DOMMELTHEATER SCHRIJFT PRIJSVRAAG UIT

Drukste brug van Boxtel heeft nog geen naam...

MARC CLEUTJENS

Bedenk een naam voor de brug in de Raaphof. Zo zou de prijsvraag het best omschreven kunnen worden die Stichting Dommeltheater deze week heeft gelanceerd. Tijdens de tweede editie van het culturele evenement, dat gehouden wordt op zondag 27 september, wordt de naam officieel onthuld.

Buurvrouw Lisette van den Boogaard is het 'brein' achter de prijsvraag. De Boxtelse woont al vele jaren naast de houten Dommelbrug en verwonderde zich er tijdens de eerste editie van het Dommeltheater over dat de overgang geen officiële naam heeft. ,,Heel gek omdat veel andere bruggen wel een naam hebben. De brug in de Raaphof wordt meestal gewoon 't Brugske genoemd. Of 'de Brug in de Raaphof'. Anderen hebben het wel eens over 't Geitenbrugske, maar of die naam ergens vandaan komt, weet ik niet."

Reden voor Lisette om in de pen te klimmen en de stichting Dommeltheater voor te stellen een prijsvraag uit te schrijven. Het idee is na wat vijven en zessen opgepakt en zelfs in een officieel kader gegoten. Dat betekent dat alle inzendingen getoetst worden, onder meer door de Heemkundekring Boxtel en de straatnamencommissie van de gemeente Boxtel. ,,Pas als dat hele traject is doorlopen, is goedkeuring te verwachten van het gemeentebestuur", zegt voorzitter Paul van Alphen van Dommeltheater.

REGLEMENT

Inwoners die een naam willen bedenken voor de Dommelbrug in de Raaphof, moeten zich aan een aantal voorschriften houden die zijn opgenomen in een gemeentelijk reglement. Dat omvat een aantal artikelen, die onder meer aangeven dat een straatnaam getoetst moet worden aan criteria. Zo mag de naam nog niet bestaan in Boxtel en mag er geen gelijkenis zijn met een andere straatnaam of plaatsbepaling. Ook moet het een eenvoudig uitspreekbare en spelbare naam zijn en is belediging of dubbelzinnigheid niet toegestaan.

De brugnaam mag niet verwijzen naar een nog levend persoon - uitgezonderd een lid van het Koninklijk Huis - en een verwijzing naar een bedrijf mag niet. Voordat het gemeentebestuur akkoord gaat, dient de straatnamencommissie een advies te geven.

INZENDTERMIJN

Voorzitter Van Alphen is blij dat de prijsvraag nu officieel gelanceerd kan worden en inwoners een leuke naam voor de brug in de Raaphof kunnen bedenken. Belangrijk is de inzendtermijn. Om alle procedures tijdig te kunnen doorlopen, dienen inzendingen vóór maandag 17 augustus opgestuurd te worden naar de stichting Dommeltheater. Die is bereikbaar via e-mail: info@dommeltheater.nl. Inzendingen mogen ook gestuurd worden naar de redactie van Brabants Centrum: bc@brabantscentrum.nl.

Van Alphen erkent dat er meer Dommelbruggen in Boxtel zijn die nog geen naam hebben. ,,We hebben besloten om niet alle bruggen gelijktijdig van een naam te voorzien, maar telkens een editie van Dommeltheater te gebruiken voor een prijsvraag." Onder meer de brug in de Mgr. Wilmerstraat staat op de nominatie om in een volgende aflevering van een naam voorzien te worden.

SPITSUREN

Buurvrouw Lisette van de brug in de Raaphof is blij met de prijsvraag. ,,Het is namelijk raar dat iedereen de Zwaanse Brug kent, maar dat veel andere bruggen zo anoniem zijn. Zeker de brug naast ons huis verdient een naam. Het is de drukste brug van Boxtel, waar elke dag heel veel scholieren en studenten van het Jacob-Roelandslyceum en SintLucas passeren. Ook is de brug op spitsuren heel bevolkt met mensen die naar het station gaan."

Lisette doet zelf trouwens ook mee aan het Dommeltheater. ,,Twee jaar geleden hebben we met onze groep de geschiedenis van de Boxtelse wasserijen verbeeld. Het thema 'Symfonie' vinden we best lastig. Maar dat komt vast goed. het is nog lang geen 27 september..."

Meer weten over Dommeltheater? Kijk op www.dommeltheater.nl of mail naar info@dommeltheater.nl.


Led-borden bij
entree Boxtel
zijn defect

De led-borden die bij de invalswegen van Boxtel staan en informatie bieden over komende activiteiten, zijn defect. Sinds vorige week publiceren de digitale panelen uit-tips van juni 2013.

In een reactie meldt een woordvoerder dat er technische problemen zijn met de aansturing van de led-borden. ,,We zijn overgeschakeld op een nieuwe provider en daar gaat het ergens mis. Er moeten sim-kaarten worden vervangen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Daardoor kunnen geen actuele activiteiten worden getoond." De foutieve gegevens wissen, blijkt ook niet mogelijk. Momenteel wordt de informatie uit de evenementenkalender van twee jaar geleden vertoond.