Bram en Babet Evraerts brengen voor het laatst hun speelgoed terug en bekijken alvast want ze volgende week, zaterdag 4 juli,  willen kopen. (Foto: Peter de Koning).
Bram en Babet Evraerts brengen voor het laatst hun speelgoed terug en bekijken alvast want ze volgende week, zaterdag 4 juli, willen kopen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LAATSTE DAGEN 'DE EENDENKRING' BOVEN BIBLIOTHEEK BOXTEL

'Héél jammer dat speel-o-theek sluit'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Om nu te zeggen dat de stemming op de eerste verdieping van de bibliotheekvestiging aan de Burgakker in Boxtel zaterdagmorgen bedroefd was, gaat te ver. Maar de bestuursleden Ineke Marcelis, Maria de Kroon en Germaine van Meersbergen betreuren het zeker dat ze genoodzaakt zijn om de deuren van speel-o-theek De Eendenkring na 25 jaar voorgoed te sluiten. Nog twee verkoopdagen op de zaterdagen 4 en 11 juli - voor de leden en alle andere belangstellenden - en dat is écht over met de kindvriendelijke voorziening.

,,Nee, aan de subsidie van de gemeente lag het zeker niet. Daar zijn we heel tevreden over", aldus voorzitter Marcelis. ,,Het probleem zit 'm vooral in de onderbezetting. We kunnen maar terugvallen op een handjevol vrijwilligers, die bovendien niet elke week beschikbaar zijn. En voor die paar openingsuren op zaterdag moet je minstens met z'n tweeën zijn om alles in goede banen te leiden en de mensen zo goed mogelijk te helpen. We hebben de bezoekers van de speel-o-theek gevraagd of zij ons uit de brand wilden helpen, maar daar is helaas niets concreets uit voortgekomen."

TIJDROVENDE KLUS

Afgelopen zaterdag konden de klanten van de Boxtelse speel-o-theek voor de laatste keer al het geleende speelgoed voor kinderen van 0 tot ongeveer 10 jaar inleveren. De drie bestuursleden, tevens drie van de zes actieve vrijwilligers, benadrukten dat de geleende speelgoedartikelen en puzzels elke keer weer heel goed nageteld en geïnventariseerd moesten worden. ,,Het is natuurlijk belangrijk dat niets verloren raakt", vertelt penningmeester De Kroon. ,,Een precies en vooral tijdrovend klusje. Wil je ervoor zorgen dat de andere klanten niet te lang moeten wachten, dan kun je het zeker niet alleen af."

Marcelis vult aan: ,,We zijn echt niet over een nacht ijs gegaan voordat we de knoop doorgehakt hebben. We zitten hier al anderhalf tot twee jaar tegenaan te hikken. Even zag het er nog goed uit toen we een tijdje konden beschikken over genoeg vrijwilligers, tot een paar dames er gelijktijdig mee ophield. Toen waren we weer terug bij af. We hebben het nog lang kunnen uitstellen, maar uiteindelijk toch besloten om te stoppen met de speel-o-theek."

Marcelis steekt niet onder stoelen of banken dat het een moeilijke beslissing was. ,,Ik hoorde dat de speel-o-theek in Sint-Michielsgestel ook dicht gaat. Dat betekent dat de Boxtelaren die speelgoed willen lenen niet meer in de buurt terecht kunnen, al is er nog wel een soortgelijke voorziening in Best", zegt de voorzitter. ,,Maar jammer blijft het. Zelf ben ik als vrijwilliger begonnen in 1996. De eerste jaren konden de mensen speelgoedjes ophalen bij iemand aan huis, daarbij in een lokaal van basisschool De Vorsenpoel, vervolgens in een ruimte van brede school De Wilgenbroek en de laatste jaren hier op de eerste verdieping van de bibliotheek. Het was niet alleen heel leuk en dankbaar werk, maar ook onderling klikte het heel goed tussen de medewerkers. Ook de omgang met de bezoekers heb ik altijd als heel plezierig ervaren. Het was vooral ook een sociaal gebeuren, waarbij je met veel mensen in contact kwam. Dat aspect ga ik zeker missen. "

MOOIE POP

Niet alleen de vrijwilligers vinden het jammer dat de speel-o-theek gaat sluiten, ook de klanten zien de voorziening met lede ogen verdwijnen, zoals Bas Hazenberg, vader van de anderhalf jaar oude Fenne. ,,We kwamen hier één keer in de drie weken om speelgoed te lenen voor haar. Echt ideaal. En Fenne speelde echt overal mee", zegt Hazenberg.

Hij vervolgt: ,, Echt héél jammer dat deze service verloren gaat voor Boxtel. Al hebben de leden van de speel-o-theek komende zaterdag 4 juli nog de kans om wat spulletjes hier te kopen. Daar zullen we zeker gebruik van maken. Ik denk dat ik Fenne nog ga verwennen met een mooie pop."

FOTO BOVEN: Bram en Babet Evraerts brengen voor het laatst hun speelgoed terug en bekijken alvast want ze volgende week, zaterdag 4 juli, willen kopen. (Foto: Peter de Koning).        

De familie De Laat was een van de trouwe bezoekers van De Eendenkring. In 2005 werden ze gehuldigd omdat ze tien jaar op rij speelgoed hadden geleend. (Archieffoto Brabants Centrum).