Marimbaspeler Niels Meliefste (midden) heeft het muziekstuk gecomponeerd, dat tijdens African Beat on the Beach gespeeld zal worden door de Big Band Boxtel. Vorige week werd al flink gerepeteerd. (Foto: Peter de Koning).
Marimbaspeler Niels Meliefste (midden) heeft het muziekstuk gecomponeerd, dat tijdens African Beat on the Beach gespeeld zal worden door de Big Band Boxtel. Vorige week werd al flink gerepeteerd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VEELBELOVEND MUZIEKSPEKTAKEL: AFRICAN BEATS ON THE BEACH

Big Band Boxtel gaat zelfs zingen...

MARC CLEUTJENS

Niels Meliefste kwam en zag dat het goed was. De Big Band Boxtel repeteerde vorige week in de Tijberzaal van het Baanderherencollege het door hem gecomponeerde muziekstuk 'Djolof'. De vermaarde marimbaspeler is een van de bijzondere attracties van het evenement African Beats on the Beach, dat zaterdag 11 juli bij De Langspier in Boxtel wordt gehouden.

Marlies Hobbelen kent Meliefste nog van vroeger, toen ze samen speelden bij harmonie ONDA (Oefening Na De Arbeid) in Sint-Philipsland. Hij ontwikkelde zich tot een van de beste marimbaspelers van Nederland en Hobbelen vindt het een eer dat hij speciaal voor African Beats on the Beach een compositie heeft geschreven.

'Djolof' verwijst naar de roots of wortels die iedereen heeft. ,,Niels heeft de Afrikaanse, zeg maar Senegalese muziek proberen te vatten in het westerse muziek- of notenschrift", vertelt Hobbelen. ,,Een hele uitdaging voor de Big Band Boxtel hoor! Maar we werden erg enthousiast en zingen zelfs in het begin van de compositie."

Het optreden van Meliefste met zijn band belooft een van de hoogtepunten te worden van de derde editie van het strandconcert bij De Langspier. Na 'Sax on...' en 'Drums on...' is het nu tijd voor de Afrikaanse ritmes die op het strand van de recreatieplas aan de Molenwijkseweg zullen klinken. ,,We zijn trots dat Niels komt spelen en dat we samen zijn compositie mogen vertolken", stelt Hobbelen.

Het muziekprogramma bij De Langspier duurt van 14.00 tot ongeveer 20.00 uur en omvat gevarieerde optredens. Het spits wordt afgebeten door het blaasbandje en het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie. Nadat het harmonieorkest ook zelf heeft opgetreden, is de bühne beschikbaar voor zangkoor Carmida. De drumband van de Sint-Willibrordusfanfare uit Esch speelt daarna.

Na het hoofdprogramma - Big Band Boxtel en Niels Meliefste - treedt de Swanee Bridge Jazz Band op. Deze Boxtelse jazzband zal ook musiceren tijdens de barbecue waarvoor leden van de Gildenbondsharmonie en de Big Band Boxtel en andere belangstellenden zich kunnen aanmelden. Het muzikale slotstuk wordt vertolkt door gemengd koor Innovation uit Esch, dat vanaf 19.00 uur optreedt.

Bezoekers kunnen om 14.30, 15.30 en 16.30 uur deelnemen aan een djembé-workshop van Victor Sams die 45 minuten duurt. Meedoen kost vijf euro. Meer informatie en aanmelding via www.gildenbonds.nl. Daar is ook het complete programma van African Beats on the Beach te vinden.