Maarten Koelink bespeelt het Verschueren-orgel in de voormalige Heilig Hartkerk, in aanwezigheid van Eric Schoones (links) en Dik Bol. Het drietal houdt tijdens Open Monumentendag een open podium  voor muzikaal talent. (Foto: Peter de Koning).
Maarten Koelink bespeelt het Verschueren-orgel in de voormalige Heilig Hartkerk, in aanwezigheid van Eric Schoones (links) en Dik Bol. Het drietal houdt tijdens Open Monumentendag een open podium voor muzikaal talent. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MUZIKAAL TALENT WELKOM IN VOORMALIG KERKGEBOUW IN BOXTEL

Heilig Hartkerk podium op Open Monumentendag

MARC CLEUTJENS

Boxtel gaat stevig uitpakken tijdens de jaarlijkse Open Monumentendagen. Hoogtepunt belooft het open podium te worden dat zondag 13 september wordt gehouden in de voormalige Heilig Hartkerk. Muzikaal talent uit Boxtel krijgt in het monumentale gebouw de kans om voor een groot publiek op te treden, in een kerkgebouw dat bekend staat om haar prima akoestiek.

De zoektocht naar een nieuwe bestemming voor de kerk, die begin januari aan de eredienst werd onttrokken, inspireerde voorzitter Dik Bol van de Heemkundekring Boxtel om contact op te nemen met Sanne de Koning. Ze begeleidt de zoektocht naar een nieuwe functie voor het kerkgebouw en staat - net als het bestuur van de Heilig Hartparochie - open voor culturele initiatieven die in het rijksmonument gehouden kunnen worden.

JONG TALENT

Bol betrok muziekdocent Maarten Koelink van het Baanderherencollege en muziekpedagoog Eric Schoones van de DoMus Kamerconcerten bij het plan om de voormalige Heilig Hartkerk tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag open te stellen voor jonge muzikanten. ,,We willen het kerkgebouw optimaal inzetten om jong talent de kans te bieden om voor een groot publiek te spelen. Daarvoor gaan we alle basisscholen en de scholen voor voortgezet onderwijs benaderen", vertelt Bol.

Muziekdocent Koelink kan in elk geval putten uit een pool muzikale talenten van het Baanderherencollege. ,,Ze hebben laatst opgetreden tijdens ons festival Let's See Action en zullen ook op Open Monumentendag in de schijnwerpers staan." Muziekpedagoog Schoones weet zich verzekerd van de aanwezigheid van een aantal klassiek geschoolde muziekleerlingen. ,,Maar alle genres zijn welkom, ook pop en rock", zegt Schoones. ,,Zo maken we er een muzikaal feestje van."

PROFESSIONEEL

Het open podium wordt op een professionele manier ingericht. Zo neemt docent Koelink de geluidsapparatuur mee van het Baanderherencollege, zodat alle muzikanten op de juiste wijze hun muziek (elektronisch versterkt) ten gehore kunnen brengen. ,,Ook beginners zijn welkom", legt initiatiefnemer Bol uit. ,,We nodigen met name ook mensen uit zonder podiumervaring, zodat ze eens kunnen beleven hoe hun muziek klinkt als ze niet in de eigen huiskamer optreden."

Naast alle onderwijsinstellingen benaderen de drie kartrekkers van het open podium ook alle muziekdocenten die in de regio Boxtel actief zijn. Schoones: ,,We roepen ze allemaal op om hun leerlingen enthousiast te maken voor deze activiteit. We willen zoveel mogelijk talenten de kans bieden om tijdens een muzikale middag in de schijnwerpers te staan."

MEEDOEN

Belangstellenden die zondag 13 september willen meedoen aan het open podium, kunnen zich tot uiterlijk 5 september aanmelden bij de organisatoren. Ze moeten aangeven welk instrument ze bespelen, welke nummers vertolkt kunnen worden en hoe lang men kan optreden. Op basis van het aantal aanmeldingen wordt een programma samengesteld, dat gratis toegankelijk is.

Meedoen? Mail naar openpodiumboxtel@gmail.com of bel naar Maarten Koelink, telefoon 06-10 51 63 54 of Eric Schoones, telefoon 06-40 14 55 68.