Harrie van Vreede vierde gisteren dat hij zestig jaar gildebroeder is.  (Foto: Peter de Koning).
Harrie van Vreede vierde gisteren dat hij zestig jaar gildebroeder is. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning.

HARRIE VAN VREEDE VIERT DIAMANTEN FEEST MET GILDEN UIT DE REGIO

Zestig jaar vendelier in hart en nieren

HENK VAN WEERT

Uit de hele regio traden gistermiddag vendeliers aan voor een huldeblijk aan hun leermeester. Boxtelaar Harrie van Vreede herdacht onlangs in zijn geboorteplaats dat hij zestig jaar geleden toetrad tot het plaatselijk gilde. Maar ook voor andere schuttersgilden maakte hij zich verdienstelijk als vendelinstructeur. In 1996 nam Van Vreede samen met twee anderen in zijn woonplaats het initiatief tot heroprichting van een gilde.

Enkele weken geleden werd Van Vreede door het gilde Sint-Barbara & Sint-Sebastiaan in Vught, samen met enkele andere jubilarissen, al gehuldigd tijdens een besloten bijeenkomst. Maar aangezien hij in zes decennia enorm veel contacten opbouwde met leden van andere gilden in de regio, besloot de onlangs 78 jaar geworden Boxtelaar zijn jubileum ook nog eens wat uitgebreider te vieren.

Daartoe nodigde hij iedereen uit die hij ooit het acrobatiek van het gildevendelen bijbracht. Het mondde uit in een gezellig samenzijn met Van Vreede die ruim twintig jaar geleden al voor zijn gildeverdiensten koninklijk werd onderscheiden.

Na afloop van de wekelijks seniorenwedstrijd voor kruisboogschutters van de Dommelgroep, waarvan Van Vreede jarenlang voorzitter was, kwam tal van gildeleden gistermiddag bijeen op het Essche Heike in Boxtel. Voor die locatie was gekozen omdat Van Vreede negentien jaar geleden mede de aanzet gaf tot de heroprichting van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. Dat benoemde de vendelier twee jaar geleden tot erelid.

KONINGINNEGROET

Een van de hoogtepunten van zijn carrière vormde de vendelgroet die Van Vreede tien jaar geleden bracht aan toenmalig koningin Beatrix. Dat was tijdens een werkbezoek aan de provincie Noord-Brabant, waarbij de vorstin ook de duurzame Boxtelse woonwijk In Goede Aarde officieel opende. Op een erg winderig voorplein bij het provinciehuis in 's-Hertogenbosch voerde Van Vreede een groep aan van 75 Brabantse vendeliers.

FOTO BOVEN: Harrie van Vreede vierde gisteren dat hij zestig jaar gildebroeder is. (Foto: Peter de Koning).