De Boxtelse sportkampioenen van het jaar presenteren zich aan het publiek op het podium in de aula van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Gerard Schalkx).
De Boxtelse sportkampioenen van het jaar presenteren zich aan het publiek op het podium in de aula van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

BOXTELSE KAMPIOENEN GEHULDIGD IN JACOB-ROELANDSLYCEUM

Eerste sportgala verdient meer publiek

STEFAN LATIJNHOUWERS

De uitverkiezing van de (volwassen) sportkampioenen van Boxtel in de aula van het Jacob-Roelandslyceum groeide zaterdagavond uit tot een avondvullende show. De keuze om het evenement in de vorm van een sportgala te gieten bleek een schot in de roos. Hockeyinternational Jelle Galema en turnster Roos van Bommel werden zaterdagavond in de aula van het Jacob-Roelandslycum uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Minpuntje was het geringe aantal bezoekers dat op het gala was afgekomen.

De nieuwe opzet waar de Boxtelse Sportraad voor heeft gekozen smaakt duidelijk naar meer. Een enorme verbetering met de voorgaande edities voor de volwassen sporters, zeker de tijdrovende bijeenkomsten die jarenlang onder de titel 'Dag der Kampioenen' in de Boxtelse raadzaal plaatshadden en vooral bestonden uit het opnoemen van lange lijsten met kampioenen. Het eerste sportgala verdiende meer publiek, want sfeervol en onderhoudend was het wel degelijk. Met dank aan de voortreffelijke en swingende muzikale opluistering van de Aggemarvanhuisaf Band en de professionele lichtshow.

Behalve de grootste blikvangers Galema en Van Bommel werden ook de andere sportkampioenen uitbundig toegejuicht. Sporttrainer van het jaar Ingrid de Cort (gymnastiekvereniging Tabitta), sportvrijwilliger Nial Caroll (rugbyclub Ducks), de vrouwenploeg van handbalvereniging HCB '92 (sportteam van het jaar) en de sportjunioren turnster Puck van Weert van Tabitta en Dinand Verhoeven van taekwondoschool Dekker konden ook rekenen op een ovatie van de weinige, maar enthousiaste bezoekers.

Spreekstalmeester Kees Berkelmans en zijn 'assistenten' wethouder Herman van Wanrooij en hockeycoach Eric Verboom zorgden met ludieke interviews met de Boxtelse kampioenen en humoristische opmerkingen voor veel leven in de brouwerij. Ook parasailer Huub Coumans - samen met Galema genomineerd voor de titel sportman van het jaar - was op dreef. Op de vraag of schermvliegen een gevaarlijke sport is, liet de meervoudig Nederlands kampioen weten dat getrouwd zijn veel erger is. Toen Verboom vroeg of Coumans 'een beetje' kan hockeyen volgde opnieuw een rake opmerking: ,,Met een knuppel rammen kan iedereen", aldus de Boxtelaar.

DANKWOORD

Sportman van het jaar Galema liet tijdens zijn dankwoord weten onder de indruk te zijn van het palmares van Coumans. ,,Zoveel titels als Huub behaald heeft, zal ik niet snel in de wacht slepen", zei de oud-speler van MEP, die met zijn club Oranje Zwart uit Eindhoven dit jaar beslag legde op de Euro Hockey League en de landstitel. Galema bedankte zijn oude leermeester Verboom en andere MEP-trainers voor hun wijze lessen. ,,Ik weet dat ik geen makkelijke jongen ben, dat ben ik overigens nog steeds niet. Maar ik ben dankbaar voor wat zij mij geleerd hebben. Mede daarom ben ik zover gekomen en sta ik hier nu als sportman van het jaar."

Bij de vrouwen waren eveneens twee nominaties, waaronder taekwondoka Jolijn van Eisden, die vorig jaar tot sportvrouw van Boxtel werd gekroond. Het was echter Van Bommel die met de eer ging strijken. Zij beleefde een topjaar als senior bij Tabitta en haalde als deelnemer aan een regiokampioenschap goud op de onderdelen brug en vloer. Tijdens het Nederlands kampioenschap won ze verrassend een bronzen medaille waarmee ze haar turncarrière afsloot. ,,De reden dat ik er een punt achter heb gezet, is dat ik het te druk heb met allerlei zaken, waaronder mijn opleiding Speco Sport & Marketing/Management in Tilburg", zei Van Bommel. ,,Maar ik ben op mijn hoogtepunt gestopt."

FOTO BOVEN: De Boxtelse sportkampioenen van het jaar presenteren zich aan het publiek op het podium in de aula van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Gerard Schalkx).

De genomineerden voor de categorie sportvrijwilliger van het jaar: winnaar Nial Caroll (links), Adrie van Abeelen en Stanley Portier. (Foto: Gerard Schalkx).