koen de kort opnieuw ambassadeur

Wielerfans lopen warm voor Liempds Tourspel

MARC CLEUTJENS

Met de start van de Tour de France in Utrecht in aantocht, gaat ook het Liempds Tourspel van start. Sinds het moment dat de rugnummers van alle renners bekend zijn, kunnen wielerfans hun formulieren invullen en afleveren bij café De Durpsherberg in Liempde. Wielrenner Koen de Kort is de ambassadeur van het spel dat ook dit jaar geld bijeenbrengt voor twee goede lokale doelen.

Ambassadeur De Kort vulde maandagmiddag op het terras bij De Durpsherberg als eerste het deelnameformulier in voor het extra Tourspel. De inmiddels door de wol geverfde wielrenner tekende voor een 88ste plaats in het eindklassement. ,,Ik ben door de jaren heen een betere klimmer geworden. Daarom schaal ik mezelf wat hoger in dan in andere jaren", liet De Kort lachend weten tijdens de perspresentatie van het Liempds Tourspel.

De Liempdenaar ging behalve over de komende Ronde van Frankrijk en de doelen van zijn ploeg Giant-Alcepin ook in op het boek dat hij samen met journalist Thomas Sijtsma gaat schrijven. De publicatie verschijnt begin volgend jaar bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. ,,Het boek komt uit in maart, voorafgaand aan de grote klassiekers", aldus De Kort. ,,De nadruk komt te liggen op mijn ervaringen tijdens deze Tour de France, maar de auteur heeft bijvoorbeeld ook mijn ouders en andere betrokkenen gesproken om een goed beeld te krijgen van mij."

OPBRENGST

Het Liempds Tourspel wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Stichting Woudbloem Liempde tekent voor de organisatie en maakte enkele maanden geleden bekend dat de opbrengst van het spel dit jaar ten goede komt aan de Stichting BOL en de Samenloop voor Hoop Liempde.

BOL wil in dienstencentrum De Kloosterhof het restaurant uitbreiden en gezellig aankleden. Hier kunnen Liempdse ouderen driemaal per week terecht voor een warme maaltijd. ,,Vanaf september wordt dit aanbod zelfs uitgebreid tot vijf maal per week", aldus voorzitter Willy van Zuijlen van Woudbloem. ,,Het Tourspel Liempde wil graag bijdragen aan deze uitbreiding."

De Samenloop voor Hoop in Liempde is een eenmalig evenement dat 12 en 13 september in Liempde wordt gehouden. ,,Met name de speciale Liempdse verwendag sprak ons erg aan" zegt Van Zuijlen. ,,Als organisatoren van het Tourspel willen we juist voor dat deel in het programma geld inzamelen."

ONLINE INSCHRIJVEN

Deelnemers aan het Tourspel Liempde kunnen dit jaar voor het eerst ook online inschrijven. Formulieren dienen overigens ook op papier ingeleverd te worden bij De Durpsherberg. Dat kan heden, donderdag 2 juli en morgen, vrijdag 3 juli tot middernacht. Daar dient tevens het inschrijfgeld contant betaald te worden, ook door deelnemers die digitaal inschrijven.

,,Het voordeel van de online inschrijving is dat deelnemers direct kunnen kiezen uit alle renners die ook daadwerkelijk aan de Tour de France deelnemen, met de juiste ploeg en de juiste rugnummers", zo legt voorzitter Van Zuijlen uit. ,,Voordeel voor de organisatie is dat wij niet alles met de hand meer hoeven in te voeren en dat wij dus ook geen fouten meer maken."

Het Liempds Tourspel eindigt zondag 26 juli, op de dag dat het peloton op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs. De prijsuitreiking is vanaf 20.30 uur in café De Durpsherberg.