Wethouder Herman van Wanrooij (midden) geeft op een kaart aan welke verkeerssituaties hij het gevaarlijkst vindt. (Foto: Gerard Schalkx).
Wethouder Herman van Wanrooij (midden) geeft op een kaart aan welke verkeerssituaties hij het gevaarlijkst vindt. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

actiedag op boxtelse markt voor campagne 'nul verkeersdoden brabant'

'Verkeer is sneller én hufteriger dan vroeger'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Senioren staan dit jaar centraal in de provinciale campagne Nul Verkeersdoden Brabant. Reden voor de KBO Boxtel en KBO Liempde om een actiedag te organiseren op de Markt in Boxtel. Gisteren was er van alles te doen rond het thema verkeersveiligheid. Bezoekers namen een kijkje in een vrachtwagen, kregen voorlichting, deden mee aan een verkeersquiz én maakten een testritje met een scootmobiel of elektrische fiets.

De kersverse gedeputeerde Christophe van der Maat - drie weken geleden werd hij geïnstalleerd - kwam naar Boxtel en bracht een bezoek aan de actiedag. Hij stelde dat de campagne heel belangrijk is om mensen alert te maken op de gevaarlijke verkeerssituaties die kunnen ontstaan op de weg. ,,Mijn schoonmoeder heeft een elektrische fiets en die gaat behoorlijk hard. Ik heb hem wel eens op de zogenaamde 'hazen-stand' gezet en die fiets haalde makkelijk de dertig kilometer per uur. Ongelooflijk."

SERIEUZE DAG

,,Het verkeer is behoorlijk veranderd. Het gaat allemaal sneller, er is meer hufterig gedrag en er zijn nieuwe vervoersmiddelen", meldde de Boxtelse wethouder Herman van Wanrooij. ,,En met ouderen is helemaal niks mis, maar de coördinatie is vaak wat minder. En dan gaat het weleens mis..." Elk jaar besteedt de provincie aandacht aan de campagne, deze keer met extra aandacht voor senioren. De reden? Ouderen zijn relatief vaak betrokken bij ongevallen en lopen vaker letsel op. Tijdens de actiedag werd er vooral besproken waar ouderen op kunnen letten. Van Wanrooij: ,,Het is een serieuze dag, maar het mag óók leuk zijn. Laten we er ook van genieten."

Voorzitster Sina van Alphen van KBO Boxtel werd door gedeputeerde Van der Maat in de bloemetjes gezet. Ook ontving ze de zogeheten 'beste project-bokaal'. ,,Dat er een hele actiedag is georganiseerd in Boxtel, is een prachtig initiatief. Er is van alles te doen en er is aandacht voor álle onderdelen van verkeer die voor ouderen van belang zijn."

Bij de stand van de Fietsersbond mocht wethouder Van Wanrooij aangeven welke verkeerspunten in Boxtel hij het gevaarlijkst vindt. Zonder aarzelen koos hij voor de oversteekplaats op de kruising van de Dr. de Brouwerlaan en de Hendrik Verheeslaan. Op deze locatie gaat de gemeente een verkeersdrempel aanleggen om het veiliger te maken. KBO-voorzitster Van Alphen noemde de oversteekplaats bij De La Salle een van de gevaarlijkste punten.

SCOOTMOBIEL

Autorijschool Steenbakkers kwam met een vrachtwagen naar de Markt. Hier konden bezoekers in plaats nemen en zo ontdekken wat een chauffeur wel of niet ziet in de dode hoek. En dat bleek minder dan ze hadden verwacht.... ,,Als je er precies naast staat in een scootmobiel of op de fiets, zien ze écht niks", vertelde een vrouw geschrokken. ,,Ik ga dus nooit meer naast een vrachtwagen staan, zelfs met een dode hoekspiegel is het niet te zien."

Van der Maat en Van Wanrooij werden uitgedaagd om plaatst te nemen in een scootmobiel en een rondje te rijden. Ze moesten onder meer slalommen, een stoepje op en achteruit rijden. De gedeputeerde bleek hier meer bedreven in dan de wethouder. ,,Maar hij heeft een beetje vals gespeeld", stelde Van Wanrooij. De twee zijn overigens beide geslaagd...

Afbeelding