Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

WNLB-BEHEERGROEP DOMMELDAL SINDS 2000 ACTIEF

Ooit lopen oerrunderen langs Dommel

MARC CLEUTJENS

,,Kom maar jongens." Coördinator Jos Klaasen van de beheergroep Dommeldal wandelt voorzichtig naar de vijf Schotse hooglanders die zich verstopt hebben onder een elzenbosje aan de Dommel. De dieren die vanwege de zomerse hitte kiezen voor een schaduwrijk plekje, zijn dé bezienswaardigheid van de pakweg twee hectaren die Klaasen met zijn team van zes vrijwilligers wekelijks beheert.

De Schotse hooglanders lijken zich niet druk te maken als Klaasen ze wenkt. De stier is alert, de runderen en twee kalfjes luieren vlakbij de Dommel, waarin zo af en toe een beetje gebadderd wordt en die als drinkfontein fungeert. ,,Als beheerders van het Dommeldal tussen grofweg de rijksweg A2 en de Bosscheweg benaderen we de runderen regelmatig, dus ze zijn het wel gewend. Toch blijft het oppassen, zeker als er jonge dieren zijn", zegt Klaasen. ,,Publiek moet dus absoluut achter de afrastering blijven."

De beheergroep Dommeldal is een van de vele onderdelen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, die dit jaar het zilveren bestaansjubileum viert. In 1999 ontstonden de eerste ideeën om het beekdal tussen Munsel en Selissen door de natuurwerkgroep te laten beheren.

Een jaar later was de oprichting een feit en werd een actieve groep vrijwilligers gevormd, die bestond uit Ben van Dieren, Theo van der Heijden, Gé Jansen, Hen Maas en Helmuth Verlangen. Van Dieren was de eerste coördinator en werd later opgevolgd door Van der Heijden.

De beheergroep Dommeldal is begaan met de Schotse hooglanders, net als het publiek trouwens. Fietsers en wandelaars houden vaak halt om naar de dieren te kijken.

Afgelopen weekeinde werd bezorgd de brandweer gebeld toen enkele runderen in de Dommel stonden. ,,Dat doen de hooglanders wel vaker", glimlacht coördinator Klaasen. ,,Ze houden wel van wat verfrissing op warme dagen, dus ook de komende dagen zullen ze vast nog wel eens in de Dommel te vinden zijn." De zeven vrijwilligers maken bij toerbeurt een inspectieronde door het natuurgebied, minimaal eenmaal per week.

Dan wordt geen onderhoud gepleegd, maar is er aandacht voor de gezondheid van de runderen. ,,We zijn natuurlijk geen boeren of dierenartsen, maar hebben wel een aardige kijk op het gedrag van de dieren. Als er iets aan de hand lijkt te zijn, nemen we contact op met de stichting Taurus die de hooglanders hier laat grazen", legt Klaasen uit.

De andere werkzaamheden bestaan uit het controleren van de afrastering en het opruimen van zwerfvuil. ,,We zijn blij dat de gemeente het groot onderhoud voor haar rekening neemt. De lijntjes zijn kort en de werkzaamheden worden snel en kordaat uitgevoerd."

Andere werkgroepen van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel zijn ook regelmatig aan de oevers van de Dommel te vinden. ,,De vogelwerkgroep maakt er vaak inventarisaties", legt Gerard Somers uit. ,,Daarnaast moet je denken aan de florawerkgroep die de beplanting onderzoekt en wordt door een andere werkgroep bekeken welke libellen en vlinders in het Dommeldal voorkomen."

TAUROS

Een van de grootste wensen van de beheergroep Dommeldal is de openstelling van de veepassage onder de nieuwe brug 't Schipke. De nieuwe brug over de Dommel, die enkele jaren geleden in gebruik werd genomen, biedt de mogelijkheid om de Schotse hooglanders in de toekomst verder richting centrum van Boxtel te laten grazen. ,,Een prachtig plan dat al vele jaren bestaat, maar jammer genoeg nog niet gerealiseerd is", zegt werkgroeplid Verlangen. ,,Het gaat maar om een strookje van drie meter, maar de gemeente is nog in onderhandeling met de eigenaar van Villa Catharina. Daar moeten we op wachten."

Nog een wensbeeld? De komst van het oerrund. ,,Stichting Taurus werkt momenteel aan een fokprogramma, dat het oerrund weer terugbrengt naar West-Europese natuurgebieden", vertelt coördinator Klaasen. ,,Door gebruik te maken van de genetica van oude Italiaanse en Spaanse runderrassen, wordt getracht het oerrund ook in Nederland te introduceren. Een naam is al bedacht: Tauros. Nu maar hopen dat die straks ook langs onze mooie Dommel gaat grazen."

Nu gebeurt dat grazen door Schotse hooglanders. Die krijgen soms hulp van een maaier van de gemeente Boxtel. ,,Dat is nodig omdat het uitzicht op het beekdal vanaf het bruggetje aan het Weikespad behouden moet blijven", zegt Somers. ,,Zonder maaien groeit het gras te hoog en wordt het een bos..." Nu het hoge gras weg is, kunnen de Schotse hooglanders op bijna alle plekken bewonderd worden. Behalve als ze zich voor de brandende zon verschuilen in een schaduwrijk elzenbosje aan het water...

Meer weten? Kijk op www.wnlb.nl en www.stichtingtaurus.nl.

FOTO BOVEN: Gerard Somers, Helmuth Verlangen en coördinator Jos Klaasen (v.l.n.r.) van de beheergroep Dommeldal nemen een kijkje bij de vijf Schotse hooglanders. De werkgroep bestaat verder uit Ben van Dieren, Hans Janssen, Hen Maas en Henk van der Steen.