Gemeente: 'verhuizing beste oplossing'

Bibliotheek op zoek naar winkelpand in centrum

MARIËLLE WIJFFELAARS

Bibliotheek De Meierij zoekt naar een nieuw onderkomen voor haar Boxtelse vestiging. De huidige locatie aan de Burgakker is te groot én kostbaar, zo blijkt uit een haalbaarheidsstudie van de bibliotheek en de gemeente Boxtel. Uit de drie mogelijke oplossingen komt verhuizing naar een pand in het centrum als beste én goedkoopste uit de bus.

In de studie zijn drie opties onderzocht: handhaving op de huidige locatie, verhuizing naar een andere locatie in het centrum of verhuizing naar mbo-opleiding SintLucas en Podium Boxtel. Het huidige onderkomen aan de Burgakker is echter veel te groot. Zeker nu speel-o-theek De Eendenkring over een paar weken de deuren sluit. Het zoeken van nieuwe huurders is tot op heden op niks uitgelopen en alleen voor de bibliotheek is het pand te kostbaar én te ruim.

TONNEN

Eerder werd al het idee gelanceerd om samen te gaan werken met SintLucas en Podium Boxtel. Er zijn veel gesprekken gevoerd en nog steeds heeft deze optie de voorkeur van de gemeente Boxtel. Echter, het aanpassen van het gebouw van SintLucas aan de Burgakker en het geschikt te maken voor de komst van de bibliotheek, is te kostbaar. Uit de haalbaarheidsstudie blijkt dat dit tonnen zou gaan kosten. ,,Het is ook nog steeds de voorkeur van bibliotheek De Meierij", licht directeur Marc Jacobs toe. ,,Maar het is gewoon té duur en daarmee niet realistisch. Zeker niet in deze tijd van bezuinigingen en economische malaise."

Een verhuizing naar een nieuwe locatie ligt volgens Jacobs meer voor de hand. Er wordt al gekeken naar leegstaande panden in het Boxtelse centrum waar de bibliotheek zich zou kunnen gaan vestigen. Maar die nieuwe ruimte moet wél aan een aantal eisen voldoen. ,,We hebben minimaal 550 vierkante meter nodig", vertelt de directeur van bibliotheek De Meierij. ,,Er staat veel leeg in Boxtel; het aanbod is groot. Maar we moeten eerst met de gemeente in overleg en een beslissing nemen over de te zetten stappen. Uiteindelijk zal het wel uitdraaien op verhuizen en ik verwacht dat dat begin 2016 zal zijn."

VERSTERKING

Volgens Jacobs zou een winkelpand in hartje Boxtel het meest geschikt zijn. Hij ziet het als een versterking van het centrum én verwacht veel aanloop. ,,De bibliotheek op een mooie plek in Boxtel kan een publiekstrekker zijn. Bezoekers van de bibliotheek komen door het centrum en schieten ook even een winkel in. Het vult elkaar goed aan."

Bibliotheek De Meierij en de gemeente Boxtel willen op korte termijn een beslissing nemen over de toekomst van de bibliotheek.