Tal van activiteiten kunnen de Croonpassage attractiever maken, zoals kunstmanifestatie Local Heroes van Jules van den Langenberg, die vorig jaar veel publiek op de been bracht. (Foto: Peter de Koning).
Tal van activiteiten kunnen de Croonpassage attractiever maken, zoals kunstmanifestatie Local Heroes van Jules van den Langenberg, die vorig jaar veel publiek op de been bracht. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CDA: VERHUISSUBSIDIE VOOR CENTRUMONDERNEMERS

'Winkelachtje nog geen automatisme'

De CDA-fractie in de gemeenteraad is bezorgd over de looproute voor winkelend publiek in hartje Boxtel. Het 'winkelachtje' dat had moeten ontstaan met de opening van de Croonpassage is in de ogen van het CDA nog lang geen automatisme. Bovendien lijkt de leegloop van de Stationsstraat volgens de fractie onstuitbaar en kunnen winkeliers daar het hoofd amper boven water houden. ,,Winkeliers moeten geholpen worden."

Het CDA geeft bij monde van fractievoorzitter Hélène van As en de raadsleden Vera Brouns en Kübrâ Atalay aan dat in het centrum van Boxtel 'mooie initiatieven' worden ontplooid, zoals de aanleg van de cultuurhistorische as STA-P. In een brief aan het college van B. en W. pleiten de christen-democraten voor een verhuissubsidie die winkeliers in het centrum moet ondersteunen als ze willen verkassen naar een plek aan het 'winkelachtje'. Ook een onkostenvergoeding zou wenselijk zijn, zodat ondernemers niet alle verhuis- en inrichtingskosten voor hun rekening hoeven nemen.

Het CDA wil weten of de gemeente bereid is om pandeigenaren te helpen die in financiële problemen komen omdat ze hun winkel niet meer verhuurd krijgen. ,,Helpt de gemeente bij het versneld verlenen van vergunningen voor het ombouwen van een winkel buiten het kernwinkelgebied naar een woon- of kantoorbestemming?" De fractie is benieuwd of de gemeente een stimulerende rol op dit vlak speelt. Ook wil het CDA weten of de aankleding van het winkelgebied verbeterd wordt. ,,Er zijn mooie ideeën waarvoor met weinig middelen heel veel kan gebeuren. Wat gebeurt er op korte termijn om deze route aantrekkelijker te maken?"

Het 'winkelachtje' is voor het CDA een bron van zorg, vooral omdat de Croonpassage volgens de fractie 'nog niet voor iedereen een automatisme is'. ,,Deze route moet duidelijker aangegeven worden. mensen moeten uitgenodigd worden om dit achtje te lopen. Tijdens de vrijdagmarkt wordt het zicht op de toegang van de Croonpassage door de kramen zelfs geheel ontnomen."