De Vorsenpoel opende in oktober 2010 een grondig vernieuwd schoolgebouw. Het educatief centrum werd zingend geopend onder aanvoering van oud-leerkracht Frits van Oers. (Foto: Albert Stolwijk).
De Vorsenpoel opende in oktober 2010 een grondig vernieuwd schoolgebouw. Het educatief centrum werd zingend geopend onder aanvoering van oud-leerkracht Frits van Oers. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

TALENTENWEEK IN EDUCATIEF CENTRUM

'De Vorsenpoel' viert veertig jaar onderwijs

Basisschool De Vorsenpoel in Boxtel-Oost staat volgende week uitgebreid stil bij het veertigjarig bestaansjubileum. De school die zich vandaag de dag profileert als educatief centrum opende het jubileumjaar in januari met een sponsorloop rond de school. De opbrengst van deze activiteit was bedoeld voor het feestje dat komende week uitbundig gevierd wordt…

Van 6 tot en met 10 juli viert De Vorsenpoel officieel het robijnen bestaansjubileum. Het is – na De Hobbendonken – de tweede school die in de Boxtelse 'nieuwbouwwijk' Oost werd gebouwd. Tijdens drie feestelijk opgezette middagprogramma's krijgen alle kinderen workshops voorgeschoteld waarin ze hun creatieve talenten kunnen laten zien.

De workshops zijn gebaseerd op de verschillende talenten en intelligenties die de kinderen hebben. Zo vinden sommige kinderen het heerlijk om veel te bewegen of om lekker buiten in de natuur op ontdekkingsreis te gaan. Eén ouder gaat met een groep kinderen drie middagen muziek maken en als het lukt ook nog zingen.

De jeugd in de bovenbouw gaat filmpjes maken of bruggen construeren. In de middenbouw worden knikkerbanen in elkaar gezet of gedichten geschreven. In de onderbouw maken kinderen hun eigen prentenboek, bedankkaartjes, een drijftuin voor de koning en nog veel meer.

KNAP

De Vorsenpoel zet een groot aantal gastdocenten in, net als een aantal hulpouders die het mogelijk maken om een driedaags feestprogramma aan te bieden. Steeds zal blijken dat de kinderen ergens 'knap' in zijn: natuurknap, beeldknap, beweegknap, taalknap, rekenknap, muziekknap.

Met een onderbreking van de sportdag op woensdagochtend, wordt uiteindelijk aan het eind van de feestweek een uitbundige slotdag georganiseerd. Die begint met een ontbijt dat door de ouderraad en ouders wordt verzorgd. Ze vonden een aantal sponsor bereid om de maaltijd samen te stellen.

Zo stelt Hutten Catering de vruchtensappen en de melk beschikbaar. Supermarkt Jumbo presenteert zoet broodbeleg en boter, bakker Gradjan Buss van bakkerij Schellens in Oosterhof bakt brood en stokbrood. Supermarkt Lidl draagt ook een steentje bij met vierhonderd appels en vierhonderd bananen.

OPEN MIDDAG

De Vorsenpoel besluit de feestweek vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur met een open middag waar ouders, grootouders en andere belangstellenden welkom zijn om alle talenten van de leerlingen met eigen ogen te aanschouwen. In alle lokalen van de school zijn de resultaten van de workshops te bewonderen. De schoolverlaters uit groep 8 dragen zorg voor de hapjes, die ze zelf hebben ingekocht en klaargemaakt.

De feestmiddag duurt tot 18.00 uur en is openbaar toegankelijk voor alle inwoners die kennis willen maken met het educatief centrum dat De Vorsenpoel is geworden.

De Vorsenpoel opende in 1975 haar deuren en werd gebouwd door het toenmalige bestuur van de Sint-Petrusschool aan de Burgakker. Veel leerlingen maakten destijds de overstap van de school aan de Burgakker naar de nieuwbouw aan de Hendrik Verheeslaan in de nieuwbouwwijk Oost.