'overgangsjaar voor kunsteducatie'

Boxtel wordt overspoeld met cultuurinitiatieven

MARIËLLE WIJFFELAARS

Inwoners van de gemeente Boxtel die kunst- en cultuurlessen volgen, hoeven zich geen zorgen te maken. Bij het gemeentehuis hebben zich de afgelopen tijd vele verenigingen, instellingen en docenten gemeld die een rol willen gaan spelen in de nieuwe vorm voor kunst- en cultuureducatie in Boxtel. Nu is het nog zaak daar een goede structuur in te vinden...

Omdat MIK Kunsteducatie vanaf vrijdag 10 juli niet meer bestaat, moet het cultuuronderwijs op een andere manier worden ingevuld. Tientallen aanbieders hebben zich inmiddels gemeld bij wethouder Marusjka Lestrade. ,,We zijn eigenlijk een beetje overspoeld", zegt Lestrade. ,,We zijn momenteel aan het inventariseren, maar duidelijk is dat er véél mogelijkheden zijn voor cultuureducatie in Boxtel."

Als voorbeelden noemt de wethouder musicalschool F-Act, de opleidingsorkesten van de beide harmonieën, de Modern Classic Music School en Tiga Health & Beauty. Maar ook particuliere docenten hebben belangstelling getoond en willen graag meedenken over de toekomst van kunsteducatie in Boxtel.

Hoewel Lestrade blij is met alle aanmeldingen, wil ze rustig de tijd nemen om cultuureducatie goed vorm te geven. ,,De structuur is er nog niet en ik denk eigenlijk dat een overgangsjaar nodig is", legt ze uit. ,,Ik wil voorkomen dat we weer terug gaan naar de oude manier zoals dat ten tijde van MIK ook was."

KWALITEITEN

De wethouder wil graag de basisscholen een prominente rol geven in het kunst- en cultuuronderwijs. Elke school gaat werken met het project Cultuur met Kwaliteit, vier scholen bieden dit al aan. Ook komt er een cultuurcoördinator die bekijkt welke lessen bij de school passen. Lestrade: ,,Dat kan van alles zijn: beeldende kunst, theater, cultureel erfgoed, dans. Elke onderwijsinstelling kan het kunstonderwijs aanpassen op de eigen kwaliteiten van de school." Ook komen er buitenschoolse cursussen én hebben leerlingen de mogelijkheid om buiten lestijden zelf lessen te volgen.

Lestrade stelt dat er genoeg mogelijkheden zijn binnen de gemeente Boxtel waar talentvolle kinderen én volwassenen na 10 juli terecht kunnen. ,,De situatie gaat veranderen maar er zijn nog steeds volop aanbieders waar men zich kan aansluiten." Voor de échte talenten wordt bekeken of een tegemoetkoming of subsidie van de gemeente een mogelijkheid is. De wethouder hoopt dat met de nieuwe vorm cultuuronderwijs voor álle kinderen mogelijk is. ,,Niet alleen de mensen die het kunnen betalen, maar alle kinderen hebben recht op kunst- en cultuureducatie."

KUNSTSCHOOL

Het initiatief Kunstschool Boxtel meldde zich ook bij de gemeente. Deze kleine organisatie bestaat uit voormalige docenten van MIK Kunsteducatie en volgens de initiatiefnemers kunnen zij ervoor zorgen dat een toegankelijke school voor muziek, dans en beeldende kunsten behouden kan blijven voor Boxtel. De fractie Balans stelde dinsdagavond in de vergadering van de gemeenteraad dat dit een mooie kans is voor Boxtel. ,,Op die manier kunnen de lessen worden voortgezet en dat geeft eindelijk duidelijkheid aan de gebruikers", meldde gemeenteraadslid Erica Vos. Ook wilde de grootste oppositiepartij graag weten wat er gaat gebeuren met de inventaris van MIK.

Wethouder Lestrade benadrukte dat er gesprekken zijn gevoerd met Kunstschool Boxtel, maar ziet het initiatief als een van de vele mogelijkheden voor continuering van cultuureducatie. ,,We willen echt alles goed inventariseren", legde ze uit. De inventaris van MIK is inmiddels aangeboden aan de gemeente Boxtel, maar overname daarvan is geen optie. ,,Er zat van alles bij, naast instrumenten gaat het onder meer om kapstokjes. Daar zitten we niet op te wachten", verklaarde Lestrade. ,,Waarschijnlijk zal de boedel geveild worden."

OPENHEID

Tijdens de gemeenteraadsvergadering zorgde dit onderwerp nog voor een flinke discussie tussen de CDA-fractie en wethouder Lestrade. In een motie stelde het CDA dat er onvoldoende overleg is geweest over het stopzetten van subsidies waardoor onder meer bibliotheek De Meierij en MIK in de problemen zijn gekomen. ,,De gemeenteraad had hier eerder over geïnformeerd moeten worden", stelde raadslid Vera Brouns. Lestrade bestreed dit: ,,De raad is wel degelijk bijgepraat én het stoppen van de subsidie is níet de oorzaak van de problemen van MIK."

De fractievoorzitters zijn volgens de wethouder in een besloten vergadering direct geïnformeerd over het faillissement van MIK. Brouns stelde dit niet wenselijk te vinden. ,,We moeten open communicatie nastreven." Lestrade reageerde hier fel op: ,,Het lijkt me niet de bedoeling dat medewerkers van MIK via-via horen van het faillissement. Ik wilde dat voorkomen en ervoor zorgen dat hun werkgever hen kon informeren. Dat is niet aan mij."

Lestrade wil de gemeenteraad zo snel mogelijk een concreet plan presenteren en met de raadsleden van gedachten wisselen over de te zetten stappen.