De bouw van de woningen in plan Panta Rhei is bijna klaar. Op 25 juli wordt dit de Pierre Janssenstraat. (Foto: Marc Cleutjens).
De bouw van de woningen in plan Panta Rhei is bijna klaar. Op 25 juli wordt dit de Pierre Janssenstraat. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE SCHILDER KRIJGT STRAATNAAM IN BREUKELEN

Pierre Janssen, vlakbij Jan Kruijsen...

MARC CLEUTJENS

Een deel van de nieuwe bewoners van plan Panta Rhei in Boxtel komt straks aan de Pierre Janssenstraat te wonen. Daarmee krijgt een van de bekendste Boxtelse kunstschilders een eigen straatnaam. Gelijktijdig met de onthulling van het straatnaambord op zaterdag 25 juli, wordt in museum MuBo een expositie geopend waar vijftig schilderijen van Pierre Janssen te bewonderen zijn.

Een werkgroep van de Heemkundekring Boxtel heeft zich de voorbije jaren ingespannen om meer over Pierre Janssen (1865-1952) te weten te komen. Dat project heeft uitgemond in een indrukwekkende zoektocht naar schilderijen, die overal in Nederland - en zelfs daarbuiten - aan de muur bleken te hangen. Alle schilderijen zijn geïnventariseerd en opgenomen in een boek van Christ van Eekelen; Rini van Oirschot maakte alle foto's.

ZEVEN SCHILDERIJEN

De ligging van de Pierre Janssenstraat sluit aan op de straat die is vernoemd naar die andere bekende Boxtelse kunstschilder: Jan Kruijsen (1874-1938). Na de onthulling van het straatnaambord volgt de opening van de expositie in MuBo. Daar zal Janssens kleindochter Cécile Righart zeven schilderijen overdragen aan het museum.