Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

evenement op 20 juni vormt aftrap van cultuuromslag

Boxtel krijgt nieuwe jas in andere tijd

Welke boodschap en huisstijl achter het nieuwe merk van de gemeente Boxtel schuilgaan, wordt op 20 juni uitgebreid bekendgemaakt, vertelt burgemeester Buijs. Duidelijk is dat er wat veranderingen gaan plaatsvinden. ,,We kunnen wel zeggen dat de gemeente een faciliterende rol moet innemen en inwoners vanaf de beginfase bij zaken moet betrekken, maar daarmee zijn we er nog niet. Natuurlijk wil je de tijd nemen om te bepalen welke positie je als gemeente hebt. De maatschappij loopt echter voor op ons en als gemeente moet je er korter op zitten. We zijn het aan onszelf én aan de gemeenschap verplicht om bij te blijven." Hij geeft aan dat inmiddels al verschillende veranderingen zijn ingezet, zoals de komst van flexwerkplekken in de organisatie. ,,Om de cultuuromslag te versnellen, hebben we gekozen voor nóg een middel: de komst van een merk waarmee we aangeven wie we willen zijn én wat we zijn. Als dit duidelijk is voor inwoners én de gemeentelijke organisatie, kunnen we hier ook naar handelen."

Nieuwe inwoners en partners van de gemeente Boxtel krijgen in de ochtend al een voorproefje van de merkpresentatie, zaterdag om 13.00 uur verzorgt burgemeester Buijs op de Markt een spectaculaire kick-off voor iedereen. Vervolgens wordt de presentatie ieder uur nog eens herhaald. ,,Sessies hebben uitgewezen dat Boxtel een eigen dynamiek kent en een eigen identiteit heeft. Dat hebben we samengevat in een nieuw merk. In een andere tijd heeft Boxtel een nieuwe jas nodig", legt Buijs uit. ,,Het wij- en zijgevoel moet verdwijnen. De gemeente en de gemeenschap moeten elkaar juist omarmen, want we werken met z'n allen aan Boxtel. Daarvoor moeten we een drempel over en stappen maken."

GEZELLIGHEID

Burgemeester Buijs noemt de kaders die de gemeente stelt als voorbeeld. ,,Waar voorheen een medewerker keek naar een idee en toetste aan het kader of dit kon worden uitgevoerd of niet, hoop ik nu meer op een aanjagende functie. Hierdoor denk je mee met inwoners en laat je zien wat wél mogelijk is in de ruimte van het kader. Met een andere houding kun je een


Strijden tegen

voedselverspilling

met Foodbattle

Mensen die graag eens willen deelnemen aan een wedstrijd tegen het Boxtelse college van B. en W. en de gemeenteraad, kunnen zich opgeven voor de Foodbattle van Lokale Agenda 21: een strijd tegen voedselverspilling tussen 31 augustus en 21 september.

Deelnemers geven zich op in groepen van maximaal drie personen en houden drie weken lang bij hoeveel voedsel ze 'verspillen'. Opgeven is tot 30 juni mogelijk door een e-mail te sturen naar judith.joosten@home.nl onder vermeldingen van namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en een groepsnaam.

heel eind komen. Als je elkaars rol respecteert, komt er iets te staan." De burgemeester benadrukt dat de Boxteldag niet alleen bedoeld is om mensen kennis te laten maken met de gemeente. ,,Natuurlijk willen we een podium bieden aan mensen om elkaar te ontmoeten op deze dag. Zo krijgen ze in het gemeentehuis een interactief kijkje in de keuken, spelen gemeenteraadsleden een speciaal raadsspel met de bezoekers, zodat duidelijk wordt wat de taak van gemeenteraadslid inhoudt. Verenigingen en instellingen staan op het informatieplein om inwoners te inspireren. Maar bij het evenement staat uiteraard ook gezelligheid centraal. Als ik het podiumprogramma zie, kan ik niet anders dan concluderen dat er zóveel kracht in deze gemeenschap zit. We leren heel veel van onze eigen inwoners. Zij vormden de inspiratie voor het nieuwe merk en gaven met name aan dat ze graag zelf dingen ondernemen. En als ze dan hulp nodig hebben, staan wij klaar om mee te werken. Zo komen we een stuk verder. Uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel en willen we allemaal het beste voor Boxtel."

FOTO BOVEN: Burgemeester Mark Buijs: ,,Met het nieuwe merk willen we aangeven wie én wat we zijn." (Foto: Peter de Koning).


Summer Fair Gemonde

In café en zaal De Schuif aan de Dorpsstraat wordt morgen, vrijdag 19 juni, tussen 18.00 en 22.00 uur een Summer Fair georganiseerd. Zo staan er kramen waar allerlei producten aan de man worden gebracht, zoals kleding, sieraden, verzorgingsproducten en baby- en peuterspullen. Ook zijn er een nagelstylise en masseuse aanwezig. Jerome Schoolderman van The Voice Kids treedt die avond op. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro, kinderen tot 12 jaar zijn gratis.