Zicht op net kunstwerk Aquarelle II
Zicht op net kunstwerk Aquarelle II Foto: Huub Thorissen

KUNST OP STAPEL: AQUARELLE II

Aquarel van berken in de kasteelgracht

HUUB THORISSEN

Op verzoek van en in samenwerking met de Assumptie-stichting, die kasteel Stapelen beheert en exploiteert, heeft de Kunststichting Boxtel vijftien professionele kunstenaars geselecteerd om werk te laten zien in park Stapelen. Het moet een twee jaarlijks terugkerend evenement worden. In een uitgebreide artikelenserie stelt beeldend kunstenaar en bestuurslid Huub Thorissen de kunstwerken voor aan de lezers van Brabants Centrum. Vandaag: Aquarelle II van Annemie Bogaerts.

De titel van het werk van de kunstenares verwijst naar aquarellen die gemaakt zijn in de zogenaamde nat-in-nat techniek op aquarelpapier met waterverf. Een moeilijke maar boeiende techniek, waarbij snel beslissingen moeten worden genomen.

Het eindresultaat ervan is geheel anders dan men in gedachte had, omdat aquarelleren een onvoorspelbare techniek is. De berkenstammetjes vormen hier puntdaken die elkaars spiegelbeeld zijn. Nog een keer een weerspiegeling van de kasteeltorens in dezelfde gracht.

DERDE MACHT

Wiskundig gezegd is het een spiegeling in de derde macht. Bij de tewaterlating van de installatie van de aaneengeschakelde berkenstammen verloor Annemarie haar evenwicht en kwam ze onbedoeld half in het water terecht. Je moet er wat voor over hebben zei ze toen...

Volgens Thorissen is een kunstwerk als een spiegel. ,,Kijk er boos naar, en het kijkt boos naar je terug; glimlach, en het glimlacht ook." De foto geeft een blik vanuit het kasteelraam op de gracht die rondom het idyllisch gelegen kasteel Stapelen ligt. ,,Het is kijken, verbinden, kiezen, hakken, sorteren, schikken, spiegelen, schakelen...", zo zegt kunstenares Bogaerts.

De manifestatie Kunst op Stapel is gratis toegankelijk en tot eind september dagelijks te bezichtigen. In de toegangspoort van het kasteel liggen routes met een toelichting. Die zijn ook verkrijgbaar in het VVV-kantoor aan de Markt in Boxtel.

FOTO ONDER: Opname van de installatie 'Aquarelle II' van beeldend kunstenares Annemie Bogaerts, drijvend in de kasteelgracht van Stapelen. De foto is gemaakt vanuit een van de kasteeltorentjes en laat de weerspiegeling zien. (Foto: Huub Thorissen).