Opname van het plan Zonnegolven vanuit de hijskraan van Stam + De Koning. (Foto: Peter de Koning).
Opname van het plan Zonnegolven vanuit de hijskraan van Stam + De Koning. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SINT-JOSEPH: 'BOUWSTROOM IN BOXTEL OP GANG HOUDEN'

Huurders in de rij voor Zonnegolven

MARC CLEUTJENS

Met het plaatsen van het laatste dakpaneel hebben directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph en wethouder Peter van de Wiel symbolisch het bereiken van het hoogste punt in duurzame woonwijk Zonnegolven gevierd. Gistermiddag ging het dak van de laatste van twintig huurhuizen dicht. De belangstelling voor de huurhuizen en voor de nog te bouwen koopwoningen is overstelpend.

De twintig huurhuizen worden in opdracht van Sint-Joseph gebouwd door de firma Stam + De Koning en zijn ontworpen door architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg. De bouwtijd is mede doordat gebruik wordt gemaakt van veel prefab-elementen kort; de huizen kunnen in een tijdsbestek van dertien tot vijftien weken opgetrokken worden. ,,De oplevering is daarom al voorzien in oktober, mede doordat in de bouwvak vier weken niet gewerkt wordt", aldus Dekker.

De directeur van Sint-Joseph is enthousiast over het eerste bouwplan dat de woonstichting in de wijk In Goede Aarde realiseert. ,,Het zijn bovendien de eerste nul-energiewoningen die we bouwen waarbij de elektriciteit volledig wordt opgewekt door zonnepanelen, die worden geleverd door de Energiecoöperatie Boxtel." Zodra de bewoners de sleutel in ontvangst hebben genomen, zal Sint-Joseph de huizen gaan beheren.

TOEWIJZING

Opvallend is de massale belangstelling die huurders van Sint-Joseph hebben getoond voor dit project. ,,De huizen zijn gewild", constateert Dekker. ,,Er waren huurders bij die al sinds 2001 staan ingeschreven en nu hun kans hebben gegrepen." Bij de toewijzing wordt rekening gehouden met de tijdsduur die men als woningzoekende staat ingeschreven. Veel huurders die nu reageerden, stonden al lang ingeschreven en hebben kennelijk gewacht op dit project. ,,Als we nóg twintig huizen hadden kunnen bouwen, hadden we die óók makkelijk verhuurd", aldus Dekker.

Met de animo voor de achttien koopwoningen die Stam + De Koning even verderop gaat bouwen in de wijk Zonnegolven, gaat het volgens vastgoedontwikkelaar Rob Thijssen al net zo voorspoedig. ,,Elf van de achttien huizen zijn verkocht, op de andere woningen rust al een optie. Opvallend was dat mensen massaal opteerden voor de vier hoekwoningen. Voor elk huis waren minstens vier gegadigden."

Directeur Hugo van Boxmeer van Stam + De Koning omschrijft het plan in Zonnegolven als een mooi project. ,,De aanlooptijd was langdurig; tien jaar geleden hadden we hier al een grondpositie. Toen eenmaal alle lichten op groen stonden en we mee konden gaan met de wens van Boxtel om ook huurhuizen te bouwen, konden we starten."

DE HOEVE

Als het aan directeur Dekker van Sint-Joseph ligt, blijft de woonstichting sociale huurwoningen realiseren. ,,Dat doen we bij voorkeur in deze prachtige wijk, waar nog wel wat plekjes te vinden zijn. Maar ook elders in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zien we genoeg mogelijkheden en hopen we snel aan de gang te gaan." Dat is volgens Dekker belangrijk om de bouwstroom op gang te houden.

Wethouder Van de Wiel kent de wensen van Sint-Joseph en gaf gistermiddag aan in nauw overleg te zijn met de woonstichting. Hij erkende dat de politiek heeft onderstreept dat er aandacht moet zijn én blijven voor sociale huurwoningen. ,,In de wijk In Goede Aarde zal het echter lastig worden omdat eigenlijk alleen plan De Hoeve nog niet is ingevuld. Daar is plaats voor ongeveer elf huizen, maar dat worden geen huurwoningen."

Wethouder Peter van de Wiel, directeur Rob Dekker van Sint-Joseph en directeur Hugo van Boxmeer van Stam + De Koning plaatsen het laatste dakpaneel op de huurwoningen in de wijk Zonnegolven. (Foto: Peter de Koning).