Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Bewoners missen onderbouwing noodzaak appartementen

Buurt kritisch over bouw bij Stapelen

De paters assumptionisten van kasteel Stapelen hebben plannen voor een nieuw woon- en zorgcomplex op de locatie aan de Prins Hendrikstraat waar voorheen de zusters oblaten woonden, plus op de plek van het vroegere garagebedrijf naast de zusters. Het zustershuis en het garagebedrijf worden hiervoor gesloopt. Volgens de buurtbewoners moet aan de kant van de Prins Hendrikstraat een blok van vier bouwlagen verrijzen voor het huisvesten van gehandicapten. Dit blok wordt ongeveer twaalf meter hoog. Een stuk erachter staan twee bouwblokken gepland van vijf bouwlagen met een totale hoogte van ongeveer vijftien meter. Deze twee blokken worden seniorenappartementen met een huur van 900 tot 1.200 euro per maand. Met de opbrengsten uit deze nieuwbouw kunnen de paters hun plannen bekostigen voor het nieuwe stadslandgoed (kasteelpark plus Dommelbimd) tussen het kasteel en de Eindhovenseweg. Diverse bronnen worden aangeboord om een en ander te kunnen bekostigen. Nieuwbouw is één van die bronnen.

,,We snappen dat er geld nodig is. Maar zorgen deze plannen voor het dekken van de kosten of leveren ze ook winst op?", vertelde Martin Schelle gisteravond namens de buurtbewoners. Hij legde uit dat een gebrek aan informatie veel twijfel zaait in de buurt: ,,Bij de paters en de architect hebben we een financiële onderbouwing opgevraagd die de noodzaak van de bouwplannen aantoont. Tot nu toe hebben we die nog niet gehad. Niet één tekening hebben we gezien. Veel is nog onduidelijk, we moeten onze informatie bij elkaar zoeken vanuit verschillende bronnen. Is dit het of komt er nog meer? Moet het zo hoog van de gemeente of willen de paters het zo? Bovendien vragen we ons af of Boxtel wel behoefte heeft aan seniorenappartementen in deze prijsklasse. Een onderbouwing van die behoefte kunnen we nergens vinden."

Overlast

Het is al langer bekend dat de paters een eenheid willen maken van het kasteelpark en het aangrenzende Dommelbimd-gebied. Ze willen de beleving van dit hele gebied vergroten door er een landgoed-achtig park van te maken met onder andere diverse kunstvormen. De buurtbewoners kunnen dat waarderen, maar vrezen ook overlast en toenemende onveiligheid door een groeiend aantal bezoekers en evenementen. ,,De historie van het park gaat overboord. Waar blijft de stilte die het park al zo lang kenmerkt? Hier dreigt een onevenredige aantasting van ruimtelijke en cultuurhistorische waarden", vinden zij. De bewoners vrezen toenemende parkeeroverlast in de Parallelweg-Zuid, de Prins Hendrikstraat en op het Albert Heijn-terrein. ,,Het staat hier nu al vol als er in het park iets te doen is. En de verkeersveiligheid in onze buurt staat al onder druk vanwege de Albert Heijn."

Vertegenwoordigers van diverse politieke partijen lieten zich gisteravond bijpraten en maakten gebruik van een rondleiding over het toekomstige bouwterrein. Zo wilden de buurtbewoners duidelijk maken welke impact een dergelijk bouwplan heeft. ,,Nu zie je nog hoge bomen, straks zie je de hoogbouw vanuit alle kanten, ook vanuit onze tuinen. We gaan woongenot en zonlicht verliezen", aldus de bewoners. Binnen nu en enkele maanden neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen voor park Stapelen. De bewoners hopen dat de lokale politiek de bedenkingen serieus meeneemt in de afwegingen. ,,Als u instemt met de ontwerpvisie is er geen weg meer terug waar het de uitvoering van de bouwplannen betreft."

FOTO BOVEN: Het zustershuis aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel. De paters assumptionisten hebben plannen dit gebouw en het voormalige garagebedrijf dat ernaast ligt, te slopen. (Foto: Peter de Koning).


Kastanjeboom bij
Villa Het Hof heeft
langste tijd gehad

Al bijna een eeuw lang vormt een majestueuze kastanjeboom voor Villa Het Hof aan de Rechterstraat een blikvanger in hartje Boxtel. Maar vorige week is een kapvergunning aangevraagd. De boom lijdt aan kastanjebloedingsziekte.

In een ingezonden brief attendeerde Willy Vonhögen in Brabants Centrum op de enorme zwammen onderaan de stam van de kastanje. De gemeente liet onderzoek verrichten en deskundigen van Pius Floris Boomverzorging kwamen tot de conclusie dat de levensverwachting gering was.

De majestueuze kastanjeboom bij de Zwaanse Brug is ziek. Er is een kapvergunning voor aangevraagd. De kenmerkende boom op het terras van Villa Het Hof is gedoemd te verdwijnen. (Foto: Henk van Weert).