wél geld voor boek en cultuurproject

Boxtel wijst aanvraag van De Groene Poort af

Oertijdmuseum De Groene Poort vroeg de gemeente Boxtel om een structurele subsidie van 60.000 euro per jaar om een conservator aan te nemen die gespecialiseerd is in geologie en paleontologie. Boxtel stelt dat de aanvraag gericht is op personeel en niet op activiteiten, waardoor ze heeft besloten de aanvraag af te wijzen.

Directeur René Fraaije van De Groene Poort laat in de aanvraag weten dat het museum aan de Bosscheweg in een aantal stappen wil groeien naar een bezoekersaantal van 100.000 mensen per jaar. Verbetering van de toegankelijkheid van de collectie is één van die maatregelen. Dat houdt in dat een aantal collectie-items nader geregistreerd moet worden. ,,Dat is iets waar de directeur, als enige deskundige, en zijn handjevol collectievrijwilligers onvoldoende voortgang in kan boeken", zo is te lezen in de aanvraag van De Groene Poort. ,,Daarnaast is in 2014 een nieuwe wereldwijd toegankelijke collectiedatabase in ontwikkeling genomen die onder deskundige leiding de komende jaren voltooid moet worden. Verder zal het museum op het vlak van onderzoek en tentoonstellingen nog beter zichtbaar moeten worden in de museumwereld en voor de wetenschap. De unieke collectie moet meer zichtbaar worden en door middel van deskundig verwerving- en aankoopbeleid evenwichtig worden uitgebreid. Een conservator wordt daarin node gemist, bij gebrek aan voldoende budget."

beoordelingsmoment

Vier keer per jaar beoordeelt de gemeente Boxtel subsidieverzoeken op het gebied van kunst en cultuur. Het tweede 'beoordelingsmoment' leverde drie aanvragen op. Zo vroeg de Coeurkamer subsidie voor een boekuitgave ter gelegenheid van het jaar van de eenzaamheid. Dit project is een samenwerking tussen de Boxtelse beeldend kunstenaar en fotograaf Mo van Hal, studente Linda van Houtum van SintLucas, binderij Hexspoor en drukkerij Tielen. In de aanvraag werd een bedrag van 3.118 euro genoemd, de gemeente Boxtel steunt het project met 500 euro.

Een ander samenwerkingsproject, tussen Podium Boxtel, Boxtel Vooruit en stichting Bockepruik, wordt in 2015 gesubsidieerd met 10.000 euro. De stichtingen hebben een jaarlijkse subsidie voor de komende drie jaar van 29.000 euro gevraagd voor de ontwikkelingen, training en ondersteuning van vrijwilligers, met name in de culturele sector. De gemeente geeft aan dat de accenten op 'samenwerking' en 'cultureel ondernemerschap' moeten liggen en dat het project aan het eind van dit jaar wordt geëvalueerd.


Open Coffee in

bedrijvencentrum

D'n Daalder

In bedrijvencentrum D'n Daalder aan de Bosscheweg 107 in Boxtel wordt woensdag 8 juli Open Coffee 't Groene Woud gehouden. Ondernemende mensen uit de gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode kunnen elkaar ontmoeten en contact leggen.

Open Coffee Het Groene Woud wordt iedere tweede woensdag van de maand gehouden van 09.00 tot 11.00 uur, telkens op een andere locatie. Men kan er netwerken, kennis delen en mensen met allerlei achtergronden ontmoeten. Na de bijeenkomst mogen deelnemers in D'n Daalder werken of vergaderen om zo de werkomgeving van het bedrijfsverzamelgebouw te ervaren. Vooraf aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig. Kijk voor meer informatie op de LinkedIn- of Facebookpagina van Open Coffee 't Groene Woud.