giro) in totaal. ,,Al kan ik de beslissing van de ploegleiding begrijpen, want geplaagd door ziekte heeft Marcel de afgelopen maanden heel weinig koersen kunnen rijden. Uit testen is bovendien gebleken dat hij niet in beste doen is, maar je praat natuurlijk wel over een van de beste, zo niet dé beste sprinter van het peloton en meervoudig etappewinnaar in de Tour. Wat dat betreft is topsport keihard, prestaties uit het verleden tellen op dat moment niet. Het heeft geen zin om er al te lang bij stil te staan, want over een paar dagen begint de Tour in Utrecht en dan moeten we er staan. Met Degenkolb, Dumoulin en Barguil hebben we nog genoeg ijzers in het vuur."

WELBESPRAAKT

Tijdens de presentatie van het Liempds Tourspel bij De Durpsherberg, maar ook een dag later tijdens het interview in de keuken van het ouderlijk huis in Liempde, blijkt weer eens dat De Kort over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikt. De welbespraakte Liempdenaar wordt niet voor niets regelmatig door de ploegleiding naar voren geschoven om de media tekst en uitleg te geven. Hij is in staat om zijn gedachten uitstekend te verwoorden, goed te formuleren en zaken te benoemen die hout snijden. ,,Ook de internationale pers weet mij steeds vaker te vinden. Er zijn ook niet zo veel renners die een goed doordacht verhaal kunnen houden, vaak hebben ze ook geen zin om met de pers te praten. Ik vind het belangrijk om de supporters en de fans via de media te informeren over de koers en het bestaan als profrenner. Daarom vind ik het ook leuk als ambassadeur betrokken te zijn bij een mooi plaatselijk initiatief als het Liempds Tourspel. En ook de lokale media hebben bij mij een streepje voor, daar maak ik graag tijd voor vrij. Ook tijdens die paar dagen die ik voorafgaand aan de Tour bij mijn ouders in Liempde verblijf."

Op de vraag of De Kort na zijn sportieve loopbaan in de wielersport actief wil blijven, is de Liempdenaar duidelijk. ,,Ik wil graag op een of andere manier verbonden blijven met deze wereld." Met zijn sympathieke voorkomen, zijn verbale gaven en koersinzicht lijkt een rol als analyticus, co-commentator voor de televisie of pr-man bij een wielerploeg op zijn lijf geschreven. ,,Heel voorzichtig denk ik wel eens na over wat ik wil ga doen als ik stop, maar eerst wil ik nog een aantal jaren koersen. Naarmate ik ouder word, leer ik mijn lichaam steeds beter kennen. Er zit nog geen sleet op en ik voel dat ik nog jaren op hoog niveau kan presteren. Wat ook belangrijk is: wielrennen is een zwaar vak, maar ik heb er nog steeds heel veel plezier in."

TROUWEN

Anderhalve week na de Tour de France wacht De Kort een nieuw hoogtepunt, maar dan in zijn persoonlijke leven. Op woensdag 5 augustus treedt hij in zijn Spaanse woonplaats Girona in het huwelijk met zijn Australische verloofde Kaitlin. ,,Het huwelijk vindt plaats op twee prachtige historische locaties met ongeveer honderd gasten. Omdat ik als profwielrenner steeds onderweg ben, heeft Kaitlin alles geregeld, maar ik heb er veel zin in. Eerst focus ik me op de Ronde van Frankrijk, waarna ik in de week na de Tour wellicht nog wat criteriums rijd. Vanaf zondag 2 augustus richt ik me helemaal op de trouwerij. En de huwelijksreis? Die volgt pas in het najaar na afloop van het wielerseizoen. Zo gaat dat bij profrenners."                        

Koen de Kort rijdt in de outfit van zijn ploeg Giant-Alpecin door de straten van Liempde. ,,Ik wil nog minstens vier jaar door gaan als beroepsrenner. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet.
Begin augustus trouwt Koen de Kort met zijn verloofde Kaitlin. (Foto: Albert Stolwijk).
In volle actie tijdens de proloog van de Tour in Luik in 2012. (Foto: Marc Cleutjens).
De Liempdse wielertrots is inmiddels een ervaren profrenner. (Foto: Albert Stolwijk).
Koen de Kort en 'zijn' Kaitlin worden uitgezwaaid door buurman Anton Ganzeboom en andere buren. (Foto: Albert Stolwijk).