spaarsysteem heeft al 5.100 gebruikers

'Ondernemers en klanten omarmen Boxtelaartjes'

Met 5.100 geregistreerde gebruikers, 89 deelnemende winkels én horecazaken en honderd verenigingen die het spaarsysteem steunen, is het initiatief Boxtelaartjes vliegend van start gegaan. De spaaractie die werd gelanceerd door stichting Brabants Centrum telt steeds meer deelnemers die middels het spaarsysteem hun favoriete vereniging steunen.

De bezitters van een spaarpas kunnen bij 89 ondernemers punten sparen. Bij aankomen krijgt het winkelend publiek Boxtelaartjes bijgeschreven op de pas, deze kunnen worden ingezet bij speciale aanbiedingen van de deelnemende winkels en horecazaken. Bij aankopen van een aanbieding, wordt vijftig eurocent van de Boxtelaartjeskorting gedoneerd aan een club, vereniging of stichting naar keuze.

Deelnemende ondernemers kunnen elke twee weken een aanbieding plaatsen in nieuwsblad Brabants Centrum, zo'n advertentie kost tien euro. Adverteren in Brabants Centrum is niet verplicht, maar de winkeliersverenigingen hebben hiervoor gekozen om zo alle Boxtelaartjes-aanbiedingen overzichtelijk en centraal op één plek te kunnen presenteren. Naast de advertenties in Brabants Centrum worden de aanbiedingen ook gepubliceerd op de website www.boxtelaartjes.nl en op Facebook.

NIET JUIST

Directeur Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum betreurt het dat in de Boxtelse media deze week foutieve informatie naar buiten is gekomen over de spaaractie Boxtelaartjes. ,,Ik vind het vooral jammer dat hierdoor de honderd deelnemende Boxtelse ondernemers worden benadeeld", meldt Van der Zee. ,,De suggestie dat het spaarsysteem moeizaam loopt, klopt niet. Het is ook niet juist dat er allerlei verplichtingen zijn voor deelnemende ondernemers."

Als voorzitter van de winkeliersvereniging Selissenwal is Bart van Roosmalen al vanaf het begin betrokken bij de Boxtelaartjes. Volgens Van Roosmalen gaat het spaarsysteem steeds beter lopen. ,,Veel klanten doen mee en sparen actief. Het is vooral belangrijk dat de ondernemers zelf bekendheid geven aan hun aanbiedingen en daar actief in zijn. Door te zorgen voor leuke acties maken ze het spaarsysteem nóg interessanter en gaat het nog beter lopen. Dat is goed voor de ondernemers, het winkelend publiek én de verenigingen."

CRITERIA

Niet alleen de ondernemers zijn enthousiast over de spaaractie, ook de gemeente Boxtel steunt het initiatief. Vorige week ontving Boxtelaartjes 10.000 euro van het college van B. en W. voor cofinanciering van de spaaractie. Deze bijdrage is afkomstig uit het budget voor economische impulsen, waarvoor het college kort na haar aantreden vorig voorjaar één miljoen euro uittrok. ,,Ik heb het initiatief beoordeeld aan de hand van een aantal criteria", licht wethouder Eric van den Broek toe. ,,Dit spaarsysteem zorgt ervoor dat ondernemers gemobiliseerd worden en winkelend publiek op de been wordt gebracht. De regeling stimuleert het bezoek van klanten in de Boxtelse winkels én is daarnaast ook een mooie steun voor het verenigingsleven."


rksv boxtel en dvg krijgen kunstgras

Vele investeringen baren gemeenteraad zorgen

MARIËLLE WIJFFELAARS

De vele én grote ambities van het Boxtelse college van B. en W., zorgen voor overbelasting van het ambtelijk apparaat en zijn kostbaar. Enkele gemeenteraadsfracties uitten dinsdagavond zorgen over de vele plannen die nog op stapel staan én de projecten die de komende jaren op de plank liggen. Dat dit ook gevolgen heeft voor de algemene reserve en mogelijk voor de onroerend zaakbelasting (ozb) is voor sommige partijen onverteerbaar.

