De cabaretiers van Jeroens Clan uit Best vermaken het publiek in de tuin van de familie Van der Vleuten. (Foto's: Gerard Schalkx).
De cabaretiers van Jeroens Clan uit Best vermaken het publiek in de tuin van de familie Van der Vleuten. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

EERSTE CULTUREEL HUISKAMERFESTIVAL KRIJGT VERVOLG

Live in Liempde nu al legendarisch...

Met een grote fles Bacardi wordt Lieke Faber na afloop van de vierde voorstelling van 'Anders' verrast door de twee hoofdrolspelers. Judith Van Damme en Nick Oudejans schitterden in de klompenmakerij van Ad Traa in een door Lieke geschreven en geregisseerde eenakter die zich afspeelde tussen de machines en houtkrullen.

Als een van de zes organisatoren van Live in Liempde - naast Lieke zijn dat Karin van den Broek, William van Houtum, Trees van Nunen, Arjan Terlouw en Judith Terlouw - weet de Liempdse het zeker: ,,Live in Liempde krijgt een vervolg. Omdat ik zelf als regisseur hier moest zijn, heb ik van de andere voorstellingen niets gezien. Maar op basis van alle positieve reacties, staat wel vast dat we doorgaan."

MIX

Een klein halfjaar geleden werd stukje bij beetje onthuld wat Live in Liempde zou worden: een cultureel huiskamerfestival dat het publiek op vier bijzondere locaties vier voorstellingen zou bieden. De mix van toneel, cabaret en tweemaal muziek was perfect en maakte dat het festival zich nu al legendarisch mag noemen.

Lieke regisseerde een eenakter die zich afspeelde in de Liempdse klompenmakerij waar Nick Oudejans de rol van directeur speelde en driemaal op andere wijze in contact kwam met dezelfde vrouw, gespeeld door Judith Van Damme. Daarbij speelde steeds de vraag of de vrouw alleen in zijn dromen bestond of echt in de werkplaats present was.

,,Het was best lastig om het stuk vier keer te spelen, maar ik ben dat op zich wel gewend omdat ik ook bij Boxtheater speelde en locatietoneel helemaal mijn ding is", vertelde Nick na afloop. ,,Het was hard werken, maar ik houd ervan om typetjes te spelen en kom mijn improvisatietalent helemaal kwijt in deze rol", zei Judith.

Dat het publiek soms wat rumoerig was - regisseur Lieke sprak gekscherend van 'baldadig' - vonden Nick en Judith niet zo'n probleem. ,,Op de goede momenten werd men stil. En het feit dat er respons komt, is het teken dat de voorstelling uitnodigt tot interactie", lachte Nick.

SINTERKLAAS

De Boxtelse zanger-gitarist Harry Hendriks genoot met toetsenist Mike Roelofs van het decor waarin hij vier keer een halfuurtje 'One Trick Pony' mocht spelen. Liedjes van Paul Simon dus, vertolkt in het prachtige bakhuis van Paul en Marion Smulders aan de Hogenbergseweg. ,,Mmm", genoot Harry handenwrijvend. ,,Als ik naar de setlist kijk, lijkt het wel Sinterklaas. Er staan zoveel mooie liedjes op die ik mag spelen."

Harry leverde met Mike een staaltje vakmanschap door zowel de funky liedjes als de kleine pareltjes van Paul Simons meesterwerk One Trick Pony te vertolken. De muzikant is enthousiast over de formule van Live in Liempde. ,,Het is genieten van de gezellige ambiance van het dorpse Liempde. Vier optredens achter elkaar? Nooit eerder gedaan, pittig, maar ook héél leuk!"

BLUES

Arjan en Judith Terlouw stelden hun appartement aan het Raadhuisplein ter beschikking voor het huiskamerfestival. ,,We organiseren regelmatig huiskamerconcerten, dus kennen het klappen van de zweep", grinnikte Arjan toen hij weer vijftig fijnproevers ontving om ze trakteren op een ingetogen optreden van het singer-songwritersduo Jeroen Kant en Matthijs Leeuwis. Luisterliedjes, maar soms ook onvervalste blues met een knipoog naar Robert Johnsons' Cross Road Blues.

De cabaretiers van Jeroens Clan uit Best bouwden een heus grappen- en grollenfeestje in de tuin van de familie Van der Vleuten aan de Oude Dijk. Heerlijke sketches en onderbroekenlol met typetjes dus, het kon allemaal bij Live in Liempde. Volgend seizoen keren ze terug in Podium Boxtel.

HEEMKUNDE

Aangekleed met een heemkundewandeling door de dorpskom, was Live in Liempde een heerlijke nieuwe loot aan de toch al zo dikke cultuurboom die Liempde is. Een verfrissend evenement dat ook bij een volgende editie moeiteloos tweehonderd liefhebbers op de been zal brengen. Mond-op-mondreclame zal misschien de vraag naar kaartjes beslist verder opstuwen.

Maar voor groei lijkt Live in Liempde niet bedoeld. De kracht zit in de huiselijkheid, het drankje vooraf en de maaltijd aan het slot waarbij ook de artiesten aanschuiven. Zoiets kan alleen in Liempde...

Hele mooie liedjes klonken in de huiskamer van Arjan en Judith Terlouw aan het Raadhuisplein. Liedjes van Jeroen Kant (links) en Mathijs Leeuwis.
Harry Hendriks en Mike Roelofs spelen Paul Simons 'One Trick Pony'.
Bij klompenmakerij Traa trakteert men op Klumpkesbrood...
Nick Oudejans en Judith Van Damme spelen de eenakter Anders.
Smullen met de gezonde hapjes van Stan Schoenmakers' OKE Kookpunt. Traktatie bij Live in Liempde...