Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Nederland stevent af op hitterecord

Geniet van de zomer, maar pas goed op

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met temperaturen die de komende dagen richting en zelfs óver de 40 graden Celsius zouden kunnen gaan, staat ons een snikheet weekend te wachten. Zelfs het Nationaal Hitteplan is hiervoor uit de kast gehaald, GGD en andere instellingen verspreiden al waarschuwingen en geven tips om de komende dagen zo goed mogelijk door te komen. Want zweten wordt het, dat is zeker.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte vorige week al bekend dat het Nationaal Hitteplan vanaf dinsdag van kracht zou zijn. De weersvoorspellingen liegen er dan ook niet om: er worden temperaturen verwacht tussen 30 en 35 graden Celsius, zaterdag is zelfs een uitschieter boven de 40 graden mogelijk. Ook volgende week blijven de temperaturen zomers met zo'n 28 graden. Reden voor het RIVM om extra maatregelen te treffen.

In het Nationaal Hitteplan is met name informatie opgenomen voor gemeenten en GGD's over de communicatie richting bevolking. Ook worden de risicogroepen vermeld met daarbij tips hoe deze bevolkingsgroepen om kunnen gaan met de hitte. De GGD Hart voor Brabant informeert op de website en via communicatiekanalen over de mogelijke risico's tijdens de warme dagen.

VEEL DRINKEN

De GGD meldt dat genieten van de zon prima is, maar dat mensen wél voorzichtig moeten zijn. Zo is er - naast het gevaar van verbranden door de zon - ook het risico op oververhit raken. Bij temperaturen vanaf 27 graden kunnen vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid ontstaan. Ook kan het lichaam oververhit raken. Goed drinken is dan ook van groot belang, minimaal twee liter vocht per dag is noodzakelijk. Voorts adviseert de GGD om in de schaduw te blijven, in de zon een zonnehoed of pet te dragen én goed te smeren met zonnebrandcrème. Tussen 12.00 en 16.00 uur wordt aangeraden grote inspanning te vermijden.

De gemeente Boxtel volgt de berichtgeving van RIVM, GGD en de Veiligheidsregio op de voet en zal deze communiceren richting de inwoners. ,,We hebben zelf geen hitteplan, maar verspreiden de berichten van de officiële instellingen", meldt een woordvoerder. ,,Zij hebben er natuurlijk het meeste verstand van." Wel springt de gemeente in als er probleem ontstaan, bijvoorbeeld met het wegdek.

EXTRA IJSJES

Voor ouderen is de extreme hitte het gevaarlijkst. Zorginstellingen spelen daar op in met hun eigen hitteprotocol. Zorggroep Elde heeft deze week al maatregelen genomen. Zo wordt er op gelet dat zowel medewerkers als cliënten genoeg drinken. De cliënten krijgen extra koele drankjes én ijsjes aangeboden.

De meeste bewoners van zorgcentra blijven binnen, want buiten is het voor hen echt te warm. ,,Douchen is tijdens hete dagen erg vermoeiend en zwaar voor de cliënten, maar ook voor de medewerkers", licht locatiedirecteur Ruud Broeksteeg van woonzorgcentrum Liduina toe. ,,De douchebeurten worden deze dagen dan ook in overleg met de bewoners gedaan."

Het onlangs verbouwde Liduina heeft volgens Broeksteeg een goed temperatuursysteem en is daardoor lekker koel. ,,Op andere locaties worden extra airco's en ventilatoren geplaatst in de centrale ruimtes. Bewoners wordt dan geadviseerd zoveel mogelijk daar plaats te nemen.", meldt de locatiedirecteur. ,,Ik merk trouwens dat de meeste ouderen zich er niet zo druk om maken, ze zijn er vrij gelaten onder."

Voor Liduina betekent de hittegolf dat het programma voor de geplande feestweek moest worden aangepast. De festiviteiten startten gistermiddag en duren een week. Elk jaar wordt een feestweek gehouden, dit als vervanging van een vakantie wat voor de meeste bewoners van Liduina niet meer mogelijk is. Als thema is dit jaar gekozen voor 'La Douce France'. De op zaterdag geplande brocante markt gaat niet door, zo meldt Broeksteeg. ,,Het is die dag veel te warm om buiten te zijn. Wel zijn er de komende week chanson-avonden en Franse buffetten." Lachend zegt hij: ,,Het thema past in ieder geval goed bij het weer. Zuidelijke temperaturen de komende week!"

ZWEMBADEN

Inwoners van Boxtel bereiden zich ook al voor op de zomerse dagen. Zo was er een grote vraag naar opblaasbare zwembadjes, zonnebrandcrème en waterspelletjes. Bij drogisterij Trekpleister in de winkelcentrum Selissen was dinsdagochtend nog een stapel zwembaden, zwembandjes en spelelementen te vinden. Maar volgens een medewerkers vlogen deze artikelen de winkel uit. ,,Ze zijn niet aan te slepen, maar dit is écht onze laatste voorraad."

Ook zwemkleding en zonnebrandproducten werden veelvuldig aangeschaft; veel Boxtelaren zullen de warme dagen doorbrengen bij recreatieplas De Langspier of in de eigen achtertuin en daarbij vooral verkoeling zoeken.

De winkel Hebbes aan de Markt maakte deze week bekend zaterdag níet open te zullen gaan. Reden hiervoor is de hoge temperatuur die dan al een paar dagen aanhoudt. ,,We verwachten niet veel bezoekers met die hitte en ook voor de medewerkers is het niet fijn om met die warmte in de het atelier of in de winkel te werken. Dat is gewoon te zwaar", meldt een medewerker.

De GGD stelt dat mensen vooral lekker moeten genieten van het mooie weer en het vooral rustig aan moeten doen. ,,Veel drinken, goed insmeren en vooral: niet te druk maken", zo luidt het advies.

OP DE FOTO: Medewerkers van Van Helvoirt Groenprojecten uit Berkel-Enschot geven de bomen en planten op het Breukelsplein tijdens deze tropische dagen extra water. De beplanting heeft per dag honderden liters nodig met deze extreme temperaturen. (Foto: Marc Cleutjens).


Onderzoek naar schakelmomenten straatverlichting

Wethouder Herman van Wanrooij gaat onderzoek doen naar de schakelmomenten van openbare verlichting. Dat zegde hij toe naar aanleiding van vragen van de raadsfractie Balans over de straatverlichting in de gemeente Boxtel.

Volgens Balans brandt openbare verlichting nu vaak onnodig en wordt daarmee energie en geld verspild. Tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad wilde Balans weten of de wethouder hier eens naar wil kijken. ,,Er zouden energiezuinige oplossingen moeten komen zoals led-verlichting. Ook willen we dat wordt gekeken naar de in- en uitschakeltijden. Hiermee kan veel energie én geld worden bespaard", aldus gemeenteraadslid Erica Vos.

Wethouder Van Wanrooij beloofde de schakelmomenten te onderzoeken, maar verklaarde ook dat het compleet vervangen van alle straatlampen door led-verlichting te kostbaar is. ,,Als lampen kapot zijn of versleten, wordt led verlichting aangebracht. Maar we gaan geen dingen die goed zijn verwijderen en vervangen, dat kost gewoon teveel geld."