Enkele grote projecten gaan de komende jaren in Boxtel lopen. Met name het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) is kostbaar en zorgt voor een flinke hap uit de gemeentelijke kas. Hoewel voor dit project in de meerjarenbegroting al geld beschikbaar is gesteld, vrezen sommige partijen dat er uiteindelijk alleen maar kosten bij zullen komen. ,,De gevolgen van PHS zijn groot en er zullen ongetwijfeld knelpunten komen die nu geen deel uitmaken van de kostenraming", stelde CDA-gemeenteraadslid Vera Brouns. ,,Daarbij kunnen we denken aan de Eindhovenseweg en Brederodeweg."

En daar sloten verschillende raadsfracties zich bij aan. Onder meer Dymph van de Vries (VVD) en Wim van der Zanden (Balans) willen graag snel duidelijkheid over de extra kosten. Balans diende hier ook een motie voor in, die door wethouder Herman van Wanrooij werd ontraden. ,,Ik wil de gemeenteraad elke drie maanden een update geven over PHS. Het is een van de grootste projecten dat ooit in Boxtel heeft gelopen en het is van belang daar goede controle op te hebben", aldus Van Wanrooij.

KERNTAKEN

Het college van B. en W. is volgens de gemeenteraad ambitieus. ,,Dat is prima, maar er moet ook gekeken worden naar de centen", meldde Nico Bulter (PvdA/GroenLinks). ,,Ik zie dan graag een open debat waarin we uitgebreid over de kerntaken praten." D66 steunde dit: ,,Eerst verdienen, dan uitgeven", stelde Jos Hegeman. Ook CDA vreest de ambities en is bang dat bepaalde projecten worden doorgeschoven. ,,Wat willen we écht doen? Die dingen moeten voorrang krijgen", verklaarde Brouns.

Dat B. en W. voorstelt de algemene reserve aan te spreken voor de uitvoer van projecten en om het tekort te dekken, zorgde voor discussie in de raadzaal. Waar de ene partij het 'voor deze ene keer' niet zo'n probleem vindt, waren andere juist fel gekant tegen dit voorstel. ,,Zolang het geen gewoonte wordt, zie ik er geen probleem in", verklaarde Peter Manniën (Combinatie95). Dave van de Ven deed namens SP het voorstel de algemene reserve een keer tegen het licht te houden: ,,Hoe hoog moeten deze zijn en wat willen we ermee. Dat zou centraal moeten staan", aldus het gemeenteraadslid. Voor het CDA is het geen optie dat de reserves onder het door de gemeenteraad vastgestelde minimum komen. ,,Dat moeten we niet willen."

Of het aanspreken van de algemene reserve ook gevolgen heeft voor de ozb, is nog onduidelijk. In de kadernotitie is wel te lezen dat dit voor B. en W. een optie zou kunnen zijn. Wethouder Van Wanrooij nuanceerde dat dinsdagavond. ,,Momenteel is het nog niet aan de orde. Mocht hier een voorstel voor zijn, dan zal dat altijd eerst de gemeenteraad passeren."

KUNSTGRAS

Het voorstel om de voetbalvereniging RKSV Boxtel en DVG Liempde te voorzien van kunstgrasvelden, werd met gejuich ontvangen. Dit plan voorziet ook in een renovatie van het honkbalveld van JRC Ducks en vernieuwing van de toplaag van de atletiekbaan bij Marvel. Balans wilde nog een stap verder gaan en stelde voor om in een tweede kunstgrasveld voor RKSV Boxtel te investeren. ,,De extra kosten kunnen worden gedekt uit de algemene reserve", aldus gemeenteraadslid Van der Zanden. Wethouder Van Wanrooij veegde dit van tafel: ,,Dat is niet aan de orde."

Ook het centrum kwam nog even aan de orde. Balans stelde dat er 'vooral veel met geld wordt gestrooid'. ,,Dat budget is er voor en we geven dat uit aan initiatieven die het centrum bevorderen`, aldus wethouder Eric van den Broek.

UNANIEM

De kadernotitie werd unaniem aangenomen, wel gaf Balans een stemverklaring af. Het CDA stemde in met de kadernotitie, maar gaf geen steun aan het dekkingsplan.

Boxtel

Militaire oefening

In de week van 6 tot en met 10 juli worden in Boxtel twee militaire oefeningen gehouden. De eerste oefening bestaat uit het bevoorraden van militairen van de Lucht Mobiele Brigade uit Schaarsbergen.

Aan deze oefening nemen tweehonderd militairen en 41 militaire wielvoertuigen deel. Twintig militairen en vijf voertuigen van de Genie uit Oirschot doen mee aan de tweede oefening.