Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

zitmeubel zorgt opnieuw voor dichtinspiratie

Positief tegengeluid over bank Gasunie

Het bedankje van Gasunie aan de gemeente Boxtel voor de prettige samenwerking, in de vorm van een bankje aan het Pastoor de Beerpad, houdt de gemoederen bezig in de wijk Selissenwal. Waar een anonieme bewoner onlangs een gedichtje op het zitmeubel plakte waarin hij zijn onvrede over het kunstwerk laat blijken, hangt er sinds kort een nieuw versje boven, geschreven door Rien Schuurmans.

Waar de anonieme wijkbewoner sprak over een gewrocht en was van mening dat 'hij/zij dit dit heeft bedacht, dit hele natuurgebied heeft verkracht. Wij willen onze 'oude bank weer terug'. En neem deze 'ijzeren hein' maar mee op je rug.'

Rien Schuurmans was van mening dat daar een positieve noot aan moest worden toegevoegd en plakte het volgende gedicht op de paal: 'Zo'n heerlijke creatieve zetel, zomaar in de buitenlucht. Je kunt hier eventjes gaan zitten met 'n tevreden zucht. Zo mag je denken wat je wil, al kun je wel ervaren. Hoe heerlijk of het is om zomaar voor je uit te staren. Tussendoor kun je heel Boxtel groeten. Zittend op dit buitenmeubel mag je genieten zonder iets te moeten. Misschien voel je dan ergens diep van binnen een bedankje. Want het is toch heerlijk, om op een mooie zomerdag te mijmeren op dit bankje!'

EGBERT JAN LAM

In de wijk Selissenwal werd in februari aan het Pastoor de Beerpad een zitbankje geplaatst dat is bevestigd aan een grote metalen paal. Een bedankje van Gasunie voor de prettige samenwerking tijdens de vervanging van de hoofdtransportleiding voor aardgas tussen Boxtel en Haaren. Het ontwerp van de bankjes komt van Egbert Jan Lam.

De eerste bankjes werden geplaatst bij het hoofdkantoor van Gasunie in Groningen en bij Enexis in Breda, daarna kwamen ze in andere gemeenten te staan, zoals Haaren en Tilburg.

OP DE FOTO: De pijler van het bankje in de wijk Selissenwal is van een oude pijpleiding van de Gasunie. Hierop zijn inmiddels twee gedichten geplakt. In het ene versje uit een anonieme wijkbewoner zijn onvrede over het straatmeubilair, terwijl het andere rijmpje, geschreven door Rien Schuurmans, juist te spreken is over het recent geplaatste bankje. (Foto: Mariƫlle Wijffelaars).