Deze vier Liempdse kinderen willen tijdens de KinderLoop geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Van links naar rechts: Margo Saris, Manon van de Pas, Ruud van Erp en Jurre van Vechel. (Foto: Peter de Koning).
Deze vier Liempdse kinderen willen tijdens de KinderLoop geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Van links naar rechts: Margo Saris, Manon van de Pas, Ruud van Erp en Jurre van Vechel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Marielle Wijffelaars

liempdse jeugd doet mee aan speciale kinderloop tijdens samenloop voor hoop

'Medicijn tegen kanker door mijn verdiende euro's'

MARIËLLE WIJFFELAARS

24 minuten wandelen en daarmee zoveel mogelijk geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Dat is het doel van Ruud van Erp (12), Jurre van Vechel (12), Manon van de Pas (12) en Margo Saris (13) uit Liempde. Tijdens Samenloop voor Hoop op zaterdag 12 en zondag 13 september lopen tientallen teams een ronde door de dorpskern om zo geld op te halen voor het goede doel. Reden voor de vier Liempdse kinderen om ook een eigen loop te houden. Maar dan moeten er zich nog wel wat jongeren aanmelden...

Het eigenlijke plan was om samen met de oude carnavalsjeugdraad van Ploegersland mee te doen aan de kinderloop. Manon en Margo namen hiervoor het initiatief, maar kregen dat niet van de grond. ,,Sommige kinderen hadden er geen zin in of geen tijd voor en ook was het lastig om genoeg ouders te vinden die ons wilden begeleiden", vertelt Margo. Manon vult aan: ,,Want per vijf kinderen móet er een volwassene meewandelen. En daar hebben niet alle ouders zin in."

Ook Jurre en Ruud waren direct enthousiast over de Kinderloop. Omdat hun moeders in de organisatie zitten, waren ze al snel op de hoogte van alle activiteiten in het tweede weekend van september. ,,Het is wel belangrijk dat er meer deelnemers én begeleiders komen", stellen de twee vrienden. ,,We willen daarom een oproep doen aan alle kinderen van Liempde, Boxtel én omgeving om ook mee te doen. Want het is hartstikke belangrijk om veel geld in te zamelen."

PILLETJE

Dat het heel belangrijk is weten de vier kinderen uit ervaring. Allemaal hebben ze wel een familielid dat een bepaalde vorm van kanker heeft of inmiddels is genezen. ,,Het heeft in mijn familie gespeeld dus ik weet hoe het is", vertelt Margo. En ook voor Ruud was dat de reden om mee te doen aan de kinderloop. ,,Het is een vreselijke ziekte en ik wil graag mijn steentje bijdragen om geld in te zamelen voor onderzoek. Misschien ontdekken ze dankzij mijn euro's wel een medicijn tegen kanker. Het zou geweldig zijn als het makkelijker te genezen is. Gewoon een pilletje en dat je dan weer beter bent."

Manon vindt het belangrijk om iets voor andere mensen te doen. ,,Zo kunnen we zieke volwassenen en kinderen een beetje helpen. Het is fijn om iets te kunnen doen voor iemand, al is het maar iets kleins." Jurre vult aan: ,,Ik wil me graag inzetten voor anderen. Het is toch mooi dat we dat met de kinderloop kunnen doen?"

24 MINUTEN

Oudere jeugd mag meedoen aan de grote loop die 24 uur duurt. Het ging juist om de groep die daar nét buiten valt maar wel graag wil meelopen. De vier Liempdse kinderen zitten bijna allemaal in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs, alleen Jurre zit op de basisschool en wordt volgend jaar een brugklasser. De Oversteek in Liempde heeft zich gemeld bij de organisatie en gaat zelf de inschrijving voor kinderen regelen. Het viertal hoopt dat oudere jongeren én kinderen uit Boxtel en omgeving zich massaal zullen aanmelden. ,,Het is maar 24 minuten", zegt Ruud. Margo: ,,Die tijd moet iedereen toch wel vrij kunnen maken?"

De volwassenen lopen gedurende 24 uur een ronde van 400 meter. Als de Kinderloop ook aansluit, wordt het parkoers groter gemaakt. ,,Anders zijn er te veel mensen tegelijk en dan wordt het wel heel druk", stelt Jurre. Ruud vult aan: ,,We hebben nog niet getraind, maar we sporten allemaal én lopen veel op school. Die 24 minuten zijn vast zó om."

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen wil het viertal spulletjes gaan verkopen. De twee meiden zien het wel zitten om cakejes te bakken en deze mooi te versieren. Ook door het doen van karweitjes hopen de kinderen geld bij elkaar te krijgen. En natuurlijk is ook sponsoring een optie. ,,Ik ga wat mensen vragen om mij te sponsoren voor elke ronde die ik loop", legt Manon uit. En ook de andere drie vinden dat een goed plan. ,,Hoe meer geld voor onderzoek en medicatie er is, hoe beter."

AANMELDEN

Al veel teams uit Liempde en Boxtel hebben zich opgegeven voor Samenloop voor Hoop. En degenen die niet meewandelen hebben een andere rol. Zo zijn er veel kraampjes waar spulletjes verkocht worden en zijn vrijwilligers op de been om alles in goede banen te leiden. Een omvangrijke klus...

De Kinderloop wordt gehouden op zondag 13 september van 11.00 tot 11.24 uur. De deelnemers wandelen in groepen van minimaal vijf kinderen én een begeleider. De teams mogen door de deelnemers zelf worden samengesteld met vriendjes, klasgenoten, neefjes en nichtjes of andere bekenden. Kinderen en jongeren van 4 tot en met 15 jaar kunnen zich aanmelden voor de Kinderloop via e-mailadres slvhliempde.kinderloop@gmail.com. Ook is de organisatie op zoek naar begeleiders. Het inschrijfgeld bedraagt twee euro per deelnemer. Leerlingen van basisschool De Oversteek kunnen zich op hun school aanmelden.