Afbeelding
Foto: Peter de Koning

patronaat liempde verandert in huis én yogacentrum

Moderne woning in monumentaal jasje

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het was in februari 2013 dat Peter de Puit en zijn echtgenote Karin voor het eerst een kijkje namen in het voormalige patronaat aan de Keefheuvel in Liempde. Omdat Karin op zoek was naar een ruimte voor haar yogacentrum, had het paar belangstelling voor het pand uit 1882. De overige ruimtes wilden ze gaan verhuren. Maar toen hun binnenhuisarchitect en tevens goede vriend suggereerde dat ze er ook zelf zouden kunnen gaan wonen, was de knoop snel doorgehakt. Inmiddels woont het echtpaar met hun kinderen Maarten (10) en Imke (5) in het prachtig gerenoveerde patronaat.

Het pand aan de Keefheuvel was van 1882 tot begin twintigste eeuw in gebruik als school, nadien kreeg het de functie van parochiehuis. In de Tweede Wereldoorlog werd het patronaat volop gebruikt onder meer als gaarkeuken voor de Duitse bezetter en als keuken voor Engelse militairen. In de jaren zestig was het weer in gebruik als school en in 1968 opende de broers Nol en Jo van der Vleuten hun witgoed- en antiekzaak in het pand. Zo'n vijftien jaar geleden werd deze gesloten en het patronaat stond jarenlang leeg.

Eigenlijk zag Peter de Puit het niet zo zitten om er zelf te gaan wonen. Maar echtgenote Karin was meteen enthousiast toen hun vriend hen wees op alle mogelijkheden. ,,Als binnenhuisarchitect zag hij meteen wat er allemaal zou kunnen in dit pand", legt Peter uit. ,,Ik had wat moeite om door het vele werk heen te kijken. Maar toen hij schetsten liet zien en steeds enthousiaster raakte, sleepte hij mij daar ook in mee."

Het patronaat bestond volgens het echtpaar uit vier muren en een dak waar je bijna door naar buiten kon kijken. Binnenin stonden wel wat muren, maar feitelijk was het pand een grote open ruimte. ,,De shovel is naar binnen gegaan en heeft het helemaal leeggehaald", vertelt Karin. ,,Toen zijn we gaan opbouwen." Peter vult aan: ,,De monumentencommissie wilden graag dat we wat oude elementen zouden handhaven. Binnen zijn dat onder meer de oude balken, aan de buitenzijde is door het metselwerk en de raampartijen ook de oude sfeer nog te zien."

Vol trots laat het echtpaar de prachtige woning zien. Niets doet maar denken aan de tijd van de witgoedzaak. De lichte inrichting geeft het huis een moderne uitstraling. ,,We zijn er nog elke dag heel gelukkig mee", vertelt Peter. ,,Ook de kinderen vinden het prachtig, deels vanwege de oude geschiedenis én natuurlijk de ruimte die er is om lekker te spelen." Karin is in haar nopjes met de mooie yogaruimte die op de begane grond is gevestigd. ,,Ik heb nu eindelijk genoeg plek en kan ook nog doorgroeien", zegt ze enthousiast.

Op de begane grond zijn het yogacentrum, de slaapkamers en een woonkamer gesitueerd. Ook is er een patio. Een verdieping hoger is de keuken, speelkamer en kantoorhoek. Maar de grootste verrassing is het prachtige dakterras. ,,We wilden een buitenruimte, dat was een must", vertelt Karin. Peter besluit: ,,We genieten hier nog elke dag. Dit is een stap waar we nooit spijt van gaan krijgen."

OP DE FOTO: Het monumentale pand aan de Keefheuvel in Liempde - bekend als de witgoedzaak van Nol en Jo van der Vleuten én als patronaat - is grondig gerenoveerd. (Foto: Peter de Koning).

De oude balken zijn bewaard gebleven en passen goed bij de moderne en open inrichting van het gerenoveerde pand. Deze verdieping was er vroeger niet en is voor het gezin De Puit gemaakt. (Foto: Peter de Koning).